Івано-Франківськ

Ціни вдарять по гаманцях: скільки коштуватимуть продукти до кінця 2023 року

Найближчим часом здорожчають овочі, хліб,

imgonline com ua resize vqwdpd43fa 632x356 1

Очільник парламентського комітету з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду припускає, що найближчим часом здорожчають овочі, фрукти та молочна продукція, пише ТСН.

За його прогнозом, ціна овочів та фруктів поступово буде підвищуватися на 5-10% щомісяця. Вартість молочної продукції також зросте, однак некритично – на 3-5%.

“Традиційно восени починає зростати ціна овочів та фруктів, адже під час холодів їх потрібно зберігати у спеціалізованих сховищах. Це призводить до зростання собівартості виробництва та зменшення пропозиції, тому що господарства, що не мають таких сховищ, намагаються до початку холодів реалізувати свою продукцію, а господарства, в яких є склади, намагаються “розтягнути” реалізацію до початку літа, коли ціна буде вищою”, – пояснив Гайду.

У Комітеті з питань аграрної та земельної політики прогнозують, рекордсменом зі зростання цін цього року знову будуть курячі яйця. Традиційно ціна зросте до новорічних свят – орієнтовно десяток буду коштувати 75 грн.

За прогнозними оцінками науковців Інституту аграрної економіки (ІАЕ), у жовтні-листопаді ціни на яблука можуть зрости до 18-20 грн/кг, а на виноград – до 100 грн/кг, апельсини – до 80 грн/кг, на банани – до 50 грн/кг”.

Також можуть здорожчати капуста білокачанна – до 8 грн/кг (+15%), буряк – до 8,50 грн/кг (+12%), цибуля ріпчаста – до 14 грн/кг (+15%), морква – до 9 грн/кг (+11%) та картопля – до 9,5 грн/кг (+12%).

В Інституту аграрної економіки зазначають, що у жовтні-листопаді ціни на крупи та борошно залишатиметься сприятливою для українців, особливо – на гречку, яка може здешевшати ще на 5-7%.

Заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький пояснив, що навесні цього року сільгосптоваровиробники збільшили площу посіву гречки на 20 тисяч гектарів – до 141,5 тисячі гектарів. Це найбільша площа за всі роки незалежності України, засіяна цією культурою.

“Також можливим є здешевлення олії соняшникової та цукру, сировина для виготовлення яких продовжує надходити на переробку”, – наголосив директор Національного наукового центру “ІАЕ”, академік НААН Юрій Лупенко.

До слова, на Франківщині у вересні знизилися ціни на продукти.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено