Івано-Франківськ

18 квітня – яке сьогодні свято, прикмети та іменини

Віряни вшановують пам'ять Феодула-читця. До Нового року залишилося 257 днів.

99504d9bc466bc7b6dec7290a0bec5e4 1 scaled

18 квітня в церковному календарі – день пам’яті день пам’яті Феодула-читця. Мученики Феодул та Агапод були читцями в Фессалоніках, коли імператором були Діоклетіан і Максиміан (284-305 роки). Агапод був старцем, а Феодул — його юним учнем. Відрізнялися вони праведним і благочестивим життям, пише ТСН.

Якось побачив Феодул уві сні, що невідомий чоловік у світлому одязі поклав йому в руки якийсь предмет. Коли прокинувся юнак, то побачив у себе в руках перстень з зображенням Христа. Вирішив він, що це знак майбунього мучеництва. Силою персня зцілив він багатьох людей і звернув до християнської віри язичників.

Коли відбувалися гоніння на християн, Агапода і Феодула кинули в море. Їхні тіла викинуло на берег, були вони одягнуті в світлому одязі, а на руках не було мотузок. Християни таємно поховали двох мучеників.

Що не можна робити цього дня

  • Не варто пити алкогольні напої.
  • Краще утриматися від будь-якої фізичної праці, особливо будівельних робіт.
  • Не лайтесь і не лихословте.

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

  • дивилися, який сьогодні день: якщо пляма снігу залишилася лише на дні яру, тоді можна починати орати;
  • ввечері кричить чибис — погода буде ясною;
  • у відкритих місцях оси почали будувати гнізда — чекайте на вогке літо;
  • птахи в’ють свої гнізда з сонячних сторін — влітку буде прохолодно;
  • вдень спекотно, а вночі холодно — буде ясна погода;
  • з берези тече багато соку — до дощового літа.

В народі 18 квітня називали Феодул-вітрогон, адже часто була вітряна, проте тепла погода. Селяни починали відчиняти вікна, щоб впустити до хати теплого повітря. Цього дня також розпочинали велике прання, щоб можна було все це висушити потім на вулиці. Вірили, що він зарядить своєю силою одяг і в родині всі будуть здоровими. А ось якщо в будинок залетить птах, то це вважалося поганою прикметою. Тоді птаху ловили, читали “Отче наш” і лише потім відпускали.

Які сьогодні іменини: Марко, Юрій, Семен, Георгій, Феодора, Агафія.

Талісманом людини, народженої 18 квітня, є турмалін. Природний кристал, унікальні властивості якого вже давно відкрилися людству. В Середні віки з турмаліну створювали обереги. Вірили, що кристал позитивно впливає на здоров’я людини.

Який сьогодні день в Україні і світі

  • 18 квітня — День власників домашніх тварин
  • 18 квітня в Україні святкують День заснування Товариства Червоного Хреста. Саме цього дня 1918 року в Києві відбувся перший з’їзд товариства завдяки старанням Маріїнської громади сестер милосердя. Товариство Червоного Хреста — це гуманітарна добровільна громадська організація, яка має за мету допомагати людям, захищати їхнє життя і здоров’я, сприяти полегшенню мук. Організація була створена під час Першої світової війни. В той час вона також займалася створенням шпиталів і їдалень для військоих, вела активну боротьбу з епідеміями.
  • Також 18 квітня — День власників домашніх тварин (Pet Owners Independence Day). Ідея створити таке жартівливе свято для власників домашніх тварин прийшла, щоб була окрема дата, коли такі люди можуть просто відпочити від турбот про свого улюбленця і полежати на дивані. 18 квітня прийнято обмінюватися з тваринами роботою. Наприклад, можете попрохати собачку принести вам капці, а ви за це похвалите улюбленця.
  • А ще 18 квітня святкують День газетного оглядача. Це професійне свято. Газетними оглядачами називають тих журналістів, які ведуть певну колонку в журналі чи газеті.
  • 18 квітня — Всесвітній день радіоаматора. Це неофіційне свято популярного інтелектуального хобі. Дату обрали невипадково, а на честь створення Міжнародного союзу радіоаматорів, яке відбулося в Парижі 1925 року.
  • Також 18 квітня святкують Міжнародний день жонглерів (International Juggler`s Day).
  • А ще 18 квітня Міжнародний день пам’яток і історичних місць. Він також відомий як День всесвітнього спадку. Ідею створити таке свято було винесено на розгляд під час симпозіуму в Тунісі, що був організований Міжнародною радою з охорони пам’яток та історичних місць 1982 року. А вже через рік ООН затвердила Міжнародний день пам’яток і історичних місць як важливу подію.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено