Івано-Франківськ

У Франківську – рейдерське захоплення горища, на якому незаконно виріс ще один поверх та мансарда (ФОТО)

Попри небезпеку для здоров’я людей та судову заборону, зухвале спорудження надбудови ніхто не зупинив.

IMG 8116 scaled

У Франківську, де чи не кожний мешканець мріє купити квадратні метри в новобудові останнього покоління, стали відомі люди, які уподобали простенький, без архітектурних принад минувшини 2-поверховий житловий будинок №6 на вул. М. Павлика, збудований ще за Польщі, в 1939 році. Саме у ньому квартиру на другому поверсі (на першому ніхто не мешкає) купила відома в Івано-Франківську підприємиця у сфері нерухомості Наталія Чура, пише ПІК.

Скандальний дах у польському будинку

Звісно ж, «входини» до купленої квартири розпочалися з ремонту, який з’їв сусідам чимало нервів. Все, що ремонтники демонтували у приміщенні, летіло згори на подвір’я. Хмари пилюки не давали людям дихати та заставляли господинь заново прати білизну, яку вони звикли сушити на балконах. Та люди сподівалися, що ремонт скоро закінчиться й з розумінням чекали цього щасливого моменту.

Однак у серпні 2020 року на подвір’я будинку вже падали уламки старого даху. Його почали демонтувати. Нажахалися уже й мешканці сусідніх будинків. Люди викликали поліцію. На запитання до будівельників: «Що тут відбувається», ті відповіли, що будуть перекривати дах.

Та вже на початку вересня стало очевидним, що майстри починають надбудову над квартирою Наталії Чури. Трохи пізніше вона скаже:

«Не маю жодної уяви, хто це може робити».

Але ж важко собі уявити, що над вашою головою хтось розбирає дах та щось будує, а вам байдуже?

Дозволили собі без дозволу

– Якщо сказати образно, то ті наївні пояснення можна щонайменше назвати прикриттям рейдерського захоплення горища, яке розв’язало руки для незаконного спорудження додаткових квадратних метрів, – вважають скривджені мешканці суміжного будинку №4а.

Вони, як тільки відчули нечисте, одразу стали з’ясовувати, чи є дозвільні документи на таку глибоку реконструкцію, хто її замовник та виконавець. Будівельники на ці питання не відповідали, але, мабуть, сказали власниці купленої квартири на другому поверсі, що люди збираються піти по інстанціях.

– Тож Наталія Чура далася чути. Ми домовилися про зустріч на неділю, 4 жовтня, в офісі Агенції нерухомості «Сім’я». Зустрілися. Наталія Іванівна відверто сказала, що хоче добудувати над своєю квартирою новий поверх, є усі дозвільні документи, але вони зараз у міського архітектора Григорія Качана – директора “Архітектурно-планувального бюро-ІФ”, – пригадує мешканка будинку №4а Олександра Рудик.

За слідами цієї розмови мешканці будинку №4а звернулися до Управління архітектури, дизайну та містобудівної діяльності Івано-Франківської міськради. Та з’ясувалося, що жодних дозволів не надавалося. Їх просто не існує, були тільки спроби отримати дозвільну документацію.

Скажімо, ДП «Карпатський експериментально-технічний центр «Держпраці» на замовлення Наталії Чури від 21 січня 2020 року надав Звіт про проведення технічного обстеження будівлі на вул. Павлика 6. У документі зазначено, що «опорні конструкції будівлі в цілому перебувають у задовільному стані». Тож зведення надбудови можливе – без порушень опорних конструкцій, що існують, але за умови усунення суттєвих дефектів у підвальному приміщенні.

Фахівці виставили 9 умов: від фронтального ремонту стін та підлоги у підвалі, до заміни столярки та обробки елементів арматури цементним розчином задля запобігання корозії металу. І – проведення додаткової експертизи фундаментів будівлі у разі надбудови!!!

У липні 2020 року Наталія Чура звернулася до Управління архітектури, дизайну та містобудівної діяльності Івано-Франківської міськради щодо надання містобудівних умов та обмежень для проєктування реконструкції квартири №3 з надбудовою на вул. Павлика, 6.

В управлінні ж насамперед нагадали, що перш за все питання вірогідної реконструкції треба погодити з усіма співвласниками будинку №6 та зблокованого будинку №4а (він стоїть на сумісній земельній ділянці). Окрім того, згідно з генеральним планом міста, будівля № 6 знаходиться в межах блакитних ліній обмеження висоти забудови – споруди не мають бути вищими, ніж 10 метрів. Тобто, надбудова не впишеться у ці параметри.

Гра без правил

Мабуть, замовники та виконавці уявного проєкту реконструкції не переймалися нормативами. І людський спротив не дуже їх бентежив, тому наймані будівельники продовжували свою справу. Навіть попри те, що мешканці сумісного будинку почали відчувати перші проблеми зі станом здоров’я: головний біль, слабість.

З’ясувалося, що бокова стіна надбудови стала на заваді нормальної роботи витяжки у вентиляційній шахті димового каналу. У житлі з’являвся легкий запах газу, самовільно вимикалися газові котли.

В результаті, у мешканки першої квартири Марти Заяць (буд.4а) за результатами клінічного та лабораторного обстеження виявили в організмі вдвоє завищений вміст небезпечного для життя карбоксигемоглобіну : 12,4% при нормі 6 – 8 % (йдеться про хімічну сполуку, яка утворюється при взаємодії оксиду вуглецю (СО, чадний газ) з пігментом крові гемоглобіном).

Окрім того, в одну гірку хвилину комусь на голову могло впасти з висоти щось важке у вигляді будматеріалу: роботи проводились без використання загороджувальних елементів та попереджувальних знаків. На справедливі претензії людей будівельники реагували хіба що грубим словом. Хто ними керує – «поняття не маємо». Хоча яка тут таємниця: на замовлення Наталії Чури роботи виконувала будівельна компанія ТОВ “ЛММ-сервіс” Василя Човганюка.

Суд заборонив, однак…

Зважаючи на зухвальство замовників та виконавців, люди почали шукати захисту у правоохоронних органах. З 12 жовтня регулярно викликали поліцію (викликають й досі), щоб вона протокольно фіксувала факт незаконного будівництва. Поліціянти слухняно це робили, а паралельно підіймалися вгору стіни надбудови.

Щоб припинити беззаконня, мешканці будинку 4 а – Ярема Рудик, Наталія Притулко, Галина Ілемська, Марта Заяць подали позов до Івано-Франківського міського суду. На початку листопада 2020-го суд прийняв справу до розгляду та постановив:

«Заборонити відповідачу Чура Наталії Іванівні, а також іншим особам, здійснювати будівельно-монтажні роботи та будь-які дії, пов’язані з таким виконанням. Ухвала підлягає негайному виконанню…».

Але й після цього майстри не забралися з будинку. До того, Наталія Чура подала апеляцію до суду і виграла справу. Її адвокат представив документи, які засвідчили, що Чура юридично не має стосунку до надбудови, а тому не може бути відповідачем.

Дивні відомості з державного реєстру

За цією тезою стоїть дивна, можливо, навіть кримінальна історія. Річ у тому, що 14. 08. 2020, коли на двоповерховій будівлі по вул.Павлика, 6 ще міцно стояв старий дах, у державному реєстрі речових прав на нерухоме майно вже існував готовий третій поверх і мансарда, а точніше – квартира №3 площею 133,3 кв.м. та квартира №3а площею 82,2 кв.м. власником якої державний реєстратор Іванна Дем’янек з Лисецької селищної ради зареєструвала Орчика Василя Михайловича. Чому тоді Наталія Чура фігурувала з самого початку у питаннях спорудження третього поверху, залишається «загадкою»?

Ми днями зв’язалися з панею Чурою телефоном й попросили відповісти на це та супутні питання. Співрозмовниця була лаконічною:

– Сподіваюся, ви вже знаєте, хто є власником надбудованої площі? На цьому – крапка! Я з самого початку хотіла владнати всі питання, які турбували мешканців цих двох будинків, але вони свідомо не хотіли цього і зводили на мене наклепи, – сказала Чура, спровокувавши наступне питання: «Хотіла владнати питання на правах кого?».

Цікаво, що власницею нежитлового приміщення №3 площею 76,4 кв. м у межах тієї ж надбудови виявилася й онука Василя Човганюка – Ольга. Права власності вона набула 01.09.2020, коли самого приміщення не існувало в природі. Та коли розголос цих дивних історій почав набувати обертів, Ольга Човганюк свої квадратні метри продала.

16.12.2020 року нежитлове приміщення №3 стало приватною власністю Руслана Юрійовича Свіщевського. Державну реєстрацію речових прав здійснила приватний нотаріус Івано-Франківського нотаріального округу Наталія Кучак.

Цього тижня ми зателефонували Василеві Човганюку з проханням прокоментувати усі ці метаморфози.

– Не знаю, хто мурував ту надбудову. Я там на при чім. А що внучка може й продала квартиру, то хіба це погано? Це добре, бо у бюджет держави пішли податки, – у веселій манері сказав Василь Дмитрович.

Невеселі зараз тільки мешканці будинку № 4а на вул.Павлика. Скільки вони не «билися» за свої права, а надбудова стала фактом. Виходить так, що чури-човганюки, орчики-свіщевські зі своїми юристами, адвокатами, нотаріусами набагато могутніші, аніж разом узяті прокуратура Івано-Франківської області та Головне управління національної поліції в регіоні, міський суд та міськвиконком, управління Державного архітектурно-будівельного контролю та Державна інспекція містобудування, куди зі скаргами зверталися мешканці будинку № 4а на вул. Павлика.

Чи розберуть надбудову?

У Франківську – рейдерське захоплення горища, на якому незаконно виріс ще один поверх та мансарда (ФОТО)

Люди шукали захисту своїх прав на безпечне та здорове життя й у мера Франківська Руслана Марцінківа. Запевняв, що в законний спосіб постарається припинити незаконне будівництво та навіть, начебто, подав відповідну заяву в поліцію. Однак, самочинство перемогло усіх. Що далі?

– Наш позов знаходиться у провадженні Івано-Франківського міського суду. Вимагаємо визнати будівництво надбудови самочинним, незаконним. Оскільки воно здійснене без дозвільної документації, а тому третій поверх з мансардою доведеться демонтувати. Окрім того, відповідач має відшкодувати людям моральну шкоду. Якщо міський суд не «знайде» для цього обґрунтувань, ми дійдемо до Європейського суду з прав людини,  – каже мешканка будинку №4а Олександра Рудик.

Наразі стало відомо, що на захист законних прав позивачів стала народний депутат України Оксана Савчук. Вона направила звернення: до міністра МВС України Арсена Авакова – про бездіяльність поліції під час самочинного будівництва; до Міністерства юстиції України – щодо державної реєстрації нерухомості, якої ще не було; поставила й запитання до Державної архітектурно-будівельної інспекції України. Ці високі інстанції вже вивчають ситуацію.

А франківські позивачі до суду вважають, що «афера віку» з надбудовою на вул. Павлика має всі ознаки організованої злочинності. І саме з цієї точки зору у Авакова мають подивитися на цю прикру історію.

Марія Палюга.

Читайте також:

У Франківську виставили на продаж будинок, в якому творив Опанас Заливаха (ФОТО)

Ласий шматок: франківський котельно-зварювальний завод в очікуванні приватизації (ФОТО)

Приєднуйтесь до нас у  FacebookInstagramYoutube та Telegram

 

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено