Івано-Франківськ

Майстриня з Прикарпаття прикрашає унікальні воскові різдвяно-новорічні свічки та робить йорданські Хрестики-Обереги (ФОТО)

Історія цих оберегів сягає сторіч.

412626520 904591284394525 2782138187027026817 n scaled

Анна Зеленчук із села Криворівня, що на Верховинщині, робить унікальні воскові різдвяно-новорічні свічки та йорданські хрестики-обереги.

Жінка менеджерка з туризму, але  за фахом працювала мало. Була на заробітках закордоном, проте повернулася додому, бо понад усе любить свій гірський край та хоче його розвивати. Мистецькими хобі пані Анни є вишивка, писанкарство, малювання, фотографія, записи розповідей старожилів.

Вироби з воску розпочалися з хрестиків. Їх жінка взялася робити у перші дні повномасштабного ворожого вторгнення. Каже, що була шокована, не могла їсти, спати. На п’ятий  день війни Анна взяла віск, перетопила та почала робити хрестики-обереги, в думках уявляючи, як буде їх дарувати захисникам.

«Історія цих оберегів сягає сторіч. Гуцули віками виробляли хрестики з воску та вкидали їх у дзбанки для освячення води на свято Богоявлення Господнього (Йордан), (цьогоріч Йордан припадає на 6 січня). Після освячення води, люди забирали хрестики, прикріплювали над вхідними дверима осель або біля ікон. До речі, знайти такі хрестики можна і в наших храмах»,— розповідає Анна Зеленчук.

Щоби зробити хрестики, потрібен чистий віск вищого ґатунку. Його майстриня купляє на ринку або в знайомих бджолярів. Його природні відтінки від коричневого до світло жовтого. Барва залежить від  часу перетоплювання. чим більше топити, тим він буде світлішим.

Далі майстриня розм’якшує «матеріал», щоби він став  такий, як пластилін, робить кілька довгих тонких трубочок завтовшки 0,5-1 сантиметр. Дві трубочки, які зліплюються у формі хреста, стають основою оберегів.

Згодом на оці хрести жінка накладає різноманітні візерунки, що складаються з кіл, ромбів, зигзагів, безконечників.

«Це символічні  знаки, які можна побачити в орнаментах української, зокрема карпатської вишивки та різьби. Ось, скажімо коло на хрестику символізує Сонце, ромб — чотири природні стихії, що, безкінечник — довге життя, ламані лінії — небесну грізну силу. Усе це разом — своєрідне оберегове «програмування» на захист, міць, відкидання страху  та інше»,— пояснює майстриня.

Далі Анна Зеленчук почала виготовляти різнобарвні хрестики і кольорового воску, поєднавши жовтий, оранжевий, синій, зелений кольори, що відображають барви карпатської природи. Гордістю мисткині є колекція «Квітнедар». Це 365 хрестиків, що символізують перший рік війни. Їх жінка зробила зі щирою молитвою та проханням вберегти Україну та її захисників.  393149795 3301089003525156 6747737699791770195 n scaled

Найменший восковий оберіг завбільшки 1,5 на 1,5 сантиметри, найбільший — 30 на 20 сантиметрів. Вироби майстриня сама дарувала воякам. Також їх брали та беруть  волонтери, капелани та самі захисники на передову.

Цьогорічною новинкою стали ароматизовані різдвяно-новорічні так звані столові свічки та свічки у формі кульок та ліхтариків. Ароматизовану основу жінка бере у столичній свічкарні Вальковських та додає на них  власноруч зроблені прикраси з воску Кульки та ліхтарики заввишки 8-10 сантиметрів можна використовувати і як ялинкові прикраси та як прикраси святвечірнього і новорічного столів. Столові свічки завдовжки 20-25 сантиметрів, у діаметрі мають 2 сантиметри та добре підходять до різних підсвічників.

Сабіна Ружицька. Фото з архіву Анни Зеленчук

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено