В Україні за кілька останніх днів – великий ажіотаж через відсутність у магазинах солі. Цей необхідний для всіх продукт скуповують десятками кілограмів. І хоча людей заспокоюють та кажуть, що вже незабаром закордону завезуть достатньо солі, жителі Прикарпаття, можуть й без того не хвилюватися, повідомляє ПІК.
Мова про те, що в області є чимало сіл, на території яких є соляні джерела. Чимало таких на Рожнятівщині, Долинщині, Калущині, Косівщині.
Скажімо, у Печеніжинській громаді, що на Коломийщині теж чимало соляних джерел. Люди набирають з озер «ропу» (соляний концентрат) та виварюють сіль екстра класу.
Як це роблять, дізнавалася журналістка ПІК.
«Для жителів нашої громади дефіцит солі — не проблема. Бо на території селища Печеніжин, сіл Княждвір, Рунгори, Молодятин, Марківка, Сопів є соляні криниці. Кожне з вищезгаданих сіл ще з княжих часів славилося солеварінням. Про це є кілька згадок у Галицько-Волинському літописі. Скажімо, у селі Марківка були склади солі. І цим промислом люди займалися століттями. А в голодний 1947 рік, сіль врятувала сотням людей життя, бо вони випарювали сіль, носили її в сусідні села та містечка і обмінювали на продукти», — розповідає Світлана Якубенко, керівниця відділу культури і туризму Печеніжинської селищної ради.
Зараз у кожному сільському джерелі достатньо ропи. Її часто використовують місцеві жителі для засолювання сала, м’яса, капусти, консервації та скроплюють сировицею сіно.
Останнє взимку охоче їсть худоба, бо воно вже «присмачене». Масове виварювання солі в селах відбувається перед Різдвом та Великоднем. Тоді її використовують для приготування святкових страв і носять святити.
Ропу, зазвичай виварюють чоловіки, бо це важка робота. Співрозмовниця каже, що воду із солоних криниць набирають вручну, відрами, виливають у великі металеві чани, які ставлять на відкритий вогонь та варять 4-5 годин. За цей час вода випаровується, і на стінках чанів залишається дрібна біла сіль.
За процесом, як зазначає Світлана Якубенко, треба ретельно стежити. І коли вода майже випарувалася, слід ретельно все вимішати, аби сіль не пригоріла та не мала характерного запаху.
Вибирають сіль із чанів великими дерев’яними ложками та накладають у полотно, яке закручують і ще два дні сушать. Готова сіль чиста, не йодована, але дуже концентрована (солона). І якщо нею вперше хтось користується, то обов’язково пересолює.
Сабіна Ружицька. Фото надала Світлана Якубенко.
Читайте також:
- Верховина — єдине селище на Прикарпатті, де є аж 12 музеїв і 5 музейних кімнат (ФОТО)
- Люба Андрійчук з Прикарпаття майстерно в’яже іграшкових звірят в національних барвах (ФОТО)
- Прикарпатців попереджають про небезпечне морозив
- Хто з чоловіків може виїхати з України: нова постанова Кабміну
- Астролог розповів, коли почнуть звільняти окуповані території України
- Стали відомі наближені до Путіна олігархи, які дивним чином померли з початку війни в Україн
Приєднуйтесь до нас у Facebook,Instagram,Youtube та Telegram
Читайте нас у тг