Івано-Франківськ

“З миру по нитці”: як працює гуманітарний хаб в Івано-Франківську (ФОТО)

Щодня з Франківська у прифронтові міста відправляють вантажівки з харчами, одягом, предметами гігієни та ліками.

e3d80a90 5129 44b4 868e 4db0d56d5321

Війна як ніколи об’єднала усіх українців. Поки наші військові боронять Україну на передовій, цивільні теж не сидять склавши руки: допомагають усім чим можуть, від харчів до зброї.

В кожному регіоні, зокрема, й на Прикарпатті, з’явилися десятки волонтерських організацій.

Сьогодні дізнаємося як працює великий логістичний хаб в Івано-Франківську. Щодня тут волонтери розвантажують декілька машин, сортують та відправляють далі – у прифронтові міста.

Про це ПІК розповів Юрій Чабан, директор компанії «Бетон Прайм». Він координує роботу волонтерів, обробляє запити на допомогу та й сам розвантажує та завантажує фури.

b3bce14b 4ff7 45ec 953e 71c231417778 scaled

Юрій розповідає, що коли почалася активна фаза війни підприємці міста організувалися та створили логістичний центр.

«З початку війни підприємці міста об’єдналися, кожен долучився як міг: хтось безкоштовно надав нове приміщення, власне у ньому ми зараз знаходимося, інші підприємства надали свою техніку, залучили своїх працівників. От так ми почали активну роботу», – розповідає Юрій.

Загалом зараз на складі працює 20 людей. Волонтери сортують харчі, одяг та предмети гігієни. За місяць війни з цього логістичного центру відвантажили понад 20 фур з гуманітарною допомогою на схід України.

361d6c46 946b 41f0 bcaa 87bcbd3781b2 scaled

«Сюди надходить гуманітарна допомога з-за кордону, від громадських організацій та від приватних волонтерів продукти харчування, засоби гігієни, ліки, побутова хімія, військове спорядження. Увесь вантаж відправляють для потреб військових, вимушено переміщених осіб та тих, хто опинився заблокованим у своїх населених пунктах через постійні обстріли та повітряні атаки. З миру по нитці і 1800 квадратних метрів площ ми щодня завантажуємо та розвантажуємо», – розповідає Юрій.

0337c060 e021 4834 9000 fabc1b2f3056 scaled

Відправляють допомогу в Суми, Харків, Київ, Ірпінь, Охтирку, Миколаїв.

«Також частину допомоги надаємо підрозділам Територіальної оборони, Збройним силам, які розташовані на території Івано-Франківської, Львівської, Волинської областей. Також відвантажуємо речі на маленькі точки, які знаходяться в Івано-Франківську (це Драмтеатр, Просвіта, Міська рада, Ліцей №7), куди переселенці, що живуть в нашому місті чи області можуть прийти та отримати допомогу», – додає Юрій.

Волонтери хабу кажуть, що гуртом легше відволіктися від тривоги після новин з фронту. 

6fbb4560 e1ba 40b5 9a7d b85781e78115 scaled

Спілкуємося з Олегом, у мирному житті – власник і директор консалтингової компанії, тепер – волонтер.

«Оскільки мені 57 років мене поки що не взяли в Збройні сили України, не взяли й в Тероборону, тому почав думати і шукати варіанти, як я можу допомогти. І одна з таких можливостей – це волонтерський рух. Спершу я складав барикади, а потім долучився до цього логістичного хабу», – каже Олег.

88e4d538 dcd2 4b58 9a57 0447d846bd4f scaled

Та додає, що тепер день минає швидко та продуктивно.

«Перші два дні війни провів перед телевізором: дивишся, розумієш, що ти сам помогти не можеш, цілий день одні новини, від яких ти не в доброму психологічному стані, бо переживаєш за країну, але цим ти теж не допомагаєш. А тепер зранку прокидаєшся і знаєш, що є робота» -, ділиться Олег.

Олег як і інші з ранку до вечора розвантажує та завантажує фури. Розповідає, що допомога надходить і ідеально запакована, й така, що треба сортувати, тому роботи вистачає, і часу на читання новин вже майже немає.

«Зранку встаю, питаю: «Київ – наш? Україна – наша?». Отримую відповідь: «Так, все добре». Цілий день працюю. Увечері ті ж питання і спати. І так щодня. Думаю, що так я принесу більше користі, ніж якщо буду цілий день сидіти перед телевізором», – додає Олег.

Ви також можете долучитися та допомогти.

Наразі потрібні:

  • дитяче харчування: каші (0-12 місяців), суміші.
  • дитячі підгузки
  • спідня білизна (чоловіча, дитяча, жіноча)
  • одяг на весну (чоловічий, жіночий, дитячий)
  • продукти, що довго зберігаються: олія, консерви, макаронні вироби, гречка, рис та інші крупи, згущене молоко;
  • ліки (щодня перелік змінюється, тож стежте за оновленнями на каналі)
  • одноразовий посуд

Приносити допомогу можна за адресою вул. Українська, 5, з 12:00-16:00 (щодня).

Актуальна інформація у телеграм-каналі, або за телефоном: (068) 030 00 10

 

6ceacc4f 5bbe 47c8 ae37 162d253b0d65 scaled

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас  у Facebook, Instagram, Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено