Івано-Франківськ

Кераміка Донеччини: як зберегти та розвивати галузь в регіоні під час війни (ФОТО)

Кераміка – це та галузь, на якій у довоєнний період будувалася основна частина економіки Слов’янська та Краматорського району.

Кераміка Донеччини: як зберегти та розвивати галузь в регіоні під час війни (ФОТО)

У вівторок, 23 квітня на Прикарпатті, в онлайн-форматі відбувся міжрегіональний круглий стіл на тему «Кераміка Донеччини: сьогодення та майбутнє. Регіональний та національний аспекти» за участі представників Міністерства економіки України, Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, керівництва Донецької, Дніпропетровської та Полтавської ОВА, представників ТПП цих регіонів, представників бізнесу та науковців у сфері кераміки, пише ПІК.

Учасники круглого столу обмінялися думками щодо подальшого розвитку галузі, а представники донора обговорили можливість фінансування, грантової підтримки та умови співпраці.

Захід відбувся у рамках проєкту «Збереження та популяризація керамічної спадщини Донеччини», що реалізується за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку USAID.

“На Донеччині до повномасштабного вторгнення була досить розвинена галузь кераміки. Зокрема, Слов’янськ був центром кераміки, найбільшим постачальником глиняних виробів на український ринок. Але війна дуже сильно вплинула і на цю галузь. Багато профільних підприємств змушені були релокуватися на більше безпечні території. Власне цей проєкт націлений на підтримку керамістів та їх діяльності”, – зазначила бізнес-експертка проєкту Марія Савка.

436768272 1161095178382086 3397044440755495942 n

Проєкт «Збереження та популяризація керамічної спадщини» є важливим у відновленні економіки та культурної спадщини регіону. Він реалізовується громадською організацією «Розвиток бізнес сектору України».

“Наша робота направлена на обговорення ролі та значення кераміки для економіки Донецької області, як однієї з пріоритетних галузей. Важливим є залучення до круглого столу представників Полтавської та Дніпропетровської області для обговорення шляхів посилення галузі кераміки у сусідніх регіонах, а також обговорення спільних заходів підтримки та стимулювання кераміки Донеччини за участі урядових структур”, – сказала керівниця проєкту Леся Круп’як.

Загалом проблеми в галузі кераміки Донеччини розпочалися ще з 2014 році, а з початком повномасштабної війни, вони лише поглибилися. Ситуація наразі доволі як економічно, так і безпеково нестабільна. Тож цей проєкт спрямований на те, щоб розібратися, що саме зараз необхідно керамістам та які дії повинні бути, щоб галузь отримала додатковий поштовх та розвиток.

435157533 3795078247393510 4206684992492450337 n

На фото Юрій Тупікало

“Психологічний стан кераміків сьогодні не найкращий, як тих, що залишилися, так і тих, що повернулися працювати зокрема, у Слов’янськ. Існує небезпека, проблеми з електрикою не вирішені, тому для кераміків зараз дуже важлива зокрема, підтримка фінансова від донорів, інших фондів, організацій, які зацікавлені, щоб кераміка розвивалася. Ми готові шукати всі можливі варіанти, щоб галузь підтримати. Кераміка – це та галузь на які будувалася основна частина економіки  Слов’янська та Краматорського району”, – зауважив Юрій Тупікало, бізнес-експерт проєкту, керівник регіонального кластеру “Кераміка Донеччини”.

Додамо, що з круглого столу розпочався старт проєкту. Наступний ета – це це стаді тури для керамістів Дніпропетровщиною та Полтавщиною. Вони матимуть можливість побачити, як працюють колеги, знайти для себе нові можливості, вивчити досвід релокації.

Читайте також у ПІК:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено