Івано-Франківськ

Скільки українців за кордоном хочуть отримати інше громадянство (ОПИТУВАННЯ)

Демографічна криза, яку спричинила війна, може набути нового характеру й  через низьку мотивацію українських біженців повертатися в Україну. 

Скільки українців за кордоном хочуть отримати інше громадянство (ОПИТУВАННЯ)

Соцопитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) показало, що 7% респондентів вже мають громадянство іншої країни, а кожний восьмий подав документи та чекає на рішення. Про це пише ПІК з посиланням на ВІКНА.

“45% українців за кордоном кажуть, що хоча і не подавали документи, але загалом хотіли б отримати громадянство іншої країни. А от не подавали на громадянство та не планують цього робити лише третина респондентів”, – йдеться у повідомленні.

66% українських біженців у Німеччині, Польщі та Чехії найімовірніше або повністю задоволені своїми нинішніми умовами проживання в цих країнах. З них повністю задоволені 28%, а 38% є скоріше задоволеними. Незадоволені умовами життя — 26%.

Серед респондентів 7% стверджують, що вони вже мають громадянства іншої країни, окрім українського, а ще 12% подали документи та чекають на рішення. Не подавали й не планують робити цього — 34%.

“Разом з цим, майже половина респондентів (45%) хоч і не подавали документи, але загалом хотіли б отримати громадянство іншої країни, йдеться в дослідженні”.

На питання, за яких умов біженці повернулися б в Україну, відносно найбільше респондентів відповіли, що за нормальної роботи критичної інфраструктури (34%) і безпекової ситуації (34%).  Далі йдуть житлове питання (26%) та завершення повномасштабного вторгнення (26%). 16% респондентів говорили про можливість знайти роботу, а 13% — про умови для дітей відвідувати школу/садок.

Респонденти не мають очевидного ставлення до законопроєкту про множинне громадянство. У 23% складається переважно позитивне враження про нього, у 34% — переважно негативне. При цьому у 37% ставлення нейтральне, а ще 6% не змогли відповісти на запитання.

57% респондентів зараз спілкуються вдома переважно українською мовою. Переважно російською мовою спілкуються 19%, а в однаковій мірі українською і російською мовами спілкуються 21%. Ще 3% спілкуються мовою країни, де зараз проживають.

Читайте також у ПІК:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено