Івано-Франківськ

“Чаша ельфа”: на Косівщині росте унікальний весняний гриб (ФОТО)

Саркосцифа — своєрідний екологічний індикатор.

MyCollages 2023 03 22T185328.214 scaled

У Космачі, що на Косівщині, росте цікавий гриб, який люди його називають губка, пише ПІК.

Про його особливості розповів у соцмережі майстер художньої вишивки та писанкарства, письменник, журналіст, громадсько-політичний діяч, етнограф, фольклорист, етнолог Дмитро Пожоджук.

Саркосцифа червона, червона ельфова чаша, або просто червона чаша (лат. Sarcoscypha coccinea) — вид сумчастих грибів роду Саркосцифа сімейства Саркосцифовые. Гриб зустрічається по всьому світу: в Африці, Азії, Європі, Північній і Південній Америці та в Австралії.

Це сапрофітний гриб, що росте на гниючих стовбурах і гілках дерев, як правило, покритих шаром листя або грунту. Чашевидний аскокарп (плодове тіло аскоміцетів) з’являється в прохолодні місяці: взимку або ранньою весною. Яскравий червоний колір внутрішньої поверхні плодового тіла дав назву виду і знаходиться в контрасті з більш світлою зовнішньою частиною гриба.

Sarcoscypha coccinea 05

Ніжка висотою 1-3 см, товщиною до 0,5 см, білувата. Смак і запах слабо виражені. Зустрічається групами ранньою весною (іноді в лютому), після танення снігу, на сухих гілочках, похованої деревині та інших рослинних рештках.

Саркосцифа — своєрідний екологічний індикатор. Відзначено, що поблизу великих промислових міст і шосейних доріг з інтенсивним рухом вона не зустрічається.

Саркосцифа червона (Sarcoscypha coccinea) має невеликий розмір, пружну м’якоть. Саркосцифа яскраво-червона не тільки дуже красивий, але і їстівний гриб зі смаком тонкого грибного аромату. Смак приємний. Вживається в смаженому тушкованому, і маринованому вигляді.

0815

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram, Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено