Івано-Франківськ

Небезпечний напій: на Дніпропетровщині підліток випив енергетики та знепритомнів

Відомо, що до цього він випив кілька баночок енергетиків.
Небезпечний напій: на Дніпропетровщині підліток випив енергетики та знепритомнів

Фото ілюстративне

У Нікополі на Дніпропетровщині врятували підлітка, який випив енергетиків та втратив свідомість. Про це пише ПІК з посиланням на ВІКНА.

“Хлопець-спортсмен за порадою друзів вирішив для “підйому тонусу та сил” випити кілька банок енергетиків. Результатом стало різке погіршення самопочуття, тахікардія, низький тиск, втрата свідомості. Після цього хлопця госпіталізували. Медики зауважують, що навіть одна банка енергетика виснажує організм дитини чи підлітка”, – йдеться у повідомленні.

Немає конкретного віку, з якого можна пити енергетичні напої, проте в більшості країн Європи продаж енергетиків дозволений з 18 років.

Чим небезпечні енергетики: пояснення лікарів

Лікарка Анастасія Козеренко розповіла, що на 250 мл енергетика в середньому міститься до 150 мг кофеїну — приблизно два еспресо. Крім цього, штучні стимулятори: екстракт женьшеню, гуарани, таурин.

“А також в енергетиках величезна кількість цукру — близько 14 ч. л. на банку, що більше за добову норму цукру. До цього варто додати й барвники з консервантами. З безпечного — у складі вода, вітаміни групи B”, – зазначила вона.

Небезпека енергетиків у тому, що кофеїн підсилює діяльність серця — воно швидше скорочується, проте отримує менше кисню. Екстракти женьшеню та гуарани, крім зменшення сонливості, підвищують артеріальний тиск і м’язовий тонус.

Шкідливою для здоров’я є доза від 500 мл енергетика на день. Проте вживати їх можна до 250 мл особам від 18 до 50 років та вкрай рідко.

“Категорично заборонено пити енергетики дітям та підліткам, вагітним, літнім людям, а також тим, хто має хронічні захворювання. Не варто пити енергетики до та після спортивних навантажень, також не можна змішувати їх з алкоголем”, – зауважила лікарка.

Наслідками частого вживання є поступове погіршення здоров’я, артеріальна гіпертензія, постійний головний біль, тремор кінцівок та інші проблеми.

Читайте також у ПІК:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено