Щоб вибрати вдалий день для соління капусти, треба орієнтуватися на зрілість качанів і фазу місяця. Передусім треба визначити готовність овочів до соління. Зрілий качан має бути щільним і пружним. Капусту, в якій багато пустот, краще використати для салату, пише ТСН.
Яку капусту краще не солити:
- Краще не засолювати ранню капусту, молоді маленькі качани. Вони недостатньо тверді й дадуть мало соку.
- Сорти, призначені для зберігання, краще не використовувати для засолювання через те, що вони зазвичай мають жорстке листя, яке буде ламатися, а соку не дасть.
- Не підходять для квашення “зелені” сорти, лише білокачанні.
Які фази місяця сприятливі для квашення капусти
Під час повні квасити капусту не варто, оскільки продукт може стати занадто м’яким і прісним. Коли місяць спадає, засолювати можна, але цей процес займе більше часу, тому є ймовірність, що капуста гірше просолиться. Капуста може вийти кислою, якщо її заквасити на молодик, а заготівля погано зберігатиметься.
Таким чином, найвдалішим періодом для квашення капусти є місяць, що зростає. Якщо засолити капусту саме в цей період, вона вийде хрумкою, в міру солодкою та кислою й пікантною, буде добре зберігатися без втрати смакових якостей.
Найкраще буде засолити капусту в такі дні: 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 жовтня.
Невдалою, найімовірніше, вийде капуста, якщо її засолювати 13, 14, 27, 28, 29 жовтня.
Яких помилок треба уникати під час квашення капусти:
- Капусту краще не квасити того самого дня, коли був зрізаний качан. Краще, щоб він полежав після зрізання один-два тижні.
- Використання різних видів солі. Капусту требао квасити зі звичайною кухонною сіллю.
- Засолювання капусти в невідповідний день місячного календаря.
- Капустяна соломка погано утрамбовується в банці, через це заготівля не просолюється так, як потрібно.
- Недостатньо розсолу, капуста темніє і починає псуватися.
- Банку з засоленою капустою поставили до дуже холодного приміщення, а для того, щоб капуста забродила, температура повітря має бути не нижче ніж 18 градусів.
До слова, як раніше писала ПІК, до кінця 2023 року може здорожчати капуста білокачанна – до 8 грн/кг (+15%), тому встигніть її заквасити ще до зростання цін.
Читайте також:
- Чим підживлювати капусту після висадки у грунт: корисні поради
- Продуктовий кошик українця 2023: як змінились ціни на базові продукти
- Ціни вдарять по гаманцях: скільки коштуватимуть продукти до кінця 2023 року
- Оцінка експерта: як змінились ціни на квартири в новобудовах Франківська під час війни (ВІДЕО)
- В Україні рекордно упали ціни на гречку