Івано-Франківськ

Смак з Косова: поляки приїхали на Прикарпаття на круглий стіл. Для чого?

Косівщина - Україна та гміна Соліна - Польща започатковують фестиваль.

IMG 2303 scaled

16 травня польська делегація із гміни Соліна приїхала до Косова. Спільно розпочинають реалізацію проєкту фестивалю “Смак з Косова”, який має популяризувати культурну спадщину та розвиток регіонального туризму в Україні та Польщі, повідомляє ПІК.

З цієї нагоди сьогодні відбувся круглий стіл, за участі партнерів ГО «Прикарпатська інформаційна корпорація», представники українського міста Косова та польського міста Соліна,

Майбутній фестиваль є результатом їхньої спільної перемоги у третьому відборі конкурсів мікропроєктів великого проєкту “Польща – Білорусь – Україна 2024-2020”, де вони набрали 89,5 бали.

image 1

“Ідея такого проєкту зародилася ще два роки тому, але історичні події не давали його реалізувати: спершу почався коронавірус, потім війна. Сьогодні ми розуміємо, що Івано-Франківщина – це тилова область, яка приймає  релокований бізнес. І зараз –  ідеальний момент, щоб підтримувати та популяризувати національну історично-культурну спадщину. В нашому випадку – це створення автентичних виробів з сиру – сирних коників”, – зазначила засновниця ГО «ПІК» Оксана Камінська.

IMG 2106 scaled

Вуйт гміни Соліна Адам Пйонтковський та міський голова Косова Юрій Плосконос розповіли про туристичну привабливість своїх міст.

“Косів – це серце культурної спадщини Карпат. Туристично привабливий регіон, який зберіг національні традиції у їхньому початковому вигляді. Окрім того наш край знаний крафтовим виробництвом, ремеслами: ткацтвом, гончарством, писанкарством тощо. Тому такі фестивалі є важливими, адже можуть стати хорошим поштовхом для розвитку громади та сприятимуть економічному розвитку краю”, – зазначив голова Косова Юрій Плосконос.

IMG 2154 scaled

Гміна Соліна – громада у Підкарпацькому Воєводстві Польщі теж приваблива для туристів. У містечку в якому проживають понад 5 тисяч осіб, є красива рекреаційна зона з великим озером та курортним оздоровчим парком.

«Туризм потребує розвитку, потрібно на весь світ розповідати про автентичні містечка, їхню культуру, щоб вона жила й розвивалася. Фестивалі для нас уже як культурна традиція, для польського народу вони вкрай необхідні. Туризм не буде розвиватися без масових заходів, людей треба зацікавлювати», – сказав Адам Пйонтковський, мер міста Соліна.

IMG 2184 scaled

Фестиваль сирних коників відбудеться у серпні в Косові. Сьогодні прикарпатські партнери познайомили польську делегацію із культурою і природою Косова. Згодом делегація з Прикарпаття поїде до Соліни.

Як приймали та чим дивували гостей з Польщі – дивіться згодом на ПІК. А дізнатися більше про анонси заходів у рамках “Фестивалю сирних коників” можна тут. 

До слова, фестиваль не має стати одноразовою акцією. У майбутньому планують долучати й інші регіоні, зокрема, задля цього поляки й прикарпатці створять спільні туристично-інформаційні посібники про місцеві фестивалі.

Примітка: створено та підтримано за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках Програми транскордонного співробітництва європейського інструменту сусідства Польща-Білорусь-Україна 2014-2020. Назва проєкту – «Фестиваль – стала ініціатива та ефективний інструмент промоції історичної та культурної спадщини у прикордонних регіонах України та Польщі». За зміст несе відповідальність лише ГО «Прикарпатська інформаційна корпорація» і він не відображає позиції Європейського Союзу.

Детальніше про фестиваль читайте у групі “Смак з Косова”.

371135421 710616000920737 2137446913094276224 n scaled

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено