Івано-Франківськ

“Пласт” святкує своє 110-річчя: як усе починалося (ФОТОАРХІВ)

Пласт був створений у 1911 р., невдовзі після створення скаутського руху Бейден-Пауелом. Але офіційно дата старту пластового руху значиться інша.

277978593 1027566628114226 7697046138637813804 n scaled

У 1908 р. засновник скаутського руху Бейден-Пауел видав книжку «Скаутинг для хлопців» (англ. Scouting for boys), яка була перекладена багатьма мовами світу. Зокрема українською мовою її переклав Олександр Тисовський, один із засновників перших пластових (скаутських) гуртків при Академічній гімназії у Львові. Незалежно від Тисовського пластові гуртки почали також творити Іван Чмола та Петро Франко.

Zdvyhovyj pokhid1 scaled

Петро Франко – ініціатор і співзасновник української скаутської організації «Пласт».

Якщо останні акцентували принципи пластування на фізичному та військовому розвитку, то Олександр Тисовський займався теоретичним вихованням молоді. Він розробив систему пластових проб (завдань), які мали виконати пластуни, для того, щоб отримувати нові звання та вдосконалювати себе.

Zdvyhovyj pokhid11u scaled

Олександр Тисовський – ініціатор і співзасновник української скаутської організації «Пласт».

За кілька місяців діяльності, 12 квітня 1912 р., першу пробу на ступінь «учасника» здали та прийняли Пластову присягу на вірність Богові та Україні близько 40 осіб, що вважається офіційною датою заснування «Пласту»

1911 рік для українських молодіжних організацій був характерний різким підйомом патріотизму та цікавості молоді до українських військових традицій. В «Пласті» на той час молодь навчали стріляти з рушниці та револьвера, робити далекі військові марші з наплечниками, сигналізувати, робити перев’язки тощо.

Протягом 1912 р. пластові гуртки поширились по всій Галичині, зокрема, в Станіславові. Австрійська влада ставилася прихильно до створення спортивних молодіжних організацій і тому підтримувала діяльність «Пласту».

Zdvyhovyj pokhid11 scaled

Пластовий гурток при товаристві «Сокіл-Батько». Львів. Весна 1912 р.

У 1913 р. було проведено перший мандрівний табір Пласту. На початку 1914 р. пластові осередки існували у всіх великих містах Галичини. Однак вони не співпрацювали між собою та не мали централізованої влади.

З метою координації праці пластових гуртків 12 лютого 1914 р. у Львові було скликано Пластовий З’їзд, на якому було створено керівний орган Пласту — Центральну Пластову Управу (ЦПУ).

Zdvyhovyj pokhid scaled

Пластуни у здвиговому поході. 1914 рік.

ЦПУ провела реєстрацію всіх пластових осередків, та розділила їх на 11 округ. Було налагоджено видання пластової літератури, затверджено проект пластового однострою та пластових відзнак. Фундаментальною працею для виховання молоді стала книга Олександра Тисовського «Пласт», якою користувались усі пластові осередки.

Zdvyhovyj pokhid11u222 scaled

Перший пластовий табір. Чорногора, 1912 р.

Кількість пластунів станом на 1914 р. становила близько 800 осіб, а осередки організації поширились по всій Галичині, Закарпаттю та Буковині.

Zdvyhovyj pokhid23 scaled

“Пласт” у Львові в 1917 р.

Читайте також: 

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено