Найпоширенішими формами фальсифікації меду є додавання цукрових сиропів, зміна географічного або ботанічного походження й підгодовування бджіл цукровим сиропом під час активного збору нектару. З розвитком торгівлі та посиленням захисту ланцюжків продовольчих поставок, методи шахрайства стають все досконалішими, повідомляють на сайті Калуської міської ради, пише ПІК.
“Дуже часто на ринках штучний мед видають за натуральний. Він хоч і схожий за кольором та запахом, але не має ніяких цілющих властивостей. Одним із способів фальсифікації меду є спроба збільшити обсяг продукту за рахунок годівлі бджіл у період медозбору цукровим сиропом. У цьому випадку готова маса не має великої лікувальної сили, оскільки користь речовини безпосередньо залежить від властивостей рослин, із яких збирається мед. Саме «цукровий» мед найчастіше споживачі приймають за натуральний”, – йдеться у повідомленні.
Як визначити фальсифікат за зовнішніми ознаками
Фахівці дають ряд рекомендацій, які допоможуть визначити фальсифікат за допомогою зовнішніх ознак:
- Натуральний продукт повинен мати справжній медовий аромат.
- Білий мед повинен вас насторожити, оскільки в такому продукті може міститися багато цукру.
- Темно-бурий відтінок свідчить про те, що мед падевий.
- Карамельний аромат меду повинен насторожити. Він може свідчити про штучне походження товару або про його плавлення.
- Важливим показником є густота маси, яка повинна відповідати сорту меду.
- Натуральний продукт добре накручується на ложку. Неякісний рідкий мед, що стікає з ложки, свідчить про неготовність речовини. Занадто водянистий продукт не можна довго зберігати. Він може заграти.
- У зимовий період будь-який мед повинен бути густим. Якщо ви побачили у продажу рідкий продукт, висока ймовірність того, що він розведений або його прогрівають, а значить, корисних речовин у ньому вже немає.
Справжній мед легко розтирається між пальцями. А ось підроблений скочується грудочками.
Для визначення в меді води і цукру необхідно його капнути на аркуш паперу. Якщо ви помітили, що навколо краплі утворилося вологе коло, ви маєте справу з фальсифікатом.
Проте, визначити підробку неозброєним оком важко. Більш точну інформацію про якість продукту можна отримати тільки у лабораторних умовах.
Читайте також:
На Прикарпатті людям радять, як правильно зберігати картоплю
На Франківщині завідувачка будинку культури стала першою в області вогнеборкою
Ваш гороскоп на тиждень 25-31 жовтня
Приєднуйтесь до нас у Facebook,Instagram,Youtubeта Telegram
Читайте нас у тг