Івано-Франківськ

Яку роль відіграють спеції в житті людини

Знання про те, як спеції впливають на людину, допоможе зробити меню різноманітнішим і корисним.

Спеції надають стравам смаку, а також підкреслюють та урізноманітнюють аромат. До них відносять сіль, цукор, харчові кислоти, а також прянощі — висушені частини рослин, що містять ароматичні речовини. Під час вибору спецій важливо звертати увагу їхню якість і чистоту. Тому варто шукати сертифіковані продукти, які позначені як органічні та гарантують відповідність стандартам. В інтернет-магазині Любисток можна купити спеції, прянощі та приправи належної якості в будь-якій кількості.

Як використовують спеції в кулінарії

Якщо сіль і цукор є обов’язковими складовими майже будь-якої страви, то з прянощами та приправами дещо складніше. Для досягнення найкращого смаку та аромату потрібно враховувати сумісність різних продуктів. Традиційними є такі поєднання:

  • м’ясні страви — різні види перців, коріандр, розмарин, лавровий лист, часник, хмелі-сунелі;
  • риба — фенхель, базилік, куркума, чебрець, паприка, петрушка та кріп;
  • хлібобулочні вироби — кмин, кардамон, ваніль, гвоздика;
  • випічка — кориця, імбир, кориця, мускатний горіх;
  • алкоголь — аніс, аїр, імбир, шавлія, зіра, гіркий червоний перець.

rTyZSaYKWOBcUxgRkO2JAn-HpzNpXZdzAGWozD9Q7bTZfAO7jpz0AKd-FY4DsNw1NlFWJHu4kq1Naise_vFCsubkhkHkGrPef7VbbFJGisJ1-gcuflg3-3Q7MdqCQjuSFTobraLUkD5b_v-Y3xFIWR4

Звісно, це не повний перелік, адже кожен кухар має свій улюблений набір харчових добавок до будь-якої страви.

Позитивний та негативний вплив спецій на організм

Багато спецій, особливо рослинного походження, знайшли застосування у фармації. Вони входять до багатьох лікарських препаратів, використовуються у фітотерапії та аромотерапії. При цьому спеції можуть вплинути як позитивно, так і негативно. Самі собою вони не мають поганих якостей, користь чи шкода залежить від дозування.

За помірного вживання вони можуть підтримувати достатній рівень гемоглобіну, захистити організм від запалень, стимулювати роботу травного тракту, покращувати обмін речовин та сприяти розщепленню жирів. У країнах Азії гострі перці використовують як натуральний антисептик. Також спеції зміцнюють імунну систему, покращують стан шкіри та волосся. Їх можна не лише вживати, а й використовувати в складі косметичних масок і кремів.

1keD41wUTgy3mq53YzJ1uZY5zm7hBicbMSdNpIkgtSTiiAQVbt6n2-Hc7M-Re9S2J_MHz1Yvf1bdUF8kU52ktTGmBkwvsoTKH1tvskTrmYJRnPY469FiPpwuP-8klXpMcZKdAXQyRobbMuDM3a79Rtw

Негативний вплив спецій і прянощів проявляється в тому, що деякі з них надмірно збуджують апетит. Вони роблять їжу більш привабливою, що спонукає до переїдання. За наявності захворювань ШКТ не можна вживати прянощі, особливо гострі. А за підвищеного тиску слід обмежити споживання солі.

Знання про те, як спеції впливають на людину, допоможе зробити меню різноманітнішим і корисним. Головне — використовувати харчові добавки в міру та стежити за терміном їх придатності.

ПАРТНЕРСЬКИЙ МАТЕРІАЛ

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено