Івано-Франківськ

Актуальна тема: як люди на Прикарпатті самі роблять сіль екстра класу (ФОТО)

Зокрема, у Печеніжинській громаді, що на Коломийщині, чимало соляних джерел з якісною ропою.

284128840 1281968845664409 5003823849411387984 n scaled

В Україні  за кілька останніх днів – великий ажіотаж через відсутність у магазинах солі. Цей необхідний для всіх продукт скуповують десятками кілограмів. І хоча людей заспокоюють та кажуть, що вже незабаром закордону завезуть достатньо солі, жителі Прикарпаття, можуть й без того не хвилюватися, повідомляє ПІК.

Мова про те, що в області є чимало сіл, на території яких є соляні джерела. Чимало таких на Рожнятівщині, Долинщині, Калущині, Косівщині.

Скажімо, у Печеніжинській громаді, що на Коломийщині теж чимало соляних джерел. Люди набирають з озер «ропу» (соляний концентрат) та виварюють сіль екстра класу.

281794330 588358625772224 7391813592244890619 n scaled

Як це роблять, дізнавалася журналістка ПІК.

«Для жителів нашої громади дефіцит солі — не проблема. Бо на території селища Печеніжин, сіл Княждвір, Рунгори, Молодятин, Марківка, Сопів є соляні криниці. Кожне з вищезгаданих сіл ще з княжих часів славилося солеварінням. Про це є кілька згадок у Галицько-Волинському літописі. Скажімо, у селі Марківка були склади солі. І цим промислом люди займалися століттями. А в голодний 1947 рік, сіль врятувала сотням людей життя, бо вони випарювали сіль, носили її в сусідні села та містечка і обмінювали на продукти», — розповідає Світлана Якубенко, керівниця відділу культури і туризму Печеніжинської селищної ради.

Зараз у кожному сільському джерелі достатньо ропи. Її часто використовують місцеві жителі для засолювання сала, м’яса, капусти, консервації та скроплюють сировицею сіно.

Останнє взимку охоче їсть худоба, бо воно вже «присмачене». Масове виварювання солі в селах відбувається перед Різдвом та Великоднем. Тоді її використовують для приготування святкових страв і носять святити.

Ропу, зазвичай виварюють чоловіки, бо це важка робота. Співрозмовниця каже, що воду із солоних криниць набирають вручну, відрами, виливають у великі металеві чани, які ставлять на відкритий вогонь та варять 4-5 годин. За цей час вода випаровується, і на стінках чанів залишається дрібна біла сіль.

283452230 553756046369106 9192259126955789052 n scaled

За процесом, як зазначає Світлана Якубенко, треба ретельно стежити. І коли вода майже випарувалася, слід ретельно все вимішати, аби сіль не пригоріла та не мала характерного запаху.

Вибирають сіль із чанів великими дерев’яними ложками та накладають у полотно, яке закручують і ще два дні сушать. Готова сіль чиста, не йодована, але дуже концентрована (солона). І якщо нею вперше хтось користується, то обов’язково пересолює.

Сабіна Ружицька. Фото надала Світлана Якубенко.

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено