Івано-Франківськ

«Непорядок у вашому королівстві, пане Марцінків», – повідомив меру Франківська 82-літній Богдан Сас, але беззаконня триває

На вул. Бориславська, 21 а самовільно збудували і дивним чином узаконили майже двоповерховий будинок. Влада «не бачить».

241676843 984242892122088 3847895908637534736 n scaled

Сім років спротиву незаконному будівницту

Сім років  літній містянин Богдан Сас хоче повернути ситуацію в законне русло. Спочатку добивався, щоб будівництво без дозвільних документів припинили. Та коли цього не вдалося, звернувся до суду, щоб будівлю знесли. Але все – марно.

«Хоча, коли у 2015 році вперше прийшов сюди начальник Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції в Івано-Франківській області Ігор Мусіловський , то одразу сказав, що тут все зрозуміло – самовільне будівництво. Треба припиняти», – розповідає 82-річний Богдан Сас, колишній працівник шкіряної фабрики.

Та після того, як відомство пережило реорганізацію і справа перейшла у Державну архітектурно-будівельну інспекцію Івано-Франківської міськради, будинок ріс як гриб після дощу і ніхто цьому не заважав.

У 2014 році Надія Василівна Кузьмінська на межі побудувала з цегли монолітний паркан, а у 2015-му на відстані 35 см від нього заложила великий будинок. Хоча ця відстань мала б бути не менше одного метра і до трьох.

241715887 282382613759173 4155047144381716736 n scaled

В результаті город родини Сас не має обдуву, частина площі – постійно в тіні, все пропадає. Зараз на новій споруді ще й кришиться неякісна цегла димаря і падає на суміжну територію. А якщо впаде на голову дитині – хто тоді відповідатиме?

Пані – за кордоном, “Шерлок Холмс” – на місці

У ДАБІ Борису Івановичу всі роки холоднокровно пояснювали: «Власниці забудови в Україні немає, а за її відсутності не маємо права заходити на приватну територію, щоб провести перевірку».

“І тут я, як Шерлок Холмс, почав слідкувати,  коли вона приїде додому. І сказав хлопцям з ДАБІ: “Дайте мені свої координати. Як тільки власниця з’явиться, я вам зателефоную », – розповідає Богдан Іванович.

І дійсно Надія із сестрою кілька разів приїздили. Але як тільки пан Богдан телефонував куди треба, за 10-15 хвилин перед приїздом інспекції сестри сідали в свою машину і вже не поверталися. Як тут не подумаєш про змову?

До слова, спочатку об’єкт називали господарською спорудою, що зводиться методом самобуду: вона виросла на місці старого козятника і літньої кухні. Все це завалили, з нуля залили фундамент й збудували зовсім новий будинок у нових параметрах.

Щоправда, згодом у документації ДАБІ це вже називалося  «Реконструкція господарської будівлі», а тепер – індивідуальний житловий будинок за адресою: м. Івано-Франківськ, вул.Бориславська, 21 а/2.

І це попри те, що раніше на звернення до управління архітектури, позивач  отримав відповідь, що будь-яких документів, які б давали право на проведення будівельних робіт, Кузьмінській не видавалося.

241717256 229887548974921 633314301503067329 n scaled

Тож з 2015 року родина Сас постійно «трясе» працівників архітектурного контролю, суд, правоохоронні органи.

До слова, пані Кузьмінська не була на жодному із судових засідань. На одне з’явилася невідома жінка з Бурштина за прізвищем Кузьмінська, яка явно не була в темі спору.

Суд не задовільнив позов Богдана Сас, який вимагав зобов’язати  Надію Кузьмінську знести самочинну хату. Мотивація: такий позов може подати до суду ДАБІ, а не приватний заявник. ДАБІ цього так і не зробила.

Щоправда, у липні 2017-го  Управління з питань державного  архітектурно-будівельного контролю видало Припис про призупинення підготовчих та будівельних робіт «За результатами позапланової перевірки проведеної на «Реконструкції господарської споруди на вулиці Бориславській, 21а». У документі зазначають:

“Встановлено: виконання будівельних робіт з реконструкції господарської споруди без надання повідомлення про початок виконання будівельних робіт, що є порушенням п.1 ч.1 ст. 34 Закону України про регулювання містобудівної діяльності.

З метою усунення виявлених порушень, вимагаю: отримати право на виконання будівельних робіт з реконструкції господарської споруди шляхом подання повідомлення про початок виконання будівельних робіт в порядку, передбаченому Постановою Кабміну № 466. Або привести реконструйовану господарську будівлю до попереднього стану.

Цей припис є обов’язковим до виконання».

Згадали про Конституцію. Та не для всіх.

Забудівниця не квапилася виконувати вимоги припису. Водночас принциповий пан Сас теж не давав можливості архітектурному контролю спустити на гальмах.

Тож на свої запити отримав листа за підписом  Олега Семківа – начальника Управління з питань державного архітектурно-будівельного контролю (18.11. 2019 року):

«Управлінням проведено перевірку виконання умов припису за результатами  якої встановлено, що замовник будівництва Кузьмінська Н.В. не виконала умови припису, не зупинила виконання будівельних робіт та станом на 06.08 2018 не привела реконструйовану  будівельну споруду на вул. Бориславській, 21  до попереднього стану та не отримала права  на виконання будівельних робіт.

Порушника було повторно притягнуто до адміністративної відповідальності та  накладено штрафні санкції на суму 5100 грн. На даний час управлінням вжито вичерпний перелік заходів державного архітектурно-будівельного контролю щодо вищевказаного об’єкту будівництва».

Тобто, заявнику дали зрозуміти, що більше не збираються турбувати забудівницю.

Що з цього випливає. Олег Семків ще 06.08. 2018 поянював у листі Богдану Івановичу:

« У відповідності до ст. 61 Конституції України ніхто не може бути двічі притягнутим до юридичної відповідальності одного виду за одне й те саме правопорушення. Звертаємо увагу, що у випадку порушень ваших прав чи інтересів у відповідності до ч.1 ст.16 Цивільного Кодексу України ви можете звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересів».

До слова, перший раз забудівниці виписали штраф у 4250 гривень. То виходить, що штрафуючи паню двічі, таки порушили її конституційні права? Про конституційні ж гарантії щодо прав Богдана Сас ніхто не згадує.

Та він запечатав листа від пана Семківа у конверт й зі своїм запитом відправив до Міністерства розвитку  громад та територій, щоб пояснили – невже у беззаконні на вул.Бориславській, 21 дійсно можна поставити крапку?

Відповів франківцю 14. 12. 2020 року Євген Плащенко – генеральний директор директорату просторового планування територій та архітектури:

«У випадку двох і більше разів перешкоджання проведенню перевірок особам державного будконтролю і невиконання вимог приписів держбудконтролю щодо усунення порушень законодавства у сфері містобудування – ДАБІ звертається до суду».

Оскільки, як ми уже повідомляли, держбудконтроль у Франківську цього не робить, то пан Сас вирішив вкотре звернутися до Івано-Франківського міського голови Руслана Марцінківа.

Взявся літній чоловік за Фейсбук, щоб писати меру

«Справа у тому, що наш голова полюбляє казати по телевізору, що все у місті має бути по закону», – зазначає Богдан Сас.

Звернувся він до мера 9.02.2021 року з листом. Чи не на півсотні сторінок розповів про суть справи та бездіяльність чи злочинну діяльність? мерських чиновників.

«Написав, що у його королівстві твориться безпорядок. Вжийте міри. Згідно закону про корупцію ви повинні повідомити про все це у правоохоронні органи».

І що з цього вийшло?

«Руслан Романович до тепер не дав відповіді», – скаржиться поважний франківчанин. Але не втрачає надії на справедливість.

«Бачу, що наш голова полюбляє обговорювати питання через Фейсбук. Тож я освоїв комп’ютер і теж переходжу на переписку з ним у Фейсбуці. Мої молоді подарували мені для цього планшет. Він трохи затинається, але писати Марцінківу на Фейсбук вдається», – з гумором розповідає співрозмовник.

Щоправда, усмішка швидко зникає з уст, бо нема жодного толку від тієї переписки. Навпаки, «чиновницькі  боти» почали травити пана Богдана. Фотографують та обговорюють у мережі його будинок, закидають дідусеві, що він пише з помилками й взагалі пише не те.

Невже закон як дишло?

Найбільше вразило, а можна сказати – морально приголомшило усю родину Сас зовсім інше. Поки чиновники наче б то визнавали, що на Бориславській,21 звели незаконну споруду, у підсумку Богдан Сас отримав листа, в якому повідомляють, що будинок вже законний?!

«Згідно з даними реєстру будівельної діяльності порталу єдиної державної електронної системи у сфері будівництва за вищевказаною адресою зареєстровано декларацію про готовність за амністією від 23.12.20 року індивідуальний житловий будинок за адресою: Івано-Франківська область, Івано-Франківська ТГ, вул. Бориславська, 21а/2. Вищевказана декларація зареєстрована відповідно до наказу № 158 від 03.07. 2018 року Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлового комунального господарства у порядку проведення технічного обстеження і прийняття в експлуатацію індивідуальних садибних житлових будинків». (Бобрис)

Але ж як таке могло статитися, якщо Міністрерство регіональної політики свого часу прийняло  Постанову №158, згідно з якою легалізувались самобуди, які побудовані у період з 1992 по 9 квітня 2015 року. Тоді нового будинку на Бориславській,21, про який сьогодні йдеться, просто не було. Складається враження, що і в цьому питанні забудівниця зі своїми «консультантами» обійшла закон?

«Коли мені дали таку відповідь, я звернувся у прокуратуру з заявою про підробку документів. Це вже кримінальний злочин. Прокурор переправив мою заяву до поліції», – розповідає Богдан Іванович.

28.04. 2021 року заступник начальника Івано-Франківського РУП з превентивної діяльності ГУНП в Івано-Франківській області капітан поліції Леонід Гончарук відповів:

«Повідомляємо, що працівниками Івано-Франківського РУП ГУМП України в Івано-Франківській області проведено перевірку звернення по факту неправомірних дій на вашу думку з боку керівника ДАБК.

У зв’язку з тим, що під час розгляду зазначеного вище звернення не встановлено обставин, які є достатніми для свідчення про вчинення кримінального правопорушення та внесення відомостей до єдиного реєстру досудових розслідувань, а відносини та спірні питання, які виникли, носять цивільно-правовий характер та повинні вирішуватись в суді в порядку цивільного судочинства, тому, керуючись законом України «Про звернення громадян», розгляд матеріалу по суті припинено.

Водночас роз’яснюю, що відповідно до вимог п. 1 ч.1 ст. 303 КПК України Ви як заявник вправі оскаржити рішення щодо не внесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР слідчому судді у строк визначений частиною ч.1 ст. 304 цього ж кодексу».

241695777 3045117615729447 3969216698887714286 n scaled

Борис Сас показує купу документації, що назбиралася за сім років щодо злощасного будинку, й каже:

«Ось така казуїстика. Всі мене справляють до суду. До адвокатів. А звідки у пенсіонера на це гроші – ніхто не питає. До речі, в які б високі органи я не писав, в кінцевому порядку все переправляють на Дністровську, 26  – там знаходиться  ДАБІ Івано-Франківська».

Нещодавно на комісії, що відбулася за цією адресою, Бориса Івановича поставили до відома, що він не правильно скаржиться, адже Надія Кузьмінська вже має і пред’явила усі необхідні документи, які їх цікавили.

Як? Ніхто й  чути не хоче, що без порушень узаконити таку споруду не можливо.

«Не виключаю, що вона зробила підставу. Узаконила добудову старої будівлі і сказала, що це є нова та ввела в оману, можливо, усіх: і мене, і ДАБІ… До того ж, ну, не бачив я, щоб представники архітектурного контролю обстежували споруду, а я завжди є вдома. Власниця ж – в Італії!», – не може заспокоїтись пан Сас.

Донька Богдана Івановича в ДАБІ просила:

“Покажіть, будь ласка, той папір, хто його підписав, тим паче, що ніхто так і не питав згоди сусідів на узаконення”.

Але їй відповіли:

“Це не в нашій компетенції – показувати чужі документи. Одне, що можемо сказати – документи виготовила приватна фірма”.

Що вдіяв би сам заявник

Попри всі перипетії Богдан Сас як добра людина, яка нікому не бажає зла, вже не дуже й наполягає, щоб кам’яницю сусідки зносили:

«Та шкода мені ту жінку. За приблизними підрахунками знайомих будівельників ця хата обійшлась їй не менше, як у 40 тисяч доларів».

Ми запитали, то що б зробив у цій ситуації сам Богдан Іванович?

241690303 123510433284412 8692681851340236380 n scaled

«Я б хотів, щоб Марцінків познімав з роботи всіх тих «семківих, бобрисів і всю їх шайку», бо вся біда іде від них. Якби вони на першій стадії конфліктного будівництва зробили по закону те, за що гроші отримують на своїх посадах, то цього б не було. І Надія зберегла б нерви, і у нас вся ця історія не забрала б сім років спокійного життя», – каже Богдан Іванович.

Натомість дорослі діти дідуся стоять на тому, що має восторжествувати закон. Сказали про це й на особистому прийомі у Руслана Марцінківа. Та він першим ділом запитав ніби жартома:

«А ваш будинок на скільки поверхів?».

Дочка Богдана Івановича відповіла:

«Пане Руслане, справа не у поверхах. Йдеться про неповагу до законів, до нас, як рядових громадян і до вас, як до влади, неповагу до держави. А якщо жінка не поважає рішення суду, приписи ДАБІ, не поважає своїх сусідів, свого голову, то хіба вона поважає Україну? І це вже не жарти».

Як кажуть, коментарі тут – зайві. Будинок за адресою вул.Бориславська, 21а/2 залишається предметом фахового і чесного розгляду сумлінних правоохоронців.

Нам залишається додати, що ця проблема дуже нагадує ту, що другий рік існує на вул. Павлика,6 в Івано-Франківську. Незаконно звели другий поверх на старому будинку, додаткові приміщення “узаконили” ще до їх появи, контролерів на об’єкт не пускають і доводять свою справу до кінця. Дійсно, виглядає на те, що пан Сас називає “шайкою”, яку треба розганяти. Додатковий шанс для цього є. З 15 вересня ДАБІ в Україні буде ліквідована. Що станеться з місцевими кадрами – Богдан Сас прослідкує.

Марія Палюга. Фото автора.

Читайте також: 

В Україні ліквідують ДАБІ: після 15 вересня буде нова структура

У Франківську – рейдерське захоплення горища, на якому незаконно виріс ще один поверх та мансарда (ФОТО)

Приєднуйтесь до нас  уFacebook,Instagram,Youtubeта  Telegram

 

 

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

Залишити відповідь

Ваш email не буде опублікований. Обов’язкові поля позначені зірочкою (*)

Поле має бути заповнене
Поле має бути заповнене
© 2020 Всі права захищено