Івано-Франківськ

Дністер змілів: які наслідки та чи далеко до екологічної катастрофи (ФОТО, ВІДЕО)

Ріка буває різною — і лагідною, й грізною, принадливою й таємничою: треба берегти її.

141f50c213aa7ad142ce9c3ba76cc56a

Дощ — як манна небесна! Такі емоції не лише в селян та всіх, хто дотичний до сільськогосподарської праці, але й екологів. Бо останніми днями чимало тривожних сигналів надходило із придністровських населених пунктів сусідньої Буковини та Хмельниччини: мовляв, обмілів Дністер: велику ріку можна перейти ледь не пішки.

Вимушені заходи задля енергетичної стабільності

У соціальних мережах навіть показували висохлий берег Дністра навпроти відомої Хотинської фортеці на Буковині. На відео — репортаж із села Брага на Хмельниччині, що по той берег від Хотина.

У Держагентстві водних ресурсів роз’яснили ситуацію, яка склалася в басейні Дністра. Про це читаємо на сторінці у Фейсбуці Дністровського басейнового управління водних ресурсів БУВР.

«Через атаки рф на об’єкти критичної інфраструктури та аварійну ситуацію у роботі об’єднаної енергетичної системи України (ОЕСУ) режим водосховищ Дністровського комплексного гідровузла з 24 лютого 2022-го здійснювався з урахуванням необхідності покриття дефіциту в ОЕСУ, — йдеться в дописі. — Цьогоріч у квітні були вимушені випадки значного збільшення скидних витрат з Дністровської ГЕС ПрАТ «Укргідроенерго», що призвело до значного зниження рівня води Дністровського водосховища».

Тепер скиди з Дністровського водосховища відповідають встановленим нормам. Станом на 31 травня наповнення водойми наблизилося до стовідсоткового.

Треба врахувати, що травень цьогоріч на диво сухий. Як повідомила мешканка села Раковець Городенківської ТГ Юлія Тимків, опадів не було 35 днів. Плюс висока температура повітря — це теж зумовило значне зниження рівня води у Дністрі на всій протяжності.

Vyd na selo Gorodnytsyu scaled

Вид на село Городницю

Гвинтокрили плавали

Як відомо, Дністер бере свій початок на Львівщині. У Старому Самборі його можна сміливо перейти вбрід. У селі Корналовичі Самбірської ТГ він уже повноводіший та вбирається у круті береги. Пригадую зі свого дитинства, що якось узимку ми з’їжджали згори, я замешкалася, і санки без пасажира набрали швидкості та влетіли прямо у воду. Річ у тому, що біля берега ріка була вкрита льодом, а посередині ще не встигла замерзнути.

Дністер у Старому Самборі можна перейти вбрід

Дністер у Старому Самборі можна перейти вбрід

А ще пригадується, як у 1969 році була страшна повінь. У нашій, третій від річки хаті, води було по кісточки. Жовта каламутна вода вкрила все навколо. Бурхлива течія несла дерева та все, що могла захопити всеосяжною силою стихії. Десь за кілька кілометрів було «льотніско», як його в селі називали, — військовий аеродром у селі Калинів. То вертольоти, здавалося, плавали у воді.

Прогуляймося віртуальною картою вздовж звивистої течії Дністра, до сіл Старий Мартинів та Сівки Войнилівської, які з’єднує новий міст через річку. Його здали в експлуатацію кілька років тому. Будівельники розповідали, що під час повені 2020 року вода піднімалася там стрімко, що ледь встигли відтягнути техніку та самим втекти від стихії. Конструкції ж мосту витримали.

«У Новому Мартинові рівень води в Дністрі станом на 31 травня нижчий від звичайного, — повідомив очільник Бурштинської ТГ Василь Андрієшин. —  Це помітно по тому, що вода не перетікає через трубу в ставок на березі. Але пройшов дощ — то ситуація має поліпшитися».

Староста села Петрилів Тлумацької ТГ Олег Кирста так само стверджує, що рівень води дещо впав, в деяких місцях річку можна перейти вбрід. Це підтвердив і староста села Лука Городенківської ТГ Ігор Бачевський. Далі за течією «добираємося» до села Михальче. Керівник дитячого оздоровчого табору «Перлина Придністров’я» Володимир Бурдега оповів таку ж ситуацію.

На межі трьох областей — крайнє село Івано-Франківщини Городниця. З місцевих пагорбів дуже добре видно красу Дністровського каньйону та майже під прямим кутом — поворот річки. Затятий рибалка Андрій Кучмей і тепер щоранку виходить на берег, щоб насолодитися довкіллям. Каже, що цієї пори видно, як риба кидається. Отож улов буде. Тобто наче з екологією в межах Прикарпаття все в нормі. Інша річ — далі за течією річки, в Чернівецькій, Хмельницькій, Вінницькій та Одеській областях.

Городниця — межа трьох областей, де річка створює півострів

Городниця — межа трьох областей, де річка створює півострів

До критичних умов готові

«Нинішня ситуація та можливе подальше зниження водності Дністра у літній період потребують готовності до реагування з урахуванням ризиків воєнного стану, — йдеться з цього приводу в дописі Держводагенства. — Для завчасного реагування та забезпечення населення водними ресурсами в критичних умовах ми звернулися до облвійськадміністрацій щодо вжиття заходів для застосування технічних рішень стосовно роботи водозабірних станцій при низьких рівнях води у водосховищах, облаштування альтернативних водозаборів та оптимізації водокористування».

У Держводагентстві 30 травня відбулося чергове засідання Міжвідомчої комісії з узгодження режимів роботи дніпровських та дністровських водосховищ на червень з урахуванням загроз воєнного стану.

«Режим роботи Дністровського водосховища забезпечить потреби водокористувачів, що розташовані нижче за течією, у водних ресурсах, та ощадливе використання ресурсів водосховища», — інформують у пресслужбі Держводагенства. — Затверджені режими роботи не передбачають подальшого спрацювання Дністровського водосховища».

Rybalky v ochikuvanni scaled

Рибалки в очікуванні

Варто додати, що Дністровське БУВР, яке розташоване в Івано-Франківську, акумулює інформацію з усіх регіонів басейну Дністра. Фахівці визначають хімічні та фізико-хімічні показники якості води. Так само щотижня здійснюється перевірка водогосподарського стану в басейні річки: кількість опадів, підйом рівня води. Свій моніторинг проводять і в Івано-Франківському обласному центрі з гідрометеорології.

«За критеріями гідрометслужби критичної ситуації по Дністру в межах Івано-Франківщини немає, — повідомила гідролог Мар’яна Клюка.—  Рівні води поступово знижувалися до своїх мінімальних значень. Минулорічний травень також був сухішим по відношенню до норми, на річках не спостерігалося різких змін. Як і торік, цьогоріч травень характеризувався значним дефіцитом опадів. Завдяки дощам в останні дні місяця ситуація покращуватиметься».

Цікаво, що Дністер — транскордонна річка з протяжністю 1300 км, друга за розмірами у нашій державі та дев’ята в Європі. Живить своїми водами сім областей нашої країни та Молдову. Дністровський каньйон входить до переліку Семи чудес України. Зрештою принадлива ріка має 30 великих приток і десятки малих. Збруч, Лімниця, Бистриця Солотвинська, Бистриця Надвірнянська — то все притоки Дністра. Тож наше дбайливе ставлення до довкілля, берегів річок — так само наша безпека.

Відчайдухів вода не лякає

Відчайдухів вода не лякає

Людмила Стражник. Фото авторки

Читайте також:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено