Івано-Франківськ

Які чотири країни не хочуть, щоб Україна перемогла Росію

Причини в них різні, але всі кореняться у страху перед невідомістю.

Які чотири країни не хочуть, щоб Україна перемогла Росію

Чотири країни – Китай, Білорусь, Вірменія та Іран – не хочуть, щоб Україна виграла війну, яку Росія розв’язала 24 лютого 2022 року. Причини їхнього страху перед перемогою України та поразкою Росії різні. Проте вони кореняться у страху перед невідомістю того, що буде після військової поразки РФ. Про це пише ПІК з посиланням на Gazeta.ua

“Китай стає все більш активним у пошуках переговорів про припинення вогню та мирну угоду між Росією та Україною. Але США і союзники по НАТО не довіряють мотивам КНР, бо Пекін посилає зневажливі й лицемірні сигнали”, – йдеться у повідомленні.

Китай був затятим міжнародним прихильником територіальної цілісності країн, застосовуючи жорстокі репресії проти “розкольників” у Тибеті та Сіньдзяні, проти продемократичних активістів у Гонконгу, і попередив, що розпочне війну, якщо Тайвань проголосить незалежність від КНР.

Позиція Китаю щодо територіальної цілісності України була лицемірною, бо він стверджував, що підтримує дві суперечливі позиції – відновлення територіальної цілісності України, і водночас пропонував Києву погодитись на поступки територіями в обмін на мир.

Олександр Лукашенко, самопроголошений президент Білорусі, підтримував Росію впродовж усієї війни, дозволивши використати білоруську територію як плацдарм для початкового вторгнення і ракетного обстрілу України.

Лукашенко залишається при владі лише тому, що Росія підтримала його сфальсифіковані вибори 2020 року і допомогла його режиму у жорстокому придушенні протестів. У Білорусі, яку колись називали “останньою диктатурою Європи”, – 1444 політичних в’язні, а 2350 осіб оголошено “екстремістами”. 215 друкованих ЗМІ та понад 1000 НУО закрили після виборів 2020 року.

Лукашенко зможе утриматися при владі лише у випадку, якщо Володимир Путін зможе пережити українську військову перемогу у майбутньому наступі. Режим Лукашенка впаде, якщо Путін більше не буде при владі.

Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян попередив вірмен: “Якщо Росія програє війну в Україні, я гадки не маю, що буде з Вірменією”. Вірменам важко мислити поза історичними стереотипами про Туреччину та Азербайджан як про загрози їхній національній безпеці й не розглядати Росію як свого головного захисника.

Вірменія – член-засновник Організації договору про колективну безпеку та вийшла з підписання Угоди про асоціацію з ЄС заради вступу в Євразійський економічний союз, ЄврАзЕС. У Вірменії дві російські військові бази, а ФСБ контролює її кордони.

Іран підтримує війну Росії проти України з трьох причин. Перша така ж, як і в Китаю, – Іран підтримує повалення однополярного світу на чолі зі США і заміну його на багатополярний, в якому автократичні країни мають повну свободу дій і можуть робити все, що заманеться. Іран – експортер нестабільності на всьому великому Близькому сході та лише посилиться, якщо однополярний світ буде зруйнований.

Друга причина – військова поразка РФ може призвести до революційних змін в Ірані, бо країну вже були охоплювали масові протести. У разі поразки Росії іранська опозиція буде прагнути повалити теократичну диктатуру. Особливо в районах, де проживають великі курдські та азербайджанські меншини. Ізраїль, давній союзник Азербайджану, може давати приховану допомогу опозиції.

Третя причина – Росія надає військову допомогу Ірану в обмін на постачання дронів Shahed, які Кремль використовує для атак проти мирних жителів України. Росія поставила Ірану винищувачі, системи ППО та військово-морську допомогу.

“Ця група з чотирьох країн побоюється військової поразки Росії, бо вона зруйнує їхню ціль багатополярного світу – Китай та Іран, призведе до зміни режиму – Білорусь та Іран, покладе край їхній мрії стати військовою державою і мати ядерну зброю – Іран, або прибере їх уявного захисника – Вірменія”, – додають у виданні.

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено