Івано-Франківськ

Що зміниться в Україні з першого лютого

Лютий принесе для українців кілька важливих змін.

zminy z lyutogo 640x360 1

Від сьогодні на українців чекають декілька змін: туристи в’їжджатимуть до ЄС за новими правилами, правоохоронці отримають підвищення зарплат, а школярі почнуть реєструватися на ЗНО, повідомляють Факти, пише ПІК.

Платні пластикові пакети

Заборона на безкоштовне розповсюдження пластикових пакетів в Україні почала діяти ще у грудні 2021 року. Але досі магазини встановлювали їхню вартість на власний розсуд.

Однак із 1 лютого українці платитимуть за пластикові пакети у супермаркетах від 2 до 3 грн. Зокрема, вартість пакета без ручок та з бічними складками становитиме 2 грн, з ручками та без бічних складок – 2,5 грн, з ручками та бічними складками – 3 грн.

Згідно з законом, заборона поки не стосуватиметься надтонких пакетів, що призначені для пакування свіжої риби і м’яса.

Українці невдовзі платитимуть за тонкі пакети, якими зараз користуються у магазинах безкоштовно

Підвищення зарплати працівникам МВС

Президент Володимир Зеленський доручив уряду збільшити зарплати працівникам системи МВС усіх категорій на 10% уже з 1 лютого.

Виплати зростуть не тільки для поліцейських, а й для рятувальників, прикордонників, нацгвардійців, працівників міграційної служби.

o 1e3rlov2e188aoktrve1l6fotj1k scaled

Реєстрація на ЗНО

Із 1 лютого розпочнеться реєстрація для участі в зовнішньому незалежному оцінюванні. Вона триватиме до 9 березня.

Керівники закладів освіти зможуть зареєструвати учнів (слухачів, студентів) для проходження державної підсумкової атестації (ДПА) у формі ЗНО також до 1 березня 2022 року.

В Українському центрі оцінювання якості освіти нагадали, що учасники зможуть пройти тестування безкоштовно, за державний кошт, максимум з п’яти предметів.

Якщо майбутній абітурієнт хоче написати ЗНО більше, ніж із п’яти навчальних предметів, за це потрібно буде додатково заплатити.

Скільки відсотків українців "за" скасування ЗНО під час пандемії

Нові правила для туристів

Із 1 лютого набуває чинності рекомендація Ради ЄС, яка передбачає, що підставою для в’їзду в Європу має бути стан здоров’я, а не ситуація в країні, звідки приїздить турист.

Однак це правило не стосується районів, де вірус циркулює на дуже високому рівні.

Решті мандрівників пропонують дозволяти в’їзд в ЄС незалежно від епідситуації в їхній країні, але за умови, що вони можуть надати один з таких документів:

  • сертифікат про вакцинацію (вакцина повинна бути дозволена в ЄС; останню дозу потрібно отримати за 14−270 днів до в’їзду, або турист повинен мати бустерне щеплення);
  • довідка про одужання, якщо з моменту отримання першого позитивного результату тесту на Covid-19 пройшло не більше 180 днів;
  • негативний результат ПЛР-тесту (дійсний три доби) або експрес-тест на антиген (дійсний протягом доби).

Зарізали барана просто в номері: як туристи з Саудівської Аравії дивують українських готельєрів (ФОТО)

Вакцинація проти поліомієліту

1 лютого в Україні розпочинається кампанія зі щеплення дітей від поліомієліту. Її перший етап охопить дітей віком від 6 місяців до 6 років, які пропустили вакцинацію за Національним календарем. Він триватиме три тижні.

Зазначимо, що поліомієліт – інфекційне захворювання, яке є небезпечним для життя. Він може спричинити невиліковний параліч. Ліків від цієї хвороби не існує, тому єдиним і безальтернативним захистом є вакцинація.

2yrs9uwhzqi61iib scaled

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено