Івано-Франківськ

День психічного здоров’я: з якими проблемами стикнулися українці

10 жовтня – Всесвітній день психічного здоров’я.

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, чи не кожен українець зазнав неминучого впливу війни на психологічне здоров’я. Сьогоднішній день не став винятком.

Для того, щоб дізнатися, як змінилися українці, з якими запитами стикнулися та як працює системно-родова терапія – поспілкувалися із психологинею Анастасією Карпенко, вона ж Лілія Вода.

IMG 0379 1 scaled

Лілія працює в просторі “prorozstanovky.space”, там разом з колегами надає допомогу тим українцям, які фізично знаходяться у певній безпеці, але психологічно відчувають втрати опор та вплив подій на психіку.

У своїй практиці Лілія використовує системно-родову терапію, метафізику, працює з метафоричними асоціативними картами.

«Метод розстановок прийшов до нас з Німеччини, в Україні відомий у вузьких колах. Його основна мета – звернути людей до свого коріння, до своїх джерел. Пояснити, що процеси, які відбуваються, є закономірністю родових процесів, родових систем, до яких ми належимо, і як наша поведінка керується родовими сценаріями», – розповідає Лілія. 

Як змінилися українці з початком повномасштабної війни?

Українці та їх запити стали глибокими та свідомими.

Раніше моїми клієнтами були люди з конкретними бажаннями, які хотіли трансформації, розвитку стосунків, чи особистих якостей. З початком війни таких людей стало в рази більше,  і питання стали більш екзистенційними: хто я? яке моє призначення?

Також українці нарешті зрозуміли, що таке «життя в моменті», про яке так довго говорили в соцмережах. До війни більшість уявляло цей момент, як лежання на пляжі на Мальдівах. З приходом війни почали розуміти, що приготування обіду для сім’ї, випрана білизна на балконі, сонце, яке світить – це те життя в моменті, якого ми шукали і прагнули.

Більшість людей нарешті припинили відкладати життя на потім. Тому й такий бум одружень. Адже виявляється можна одружитися і бути щасливим, навіть у військовій формі і для цього не потрібно так багато формальностей, як нам здавалось.

Якими були ті перші запити, з якими українці приходили до психолога, та чи змінювалися вони з часом?

З початком війни, я пішла вчитися кризовій психології. Але на моє здивування, до нас ніхто не приходив із запитом: “як пережити війну?”, “як не боятися?” абощо. Був лише один запит пов’язаний з війною – щодо втрати нерухомості в Криму. Всі інші питання були зовсім іншого характеру. Спершу була ціла серія запитів про стосунки. Війна «зняла» маски й оголила все, що люди приховували від оточення, і від себе.

Тому спершу підіймалися питання «я і моє оточення». Тут про стосунки з батьками, братами, чоловіком чи дружиною тощо. Тобто все що приховувалось у мирний час, війна оголила, і перші місяці ми працювали із запитами “розлучатись чи не розлучатись?”, “стосунки з свекрухою”, “я і сестра, чому складні стосунки?”

З’ясувалося, що більшість з нас не вміє жити під одним дахом із рідними. В перші дні війни, ми одразу зрозуміли хто для нас близький та рідний. СМСка “як ти?”- чітко розставила пріоритети.

Наступні запити стосувалися пошуку власного призначення, чим займатися, чи варто виїжджати, яку країну обрати тощо.“Де моє місце у цьому світі?” – і тут ми теж приходимо у глибоку роботу із пошуком не лише свого місця під сонцем, але і пошуку свого місця у родовій системі. Чи займаю я у своїй родовій системі своє місце?

На третьому етапі, вже коли люди осіли, налаштували по-новому своє життя, на перший план вийшло питання стосунків з партнерами. Чи хочу я продовжувати життя з цим чоловіком/жінкою, або як врятувати шлюб?

1 7

Як працює терапія – розстановок?

У своєму просторі «Prorozstanovky.space» ми розглядаємо війну, як вимушений катаклізм, який змушує людей змінюватися. Намагаємося показати, що війна дана «не за щось», а «для чогось». І перед кожним стоїть завдання: зрозуміти, що від тебе вимагає Всесвіт.

За допомогою практики «розстановок» ми показуємо, де брати ресурс, як вирішувати ті чи інші проблеми, з якими стикнулася людина. У вирішенні будь-яких запитів людина може звернутися до досвіду своїх пращурів. Наприклад, війна. Наші пращури вже переживали війни, і геноцид, і голодомор. Як діяти й виживати в цих умовах – у нас закладено в генах. Нам лише потрібно це правильно розкрити й навчитися цим користуватися. 

Наголошу, що стосується це не лише питання біди, а й хорошого, наших талантів, нахилів тощо. За допомогою розстановок можна вирішити безліч проблем, які стосуються відносин, пошуку партнера, як самореалізуватися та бути впевненою, конфліктів з рідними, бізнесу, де заробляти гроші тощо.

Ми можемо не знати якоїсь інформації, але те, що відчували наші предки ми можемо відчути самі. Ми є носіями цієї інформації. І через розстановки ми можемо знайти ці відчуття, і знайти відповіді на свої питання.

Як працює цей метод на практиці?

Розстановки працюють шляхом заміщення. Тобто – це можливість подивитись процеси у своїй психіці за допомогою інших людей.

Є розстановник (той хто проводить розстановку), клієнт (той, чий запит вирішують) і група замісників. Цікаво спостерігати, як незнайомі люди можуть точно відтворити поведінку людей, яких навіть не знають.

Це і називається – ефект замісництва. Ми шукаємо першопричину ситуації, яка склалася. Навколишні, (людина, яка є замісником, психолог) можуть не розуміти, що відбувається, але клієнт завжди зрозуміє, про що йому говорить поле.

Коли люди вперше з цим стикаються, у них є відчуття наче вони побачили магічне диво, їх “мурашить”, вони дивуються. В цей момент відбувається трансформація, людина занурюється у своє коріння. Далі вже потрібно вчитися правильно використовувати отриману інформацію (робота з ментальними блоками).

Коли час йти до спеціаліста?

Якщо людина відчуває дискомфорт, вона намагається його позбутися. Це стосується, як і фізичного, так і ментального здоров’я.

Важливо розуміти, що ми можемо розповідати про свою проблему подрузі, сестрі, мамі тощо, але від них ми не отримаємо конструктиву, лише співчуття і пораду (якщо пощастить), яка не завжди підійде нам.

В розстановки потрібно іти коли :

  • у вас є ситуація, яка повторюється декілька разів (люди різні, але ситуація та ж сама) – ми називаємо це воронкою,
  • коли я докладаю зусилля, але не бачу результату,
  • коли “світ мінус” – все довкола наче зупиняє тебе рухатись далі.

Це три основні маркери, коли час зупинитись і попросити допомоги своєї підсвідомості. Зараз всі шукають поради в інтернеті “як жити й що робити”, якийсь “ТОП-5 порад..”

Поради  – це не те, що потрібно людині. Правильна співпраця з фахівцем – це коли він допомагає розкрити потенціал людини, щоб впоратися з проблемою. Адже всі відповіді та шляхи розв’язання наших проблем знаходяться у нас самих, у нашій підсвідомості.

І наостанок, що порадите українцям?

Кращого порадника, ніж твоя підсвідомість, не існує. Тому моя порада – навчитися говорити з нею. Кожен українець зараз потребує якісної трансформації своєї свідомості. Нам усім настав час дорослішати. А дорослість – це перестати шукати поради зовні, а подивитись всередину себе і почати приймати рішення та брати відповідальність.

Будь-яка творчість: малювання, саджання квітів; езотерика, нумерологія, сновидіння, те, як ми пишемо – все це нам розказує про нас, все це допомагає нам зрозуміти свою підсвідомість. Потрібно обрати саме той шлях, якому ми довіряємо.

І тоді людина може приймати рішення не ті, які нарадили, а які просить наша душа. Адже у ній про все: як нам краще заробляти, чим харчуватися, які чоловіки-жінки нам підходять тощо.

Українцям потрібно знайти спільну мову зі своєю підсвідомістю та нарешті почати діяти – від слова «Дія», тобто робити конкретні фізичні дії стосовно себе і свого життя.

Дивіться також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено