Робота триває у кілька етапів: спочатку комунальники обстежують вогнища розповсюдження борщівника. Далі вирішують, яким способом ефективно і безпечно його знищувати, – обприскування гербіцидами, скошування тощо.
Про це повідомив міський голова Богдан Станіславський, пише ПІК.
“Наразі найскладніша ситуація – в урочищі Левади села Воскресінці. А також у Кубаївці, адже тут у 70-х роках борщівник вирощували навмисно, як силосну культуру. У Коломиї теж є складні ділянки, які потребують більшої уваги й ресурсів. Зрозуміло, що повністю подолати цю рослину неможливо ні за рік, ні навіть за три. Проте спільною системною працею ми крок за кроком таки убезпечимо нашу громаду”, – йдеться у повідомленні мера.
Коломиянам нагадують, чого не можна робити, знищуючи зарості борщівника. Поради фітосанітарних інспекторів:
- Скошувати рослини борщівника в період закінчення цвітіння і на початку дозрівання плодів, оскільки це не матиме потрібного ефекту (якщо тільки скошені рослини не будуть тут же спалені, або якось інакше знищені відразу після скошування).
- Допускати скошування в момент осипання насіння з рослин, бо це сприятиме більшому розповсюдженню рослин.
- Під час роботи з борщівником не можна бути роздягненим або мати незахищені ділянки тіла (найкраще одягнути водонепроникний одяг, бо сік рослин, що ввібрався в одяг, торкається тіла, і проникає в нього, якщо не змитий протягом доби; при попаданні на ці місця сонячного світла (ультрафіолету) буде сприяти утворенню дерматитів за типом опіків).
- Якщо рослини були скошені, то їх одразу необхідно прибрати в купу і спалити, або насіння має бути знищене іншим доступним і ефективним способом.
- Скошений матеріал не можна залишати кинутим на місці. Бо генеративний пагін борщівника має в стеблі великий запас поживних речовин, який є достатнім, щоб у скошеній рослині, насамперед, в парасольці, дозріло насіння, яке вже зав’язалося (тобто дійшло до воскової фази стиглості, яка є цілком достатньою, щоб навесні з цього насіння вже виросли нові рослини).
- Скошувати або зрізати рослини, коли на них вже дозріли плоди, і робити це у вітряну погоду, що сприятиме поширенню виду на нові території.
- Не можна близько підходити до рослин, або заростей борщівника, брати в руки будь-які його частини, нюхати квіти, фотографуватись тощо.Листя і плоди борщівника багаті на ефірні олії, які містять фуранокумарини — фотосенсибілізуючі речовини, які при потраплянні на шкіру можуть викликати фотохімічний опік.
Читайте також:
- У Коломиї починають боротьбу з борщівником
- Отримала опіки від борщівника: у Франківську до лікарні потрапила пенсіонерка
- За один раз вивести неможливо: у Коломийській громаді боряться з борщівником