Івано-Франківськ

Телемедицина та ID-паспорти. Як у громадах Прикарпаття розвивають сервіси під час війни

Одразу 14 громад Івано-Франківської області отримали мобільні програмно-апаратні комплекси для телемедицини або «медичні кейси».

Вони розширюють доступ місцевим жителям до швидкої діагностики захворювань.

Особливо коли йдеться про сільську місцевість, віддалені села та обслуговування людей з інвалідністю, маломобільних груп населення вдома. Тим часом у Болехові розгортають робочу станцію для оформлення та видачі ID-карток. Розповідаємо, що це дає людям і громадам…

Що собою являє медичний кейс?

Кейс вагою 6 кг складається з планшета з сім-картою та оплаченим на рік інтернетом, флешкою, камерою, електрокардіографом для моніторингу роботи серця, спірометром для дослідження функції дихання та стану легень. До нього також входить інфрачервоний термометр, пульсоксиметр, тонометр (ручний і електричний), стетоскоп, глюкометр і холестерометр для експрес-аналізу крові.

Для кого ці кейси?

Сучасну апаратуру спрямовано до фельдшерських пунктів, міських лікарень, центрів первинної допомоги тощо, де ними вже користуються сімейні лікарі та лікарі-терапевти при роботі з пацієнтами. Як тими, хто проживає тут постійно, так і тимчасовими мешканцями – внутрішніми переселенцями, які знайшли прихисток на Прикарпатті під час війни.

9d4216c0 2570 4459 9851 ba14801bcdb0

Зокрема, кейси надійшли до Тлумацького центру первинної медичної допомоги, Букачівської міської лікарні, ФАП гірського селища Великий Рожин, Новицького центру первинної медико-санітарної допомоги, ФАП у селі Боднарів, що працює в режимі амбулаторії в Калуському районі, а також до Тустанської амбулаторії сімейної медицини, Заболотівської багатопрофільної лікарні, ФАП селища Побережжя в Єзупільській громаді, Надвірнянського й Болехівського центрів первинної медичної допомоги, амбулаторії загальної практики сімейної медицини №8 селища Саджавка в Коломийському районі та амбулаторії в гірському Яворові на Косівщині, Брошнів-Осадської міської лікарні та Рогатинського центру первинної медико-санітарної допомоги.

Як з’явилося рішення?

Ці кейси стали частиною проєкту «Посилення стійкості громад», який реалізується в регіоні Програмою розвитку ООН в Україні у партнерстві з Івано-Франківською обласною військовою адміністрацією за фінансової підтримки уряду Великобританії. Уперше про них заговорили ще рік тому, під час пандемії коронавірусу. Тоді облдержадміністрація і ПРООН розробляли разом План заходів з подолання негативного впливу COVID-19 на соціально-економічний розвиток області, а громади активно надавали свої ідеї та пропозиції, спрямовані на покращення медичних послуг.

Нині ж, коли громади Прикарпаття приймають вимушених переселенців і навантаження на місцевих лікарів збільшилося (прим. – станом на початок липня в області зареєстровано 145 тис. внутрішньо переміщених осіб), потреба в такому обладнанні теж збільшилась. Бо значна частина наявного медичного обладнання у громадах є застарілою і не дозволяє своєчасно діагностувати те чи інше захворювання.

«Ця ініціатива вирішила важливе питання надання швидкої діагностики проблем зі здоров’ям жителям гірського, віддаленого від центру громади населеного пункту, зокрема і від центральної районної лікарні. Людям не потрібно долати понад 10 км для отримання медичної консультації, адже тепер вони можуть зробити це у місцевій амбулаторії», – пояснює Ірина Дімбровська, з відділу промоції, зв’язків та економічного розвитку Косівської міської ради.

Як це працює?

Кейси з апаратурою використовують як в медичних центрах, так і вдома. Використовують у першу чергу сімейні лікарі та терапевти. Загалом за три місяці ними скористалися в роботі 97 працівників медичних закладів і вже 2 475 місцевих жителів і 300 внутрішньо переміщених осіб отримали діагностику за допомогою цих кейсів, консультацію.

До прикладу, візьмемо амбулаторію загальної практики сімейної медицини в селі Яворові Косівського району, де працює сім медичних працівників. Усіх жителів населеного пункту, а це фактично 1468 осіб, вони обслуговуватимуть з використанням цього обладнання. Наприклад, для огляду новонароджених і породіль, пацієнтів з гіпертонічним кризом, при перших ознаках COVID-19, респіраторні хвороби. Сумарно тут проведено вже 249 оглядів, у тому числі – з виїздом додому до хворих. Адже кейс є портативним і його легко транспортувати у потрібне місце, навіть якщо це гірське село з певними географічними особливостями, як-от відсутність асфальтових доріг (окрім центральної) чи велика кількість віддалених присілків.

Закупівля кейсів здійснювалась ПРООН. Утім кожна громада надала гарантійного листа щодо готовності теж співфінансувати у розмірі 30% від вартості. І в такий спосіб вони підтвердили свою зацікавленість у розвитку і наданні якісних медичних послуг населенню.

Плани закупівель теж складали громади, відповідно до потреб їхніх медичних закладів. Приміром, Калуш і Новиця додатково закупили комп’ютерне обладнання для лікарень, а Дубовецька громада порахувала важливим покращити робочі місця для сімейних лікарів і придбати меблі.

А де видаватимуть нові паспорти?

Поки лікарі запроваджують нове обладнання, у Болехові встановлюють робочу станцію для оформлення та видачі ID-карток. І жителі громади, і переселенці зможуть оформити документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус. Також тут стане доступною послуга одночасного оформлення паспорта громадянина України у формі ID-картки та паспорта громадянина України для виїзду за кордон з безконтактним електронним чіпом.

Сучасна станція, яка серед іншого передбачає взяття біометричних даних, теж придбано в межах проєкту «Посилення стійкості громад». Вона становить програмно-технічний комплекс на базі персонального комп’ютера з встановленим загальним програмним забезпеченням і комплектом обладнання з відповідними технічними характеристиками.

61a929da d480 4f4f bb82 dbadc3fa82a6

За прогнозами, робота з видачі нових паспортів у Болехові розпочнеться в жовтні 2022 року. Наразі триває процес підключення спецзв’язку, необхідного для доступу до Єдиного державного демографічного реєстру. Видаватимуть орієнтовно 350 одиниць документів на місяць.

Які переваги для громади?

По-перше, транспортні витрати жителів громади зменшаться, яким відтепер не доведеться долати до 50 км до найближчого пункту видачі – вони зможуть оформляти документи безпосередньо у ЦНАП на території Болехівської міської громади.

Окрім зручності для місцевих, це дозволить розвантажити черги у Долинському територіальному відділенні Державної міграційної служби України. А в самому ЦНАПі покращиться якість обслуговування відвідувачів, зросте перелік послуг, які можна отримати безпосередньо у громаді.

Додатково зростуть надходження до місцевого бюджету, оскільки частина послуг є платною. Наприклад, загальна вартість адміністративного збору у разі оформлення паспорта громадянина України у формі ID-картки протягом 20 робочих днів становитиме 372 грн. За прискорене до 10 днів оформлення доведеться сплатити 498 грн. Закордонний біометричний паспорт обійдеться в 733 грн. за стандартний 20-денний термін і 1 085 грн. за оформлення впродовж тижня.

Водночас для громадян, які досягли 14-річного віку та отримуватимуть паспорт громадянина України у формі ID-картки вперше, ця адміністративна послуга надаватиметься безоплатно.

Отже, незабаром побачимо, як відповідні сервіси впливають на життя і комфорт мешканців громад, на їх соціально-економічний розвиток. Він можливий, навіть під час війни, якщо є спроможність.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagram , Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено