Івано-Франківськ

Кожен проєкт несе за собою результат: у Чернігові презентували дорожню карту для підприємців (ФОТО)

Завдяки проєкту "Відновлення економіки країни у прифронтових областях" вдалося об'єднати більше двохсот підприємців.

IMG 0389 scaled
У Чернігові, 25 січня відбувся заключний етап проєкту “Відновлення економіки країни на деокупованих територіях”. Зокрема, в регіоні провели міжрегіональний форум за участі представників бізнесу з прифронтових регіонів, ТПП регіональної та центральної влади. Основною метою заходу є напрацювання дорожньої карти для економічного відновлення регіонів, що найбільше постраждали від російської агресії,  пише ПІК.

 “Сьогоднішній захід у Чернігові – це заключний етап проєкту. Тут зібралися представники бізнесу, урядових структур, регіональної влади, й у такому спільному діалозі, ми маємо напрацювати дорожню карту бізнесу щодо стратегії економічного відновлення на деокупованих територіях. Вважаю, що ця ініціатива успішна і буде мати добрий відгук у бізнесу”, – зазначила Леся Круп’як, керівниця проєкту “Відновлення економіки на звільнених територіях”.

IMG 0706 scaled

Проєкт об’єднав понад 200 представників малого та середнього бізнесу з шести прифронтових регіонів: Чернігівської, Сумської, Харківської, Донецької, Запорізької та Дніпропетровської областей.

В рамках проєкту підприємці з різних куточків країни мали змогу взяти участь в стаді-турах у прифронтових регіонах нашої держави, побачити як там працює бізнес, налагодити контакти та співпрацю, а головне – знайти для себе нові можливості.  

“Стаді-тури відбувалися у трьох областях. Зокрема, у Сумах нам вдалося об’єднати крафтовиків, у Чернігові – представників деревообробної галузі, а у Дніпрі – ми об’єднали представників сільського господарства та харчопереробної сфери. Основна із складових стадітурів – це була практивна складова, де учасники турів мали змогу відвідати підприємства, які були в окупації, під обстрілами, а також налагодити контакти та співпрацю”, – додала Леся Круп’як.

IMG 0432 scaled

Учасники заходу також поділилися своїми враженнями від проєкту “Відновлення економіки країни” та оцінили його користь.

“Даний захід – це класна річ. Ми також приймали даний проєкт, показували крафтове виробництво  підприємців Сумщини. Відповідно уже пішла співпраця наших крафтовиків із підприємцями з тих регіонів, які до нас приїжджали, а це Чернігів, Запоріжжя, Дніпропетровськ. І це чудово, адже є підприємці, які умовно кажучи, у своєму куполі варяться і не знають, що є такі самі виробництва, або потреба у продукції, яку вони виготовляють. Це чудовий спосіб розширення ринків збуту всередині країни”, – зазначив Олександр Кучков, директор Департаменту міжнарожного співробітництва та економічного розвитку Сумської ОВА.

IMG 0530 scaled

Перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький окреслив з якими проблемами з початку повномасштабного вторгення стикнулися представники малого та середнього бізнесу та відзначив, що є напрацьовані урядові програми для підтримки бізнесу:

“Якщо взяти такі основні блоки: це фінансування, тобто постійно є проблеми з коштами, будемо говорити про можливості пільгового кредитування і про гранти. Також є проблематика з точки зору логістики, вона вже краще, ніж була відразу, є ряд рішень щодо цього. Дуже важливо не тільки логістика а й доступ до зовнішніх ринків. І звісно важливе питання підтрики деокупованих територій, є також грантові програми, які будуть цього року від уряду реалізовані щодо виплат на гектар”.

IMG 0674 scaled

За словами Марії Савки, кандидатки економічних наук, національного бізнес-експерта, кожен проєкт несе за собою певний результат, а основою цього проєкту була допомога бізнесу, який зазнав неабияких викликів у час війни:

“Війна йде, і ми не знаємо, які ще руйнівні наслідки вона нам принесе. Але ми бачимо, що бізнес не склав руки і продовжує працювати, відновлювати виробництво. І поряд з тим, ми будемо обговорювати стратегію відновлення.  Тобто бізнес повинен розуміти, коли завершиться війна, що вони мають робити самостійно, а на що очікувати від держави, регіональної влади, міжнародних інституцій й ця впевненість – це дорожня карта, яку ми дамо їм в руки, яка допоможе бізнесу правильно спланувати наступні періоди”.

IMG 0193 scaled

Додамо, що національний проєкт «Відновлення економіки країни» є  частиною Проєкту “Зміцнення громадської довіри в Україні” – UCBI, який підтримує Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).

Читайте також у ПІК: 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено