Івано-Франківськ

Ніби дрібниці: що та як може впливати на гостроту зору людини

Щоб не втратити зір, треба вчасно звертатися до офтальмологів та правильно доглядати за очима.

Ніби дрібниці: що та як може впливати на гостроту зору людини

На здоров’я очей та гостроту зору можуть впливати навіть такі дрібні деталі, як не змитий макіяж чи неправильні сонячні окуляри. Про це пише ПІК з посиланням на ВІКНА.

Чи треба змивати туш перед сном

Офтальмологиня Юлія Галушко каже, що перед сном усю декоративну косметику треба змивати з очей. В іншому випадку можуть з’явитися подразнення та розвинутися інфекційні захворювання. Також лікарка радить не чіпати очі брудними руками:

“Адже на внутрішню частину ока потрапляють мікроби, через це з’являються запалення, які з часом приводять до втрати гостроти зору”.

Ще Юлія Галушко радить користуватися гіпоалергенною косметикою та слідкувати за термінами придатності.

Чи пов’язаний артеріальний тиск із внутрішньоочним

Лікарка каже, що артеріальний та внутрішньоочний тиск змінюються незалежно один від одного. Тож варто розуміти, що артеріального не означає контроль внутрішньоочного:

“Утім, є дослідження, що гіпертоніки мають більший ризик розвитку глаукоми. Адже високий кров’яний тиск несприятливий для цієї хвороби очей. Тож людям з цим діагнозом треба контролювати АТ”.

За словами лікарки, низький тиск теж може спровокувати серйозні проблеми, бо зоровому нерву важливо мати достатній кровотік. Коли АТ низький, а очний тиск підвищений, крові важко потрапити в око, щоб забезпечити його киснем і поживними речовинами.

Як сонце впливає на очі та як вибрати протисонцеві окуляри

Не варто дивитися на сонце чи яскраве небо без спеціальних окулярів, бо вплив ультрафіолету може призвести до серйозних уражень і захворювань. Такі дії можуть загрожувати опіком рогівки, катарактою (помутніння кришталика), птеригіумом (доброякісне розростання тканини кон’юнктиви на рогівці), дистрофією сітківки, що призводить до макулярної дегенерації (ураження її центральної частини). Також через це можуть розвинутися злоякісні утворення.

Окуляри захищають наші очі від ультрафіолету, але не всі. Їх треба вибирати правильно і в оптиці, адже у звичайних магазинах такі окуляри можуть не мати ефекту.

“Якщо перед очима розмістити просто темну лінзу без фільтра від ультрафіолету, зіниці не мінятимуть свого розміру й шкідливе світло влучатиме у сітківку”, — пояснює лікарка.

Чи потрібно купувати окуляри, якщо далеко видно чітко, а зблизька — ні

Офтальмологиня пояснює, як виникає це явище.

” З віком знижується еластичність кришталика й тонус циліарного м’яза, який регулює його кривину. Тому точка фокусування зображення потрапляє не на сітківку, а за її межі”, — акцентує Юлія Галушко.

Таке порушення зору називають пресбіопією. Це явище швидше норма, ніж виключення після 40 років, навіть якщо все життя був гострий зір.

“Це найпоширеніша аномалія рефракції ока, за якої складно сприймати дрібний текст або невеликі предмети, розташовані на відстані 35-50 см”, — говорить лікарка.

Варто зазначити, що пресбіопія з віком прогресує, тому, можливо, раз на кілька років доведеться змінювати окуляри. Далекозорість може припинити розвиватися після 65 років, але це дуже індивідуально — в когось може і раніше.

Треба раз на рік регулярно відвідувати офтальмолога, а не лише тоді, коли почалися серйозні проблеми та відчутне погіршення зору. Підбирати окуляри має лише фахівець, не варто купувати їх самостійно в магазинах чи на ринку. Це може нашкодити. 

Під час читання чи іншої роботи з текстом людям з пресбіопією треба вдягати окуляри. Інакше є ймовірність розвитку астенопії — втоми очей. Це явище проявляється головними болями, неможливістю сфокусуватися на близькій відстані, почервонінням, сухістю або синдромом сухого ока.

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено