Івано-Франківськ

477 маскувальних сіток сплели волонтери у Калуському Палаці культури “Юність” (ФОТО)

Масштабну роботу провели від лютого, коли відбулося повномасштабного російське вторгнення.

320384889 898038211199153 671838866984329322 n scaled

Ми почали працювати 26 лютого, тоді наша директорка, Наталія Малинка написала мені, що потрібно дати оголошення, аби люди приносили тканину зеленого, бежевого та коричневих кольорів“,— розповідає волонтерка Марта Галкіна.

Жінка каже, що тоді ще нічого не знала про маскувальні сітки, бо лише кілька раз бачила їх в Інтернеті.

“Наші дівчата спочатку думали, що треба приносити на сітки колготи і панчохи. Але згодом зорієнтувалися”, – додає волонтерка Марта.

Плести сітки у перші місяці війни приходило стільки, що не вміщалися у коридорі великого Палацу культури. Щоправда, як це правильно робити, ніхто не знав. Плели, як уміли. А через кілька днів прийшов учасник місцевої тероборони та сказав, що волонтери плетуть неправильно. Довелося все переробляти. До виготовлення маскувальної амуніції для вояків долучилися і люди зі Сходу, Центру та  Півдня України, які змушені були шукати прихистку від війни на Прикарпатті, зокрема в Калуші.

Улітку в «Юності»,  за словами Марти Галкіної, волонтери, які плели сітки, розділилися на «кластери» за процесами: одні діставали тканину, другі різали, треті  плели.

Аби сплести сітку, треба мати основу. Її закуповують за зібрані волонтерами кошти. «Сировину», тобто старий одяг, дали  мережі магазинів «Євросекондхенд» та «КраїнаСекондхенд». Від початку повномасштабного російського вторгнення, від магазинів мережі волонтери отримали більше тонни одягу. Далі каже, пані Марта треба працювати. Як  будь-яке рукоділля, плетіння маскувальних сіток, потребує ретельності і терплячості. тому ті люди, які приходять, аби зустрітися з іншими і поговорити, плести не будуть.

318627799 1117170485649564 8709146554081547935 n scaled

Та, коли сітка готова, то вже неабияка радість. І, коли волонтери які їздять на фронт,  передають подяку від військових та світлини, просто гордість проймає. Коли почали вимикати світло, то працюють і при ліхтарях. Також у палаці «Юність»  плетуть для вояків кікімори,  теплі шкарпетки, виготовляють сувеніри.

«Волонтери з «Юності» уже як родина, підтримують одні одних порадами, добрими словами, жартами, діляться їжею. Усі вони — за рамками екранів та стереотипів, вони не вишукують сенсів, оскільки творять власні. Скажу, без жодного пафосу,  що наші волонтери, як і мільйони інших, — творять  новітню історію країни З такими людьми ми точно переможемо», – підсумовує пані Марта.

Сабіна Ружицька. Фото з фб сторінки Палцу культури «Юність»

Читайте також на ПІК: 

Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram, Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено