Івано-Франківськ

У Дніпропетровській області відбувся дводенний стаді-тур для керамістів: Як все відбувалося? (ФОТО, ВІДЕО)

В Україні триває реалізація проєкту «Збереження та популяризація керамічної спадщини Донеччини»

IMG 6462 scaled

Вироби з кераміки, мабуть, є в кожному українському домі: горнята, тарілки, глечики. Та кераміку широко застосовують і в будівництві, енергетиці, медицині.  Це ремесло, яким українці займалися здавна.

Найвідомішим регіоном України, де ця галузь найбільш розвинена вважається Донеччина, адже саме в цій області є поклади основної сировини – глини. Та війна внесла свої корективи. Близьке розташтування виробничих цехів  змушує майстрів ставити собі запитання – чи є зміст працювати далі в галузі, якщо ворог безперервно нищить регіон?

Зважаючи на ці обставини, в Україні розпочали реалізацію проєкту «Збереження та популяризація керамічної спадщини Донеччини», що реалізується за підтримки проєкту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) “Зміцнення громадської довіри” (UCBI).

В рамках цього проєкту для керамістів організували дводенний стаді-тур. Як все відбувалося – дивіться за посиланням:

У перший день керамісти мали змогу побачити, як працюють колеги в галузі на Дніпропетровщині. Зокрема відвідали село Орлівщина, де побачили храм з унікальним керамічним іконостасом, та село Петриківка, де ознайомилися з мистецтвом петриківського розпису. Та завітали у майстерню до знаного на Дніпропетровщині кераміста Сергія Горбаня.

Наступного дня для керамістів організували відкритий діалог з регіональною та центральною владою, де учасники могли обговорити проблеми та можливості. Серед ключових проблем, що називають, керамісти, є питання з  безпекою, неякісною сировиною, ціноутворенням, проблеми з кадрами.

«Під час таких заходів зароджуються певні колаборації, нові проєкти, нова співпраця, яка до цього була певним чином неможлива. І такі заходи надають в одному місці підприємствам однієї галузі багато корисної інформації, які вони можуть у подальшому використовувати для свого розвитку. Тому захід дуже корисний», – розповіла Діна Сідаш, партнерка проєкту, віцепрезидентка Дніпропетровської Торгово-промислової палати.

В рамках дискусійних панелей учасники стаді-туру обговорили проблеми та напрацювати їх вирішення. Також підприємці мати можливість послухати про урядові програми, які дають можливості для розвитку бізнесу.

 «Війна ставить перед нами величезні виклики, ми живемо у дуже важкі часи. Але ми, одночасно, не можемо собі дозволити зупинитися, що ситуація стабілізується. Насправді нам потрібно саме зараз всю увагу приділяти розвитку та інвестиціям, адже вже завтра ми маємо стати максимально самодостатніми. Саме завтра ми маємо забезпечити такий бюджет або ВВП, щоб наші потреби в безпеці та обороні задовольнялися в частині наших власних надходжень», – заступниця міністра економіки Надія Бігун.

Зі свого боку, обласна та місцева також сприяє розвитку керамічного кластеру.

«Ми закликали цей кластер кераміки, щоб вони об’єдналися, зініціювали, а ми б їх підтримали, зі свого боку, для створення саме індустріальних парків. І чим їх більше, тим економіка Дніпропетровської області буде розвиватися», – наголосила Яна Альтшулер, заступниця директорки департаменту економіки Дніпропетровської ОВА.

Підсумовуючи захід керівниця проєкту «Збереження та популяризація керамічної спадщини Донеччини» Леся Крупяк акцентувала на тому, що керамісти Донеччини, а саме Слов’янська, Дружківки, Краматорська, отримали хорошу можливість діалогу, побачили нові практики ведення бізнесу, відшукали для себе нові можливості для розвитку своєї галузі.

«Ми спільно з керамістами напрацювали ряд пропозицій. Як зазначила заступниця Міністра економіки, вони готові на урядовому рівні їх розглянути і донести до відповідних структур це питання, відповідно опрацювати з ними», – резюмувала Леся Крупяк.

IMG 6706 scaled DSC 0096 scaled DSC 0107 scaled IMG 6341 scaled IMG 6391 scaled IMG 6410 scaled IMG 6462 scaled IMG 6474 scaled IMG 6491 scaled IMG 6502 scaled IMG 6516 scaled IMG 6518 scaled IMG 6526 scaled IMG 6528 scaled IMG 6535 scaled IMG 6538 scaled IMG 6542 scaled IMG 6559 scaled IMG 6564 scaled IMG 6566 scaled IMG 6568 scaled IMG 6570 scaled IMG 6573 scaled IMG 6576 scaled IMG 6605 scaled IMG 6606 scaled IMG 6616 scaled IMG 6623 scaled IMG 6626 scaled IMG 6628 scaled IMG 6630 scaled IMG 6645 scaled IMG 6677 scaled IMG 6693 scaled

Читайте також: 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено