Івано-Франківськ

Як правильно стерилізувати банки для консервації: різні способи

Літом українці зазвичай займаються консервуванням овочів та фруктів, готуються до зими.

screenshot38 scaled

Частенько банки вибухають і причиною цього є їхня неправильна стерилізація. Як правильно стерилізувати банки для консервації в каструлі, духовці, мікрохвильовці – розповідає в матеріалі ТСН.

Підготовка банок та кришок до стерилізації

  • Перевірте банки на наявність пошкоджень та відколів. Для консервації підходять лише цілі банки без пошкоджень. Краще використовувати нові кришки, якщо ж брати ті, що раніше використовувалися, треба ретельно перевірити їх, чи не мають вони іржу та подряпини.
  • Перед стерилізацією помийте банку та кришку натуральним мийним засобом, наприклад, содою, господарським милом.

Як стерилізувати банки в каструлі

  • До каструлі приблизно до половини наливаємо воду. Чекаємо, доки вода закипить, після чого кладемо до неї кришки для консервації.
  • Зверху над каструлею кладемо друшляк, сито або решітку. Виставляємо сухі банки шийкою донизу.
  • Банки до 1 л тримаємо над парою приблизно 6-8 хвилин, об’ємом 1-2 л – 10-15 хвилин, понад  3 л та трилітрові – 20-25 хвилин. Коли на внутрішніх стінках банок з’являться великі краплі води, стерилізацію можна закінчити.
  • Простерилізовані банки ставимо на сухий рушник шийкою донизу, а простерилізовані кришки виймаємо і також кладемо на рушник внутрішньою стороною донизу. Використовувати банки можна, коли вони разом із кришками повністю висохнуть.
  • Як варіант, можна поставити банки до великої каструлі шийкою вгору або навіть розмістити їх горизонтально. Туди ж кладемо кришки. Наливаємо до каструлі і банок холодну воду так, щоб вона покривала горлечка. Доводимо воду до кипіння і стерилізуємо протягом 15-20 хвилин.

Як стерилізувати банки за допомогою чайника

  • Кладемо одразу всередину чайника кришки від банок. Заливаємо воду і кип’ятимо її.
  • В отвір чайника ставимо шийкою донизу суху банку. Як варіант, якщо банка невелика, її можна “почепити” на носик чайника.
  • Тримаємо банки над парою в залежності від її об’єму.
  • Після закінчення стерилізації кладемо банки сушитися на рушник.

Як стерилізувати банки в мультиварці, пароварці

  • Наливаємо до чаші пароварки чи мультиварки воду і кладемо туди кришки. Встановлюємо насадку для приготування їжі на пару і ставимо на неї зверху сухі банки шийкою донизу.
  • Вибираємо режим «Варіння на пару» та вмикаємо пароварку чи мультиварку.
  • Чекаємо, доки вода закипить, і стерилізуємо, в залежності від об’єму банки – від 6-8 хвилин маленькі банки до 25 хвилин – трилітрові.
  • Кладемо банки та кришки на чистий сухий рушник і чекаємо, доки вони висохнуть.

Як стерилізувати банки у духовці

  • Поміщаємо сухі банки на деко або решітку до холодної духової печі, можна також помістити разом із банками кришки, що закручуються. Якщо кришка з гумою, стерилізувати в духовці її не можна, для цього придатна лише стерилізація кип’ятком  до 15 хвилин.
  • Виставляємо температуру в духовці на 100-110° C. Стерилізуємо банки за такої температури 20 хвилин.
  • Вимикаємо духову піч, банки залишаємо всередині, щоб вони трохи охололи. Дістаємо ще теплі банки за допомогою сухого рушника. Якщо використати вологий рушник, банка може лопнути.

Як стерилізувати банки у мікрохвильовій печі

  • В мікрохвильовій печі не можна стерилізувати кришки, лише банки.
  • Наливаємо до банок на 1,5-2 см води та ставимо їх до мікрохвильової печі. На максимальній потужності стерилізуємо банки 3-5 хвилин.
  • Коли вода закипить, а на стінках самих банок всередині з’являться краплі, стерилізацію можна закінчити.
  • Обережно виливаємо з банок воду і кладемо на сухий рушник шийкою донизу.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено