Івано-Франківськ

Літній грибний сезон на Прикарпатті: скільки коштують лісові смаколики?

Люди масово збирають гриби. Після кількох дощових днів є чималий урожай.

352852945 908827373747124 4390301789593119702 n scaled

Зараз гриби є і в рівнинних лісах, на берегах Дністра і в горах.

«Кілька тижнів тепла, а далі два-три дні рясних дощів, а подекуди навіть злив, і маєте: гриби лізуть та й лізуть. Днями поблизу села Олеша, що на Тлумаччині, я натрапила на велику галявину, а там кілька десятків білих грибів, і  то чималеньких. Підійшла зрізати, а вони…трухляві. Таке розчарування…», — ділиться жителька Івано-Франківська Ганна  Головата.

Далі жінка мовить, що мусила йти углиб лісу, і зайшла лише 12 штук білих, 2 підосичники та 8 сироїжок.

Грибарка так зраділа, що удома чимдуж поспішила їх приготувати. Син з невісткою та сама пані Ганна, а швидко все з’їли. Жінка бідкається, що не встигла навіть сфотографувати гриби, але запевняє, що через 2-3 дні буде знову вирушати до лісу.

«Щоправда, я не знаю, чи буде їх багато, чи встигнуть вирости, бо, переконана, що перші гриби вже зібрали. А  для швидкого росту наступних потрібні волога і тепло. А зараз надворі,  тим паче в лісі, прохолодно», — продовжує Оксана Головата.

349321564 1239716086910403 544277707489823009 n scaled

Ані холодом, ані відсутністю грибів не переймається баба Маруся (Марія Осудар) з Коломийщини. Для неї гриби — це добрий спосіб заробити. Жінка збирає лісові дари біля села Шепарівці та возить до Коломиї й Івано-Франківська продавати.

За купку із 5-7 білих грибів просить від 10-120 гривень. Каже, що це ще «дешево». Поруч є й купка  сироїжок, які жінка готова віддати за 60 гривень.

«Це перші гриби, тому вони й дорогі. Все, що вторгую — мій заробіток. Далі, як будуть дощі,  гриби подешевшають»,— пояснює жінка.

353596883 722713816525850 1918932935253409139 n scaled

До речі, зараз багато людей прискіпливо допитуються, де зібрано  гриби. Продавці (не всі звісно) але розповідають. Одні кажуть, що збирають поблизу Івано-Франківська, хтось — на схилах Дністра, чимало на Коломийщині, Тисмениччині, Богородчанщині. З гірських карпатських лісів лісових дарів на ринку ще небагато.

«Можна збирати гриби і за кілька метрів біля доріг, але там буде суцільна «хімія». Бо вони вбирають в себе  шкідливі речовини від всіх машин, що дорогою їдуть. Та й кому такі гриби треба.  Я цього не робила і робити не збираюся», — запевняє Марія Осудар.

353643575 183696497689487 9061714963351450293 n scaled

Окрім білих, на ринках Івано-Франківщини продають підберезники, підосичники, лисички, сироїжки. А  на луках, в парках і садах після дощів легко можна знайти й печериці. Та їх грибники переважно споживають самі й майже не  продають. Бо, зазвичай, печерицями цілорічно торгують ті, хто їх спеціально вирощує.

У теперішній непростий економічно час початок грибного сезону — це  не лише можливість заробити, але й запастися смаколиками на зиму.

До речі, чимало господинь-волонтерок сушил минулого року гриби та додавали до сухих супів, які відправляли нашим захисникам. Загалом любителі тихого полювання кажуть, що будуть сушити, маринувати, консервувати, заморожувати гриби. Ну і їсти. Справжнього грибного буму в Карпатах очікують  наприкінці серпня – на початку вересня, якщо погода не підведе. Наразі сезон лише стартував.

Сабіна Ружицька. Фото з доступних інтернет джерел

353191807 1261670641408874 7153123945715436502 n scaled

Читайте також у ПІК: 

Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram, Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено