Нещодавно на Прикарпатті зареєстровано новий випадок, який виник в результаті споживання сирого гриба невідомого походження.
Про це інформує Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області, пише ПІК.
“Щоб вберегтися від отруєння, краще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, не купувати гриби на стихійних ринках, вздовж автомобільних шляхів”, – йдеться у повідомленні.
Прикарпатцям нагадують, перш ніж вирушити до лісу, пам’ятайте основні правила:
- Збирати можна лише цілі гриби, щоб було добре видно морфологічні ознаки. Не беріть занадто молоді чи старі гриби – їх легко переплутати з отруйними.
- Збирати лише добре знайомі вам гриби.
- Не збирати гриби поблизу автомобільних трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
- Не куштувати сирі гриби.
- Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
- Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
- Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
- Не варто споживати грибні страви дітям віком до 6 років, особам похилого віку, вагітним жінкам та матерям, що годують, а також людям з захворюваннями органів травлення.
- За появи перших симптомів отруєння, таких як різкий біль в животі, нудота чи блювання, діарея, підвищення температури тіла, запаморочення, марення, поява галюцинацій негайно – зверніться за медичною допомогою.
Читайте також:
- Літній грибний сезон на Прикарпатті: скільки коштують лісові смаколики?
- “Чаша ельфа”: на Косівщині росте унікальний весняний гриб (ФОТО)
- Прикарпатські лісівники встановили нову альтанку біля одного з найбільш грибних місць Карпат (ФОТО)
- Зайшов у ліс на 5 хв: як мер Івано-Франківська випадково гриби знайшов (ФОТО)
Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram, Youtube та Telegram
Читайте нас у тг