Івано-Франківськ

Чим буде дивувати Франківський драмтеатр у 83-му театральному сезоні

Зустрінуться актори з глядачами вже 5 вересня.

FB IMG 1630356980171 scaled

Івано-Франківський національний академічний драматичний театр ім. Івана Франка розпочав 83-й театральний сезон, пише ПІК.

Початок театрального сезону в стінах рідного театру відбудеться 5 вересня, улюбленою постановкою наших глядачів – хітом «Гуцулка Ксеня». А 11 вересня мюзикл «Гуцулка Ксеня» “повезуть” до Луцька, 12 вересня – до Рівного.

Серед гастрольних виїздів театр анонсує такі: 

  • 18 вересня – спогад на дві дії «Фелікс Австрія» (реж. – Жюль Одрі) можна подивитися на фестивалі «Галицьке лицарство» у Галичі.
  • 20 вересня dramma per musica «HAMLET» (реж. – Ростислав Держипільський) їде на фестиваль «Вересневі самоцвіти» до Кропивницького.
  • 3 жовтня – драма-реквієм «Нація» (реж. – Ростислав Держипільський) візьме участь у підтриманому УКФ фестивалі «КУТ 30» у Дніпрі.
  • 5 жовтня «Гуцулку Ксеню запрошено на фестиваль «Homo Ludens» до Миколаєва.

Новою, плідною та багатогранною у 83-му театральному сезоні стане співпраця з Одеським театром. Так, 23 серпня Івано-Франківський національний академічний драматичний театр ім. Івана Франка побратався з відновленим після багаторічного ремонту українським театром в Одесі. Генеральний директор-художній керівник Франківського драмтеатру Ростислав Держипільський та директорка Одеського академічного українського драматичного театру імені Василя Василька підписали «історичний документ», як висловилися провідні театрознавці країни – Меморандум про творчу співпрацю. Документ передбачає копродукцію, творення спільних проєктів, гастрольні обміни, освітні програми.

З найближчих затверджених планів – обмінні гастролі: одесити приїдуть на тиждень до Івано-Франківська у січні, а трупа Франківського драмтеатру відвідає південну Пальміру у червні.

Що важливо, співпраця двох театрів не є формальною, бо розпочалася ще до підписання Меморандуму.

На зображенні може бути: 2 людини, люди стоять та у приміщенні

“Олексій Гнатковський, актор і режисер нашого театру 23 серпня – в день урочистого відкриття відновленого театру – презентував в Одесі свою третю режисерську роботу – родинну молитву «Серце навпіл» за двома новелами Марії Матіос – «12 службів» та «Апокаліпсис». Марія Василівна Матіос ексклюзивно дописала кілька сцен, художнє оформлення роботи здійснила Юлія Заулична”, – розповідай у театрі.

Уже розпочали роботу над майбутньою спільною постановкою – головний режисер Одеського театру Максим Голенко розпочав роботу над «Золотим телям» І.Ільфа і Є.Петрова, і роль Остапа Бендера зіграє актор Франківського драмтеатру з.а.України Юрій Хвостенко.

Хоч у стінах рідного театру вистави розпочнуться у вересні, відпустка в акторів закінчилася ще в серпні. Тоді й відкрили новий сезон. Пригадаємо як це було:

Стартували ще 14 серпня у Маріуполі на фестивалі IStage шекспірівською комедію «Дванадцята ніч, або Що захочете!», яку грають ветерани й волонтери російсько-української війни і яку було створено в рамках соціального проєкту Project W Veterans, Volunteers and William.

На зображенні може бути: 2 людини, люди стоять та у приміщенні

23 серпня у Львівському національному театрі ім. М.Заньковецької актори театру зіграли легендарну драму «Солодка Даруся» за романом Марії Матіос у постановці народного артиста України лауреата Шевченківської премії Ростислава Держипільського.

Напередодні Дня незалежності Франківський драмтеатр вперше в Україні підписав Меморандум про співпрацю з українським театром в Одесі, і до цієї події з.а.України Олексій Гнатковський презентував в Одесі свою третю режисерську роботу – родинну молитву «Серце навпіл» за новелами Марії Матіос.

На зображенні може бути: 2 людини, люди стоять та у приміщенні

Нагадаємо, що торік в рамках співпраці Прикарпатського університету та театру вперше відбувся унікальний проєкт «Недосяжна нація». Виставу Івано-Франківського національного академічного драматичного театру імені Івана Франка «Нація» (режисер – Ростислав Держипільський) за творами Марії Матіос вперше в Європі зіграли на висоті 2028 метрів на вершині гори Попіван – на декількох майданчиках будівлі Міжнародного наукового центру «Обсерваторія» Прикарпатського національного та Варшавського університетів. Усі охочі мали нагоду в реальному часі доєднатися до перегляду онлайн і віддати шану тим, хто поклав своє життя за Україну.

На зображенні може бути: 11 людей, люди стоять та на відкритому повітрі

“Цього року, напередодні 30-ліття відновлення Незалежності нашої країни, 21 серпня ми традиційно командою зійшли на вершину і символічно зіграли саме «Енеїду» (режисер – Ростислав Держипільський), створену 2014-го під час Революції Гідності, де йдеться про шлях пошуку власної ідентичності, шлях до очищення через самоаналіз і життєствердну самоіронію, через світоглядну війну, що об’єднує і робить сильнішою націю. 24 серпня на нашій сторінці у ФБ відбулася трансляція, котра зібрала 5,5 тисяч переглядів”, – розповідають у театрі.

Також у цей ювілейний рік театр мандрує Україною з нашими найкращими постановками, продовжуючи започаткований торік проєкт «Театр у зоні доступу». Так, 15 серпня зіграли мюзикл «Гуцулка Ксеня» (реж. – Ростислав Держипільський) просто неба у Ворохті – там, де історично відбуваються описані Ярославом Барничем події.

На зображенні може бути: 1 особа та стоїть

22 серпня драма «На Західному фронті без перемін» (реж. – Олексій Гнатковський) зібрала аншлаг в рамках ЛРЗ-фесту.

На зображенні може бути: 4 людини, люди стоять та у приміщенні

Франківський драмтеатр радо запрошує та чекає всіх у новому театральному сезоні, та вже підготували репертуар на вересень:

240747566 2930642140585985 2203202492411103029 n scaled

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено