Івано-Франківськ

Велика подія для прифронтового міста: у Дніпрі відбулася конференція для представників аграрного бізнесу (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Представники бізнесу в сфері агропереробки та сільського господарства дізналися, які є можливості для бізнесу в умовах війни.

IMG 8844 scaled

Команда ГО «Розвиток бізнес сектору України» реалізовує національний проєкт, мета якого сприяти відновленню економіки країни у прифронтових регіонах. Діяльність реалізують при підтримці проєкту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Зміцнення громадської довіри (UCBI)».

Вчора, 8 грудня, у Дніпрі, відбулася конференція «Розвиток агропереробної сфери та сільського господарства на деокупованих територіях: проблеми та шляхи вирішення». Під час якої підприємці, представники центральної регіональної влади та експерти обговорили проблематику розвитку сфери Agrofood в умовах війни, та підтримку профільного бізнесу в постраждалих регіонах.

Напередодні майже пів сотні учасників відвідали підприємства, що займаються виготовленням пива, вирощуванням яблук преміумкласу та виготовленням ковбас й іншої м’ясної продукції, повідомляє ПІК.

IMG 8448 scaled

Проєкт підтримали, як і обласна, так і центральна влада.

«Дійсно, у нас незламна країна, незламний народ. Я радий, що є змога фізично долучитися до цього заходу. Дніпропетровщина стала надійним тилом за ці, майже два роки війни. Дніпропетровщина з точки зори наявності площ і фермерів – номер один в Україні.  Чому дуже важливо говорити про аграрний сектор і переробку на деокупованих чи прифронтових територіях, тому що тут основний ресурс «земля» і ми розуміємо, якщо потенційно промислове виробництво може розглядати релокацію, то аграрний сектор має бути тут. Тому йому необхідна всебічна підтримка», – зазначив перший заступник Міністра агарної політики та промисловості України Тарас Висоцький.

IMG 8924 scaled

На фото Тарас Висоцький

Під час заходу зауважили, що Дніпропетровська область має достатньо потужностей, щоб забезпечити потреби населення продуктами власного виробництва, а також реалізовувати продукцію за межі регіону.

«Сьогодні для Дніпра й області складний день. Відбувся потужний ракетний обстріл.  Це вкрай негативний день. Але попри це Дніпропетровщина живе, розвивається і такі заходи вкрай необхідні, бо вони єднають українців, вони допомагають рухати економіку. А економіка – це податки, податки – це гроші, а гроші – це зброя для захисту нашої країни. Я вдячний організаторам, що вони приїхали саме сюди. Ми дійсно надпотужна аграрна область, яка в змозі тримати провідні позиції. Ми вдячні за підтримку від керівництва уряду», – зазначив перший заступник голови Дніпропетровської ОВА Володимир Орлов.

IMG 8823 scaled
На фото Володимир Орлов

Президент Дніпропетровської ТПП Віталій Жмуренко, розповів, що повномасштабна війна стала справжнім випробуванням для аграріїв.

“Вторгнення спричинило руйнування налагоджених роками процесів, логістичних ланцюгів. Багато посівних територій було заміновано, до частини немає доступу, знищено техніку та склади. Утім мужність українських аграріїв не має меж і попри усі складності війни агробізнес намагається налагодити логістику та співпрацю з іноземним ринком. Але війна триває і бізнесу, зокрема агроропереробної сфери, необхідно мати надійні інструменти, які спростять роботу в умовах кризи. Проєкт надає можливість з такими інструментами познайомитися і в подальшому запроваджувати їх робочому порядку”, – каже Віталій Жмуренко.

Віцепрезидент Дніпропетровської торгово-промислової палати Сергій Кучерявенко зазначив, що аграрний сектор Дніпропетровщини справді зіткнувся із ризиками, зокрема логістичними.

 «Не часто відбуваються такі заходи, ми не часто збираємося, отак щоб представники з 6-12 регіонів, профільні фахівці, заступники профільних міністрів – опинилися в одному місці. На таких зустрічах ми можемо порушувати важливі питання. Ми, як торгово-промислова палата бачимо військові ризики, логістика, особливо та, що йде через Польщу, Словаччину – це наразі біль», – зазначив Сергій Кучерявенко, віцепрезидент Дніпропетровської ТПП.

Під час конференції відбулася дуже «жива» та жвава дискусія між бізнесом та владою.

IMG 9211 scaled

«Користь дійсно у спілкуванні. Багато спікерів, люди спілкуються. Саме тут ми можемо знайти відповіді на питання, озвучити наші проблеми й винести їх в нормативно-правове поле. Окрім того, ми почули багато корисної інформації», – ділиться Вадим Чайковський, заступник голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

IMG 8932 scaled
На фото Вадим Чайковський

Радіон Рибчинський, голова правління ГО «УКРХАРЧОПРОМ», експерт зернового сектору, зазначив, що перед сучасним бізнесом постали дві основні вимоги – це вижити та розвиватися.

«Такі стаді-тури корисні, як і для представників бізнесу, так і для представників держаної влади. Адже у розв’язання проблем, які склалися, зацікавлені ці обидві сторони. Ми як представники громадських об’єднань. які працюють на цьому полі, об’єднуємо, систематизуємо ці питання й доносимо не лише проблематику, а й пропозиції бізнесу, які спрямовані на розв’язання цих питань. Нам всім потрібно бути реалістами й трішки оптимістами», – зазначає Радіон Рибчинський.

Участь у стаді-турі взяли, як і підприємці з досвідом, так і новачки в сільськогосподарському бізнесі.

Поділився своїми враженнями від заходу Андрій Кліщ, підприємець з Івано-Франківщини. Віднедавна він власник фермерського господарства з вирощування перепелів.

«Сподобалося все, ми зрозуміли куди рухатися, як масштабувати цей бізнес не тільки в межах області, а й на експорт. Дізналися куди потрібно звертатися, як спілкуватися з державою в цій сфері, як правильно писати гранти тощо. За ці декілька днів я завів корисні знайомства та залучився необхідною підтримкою. Окрім того, зрозумів, що насправді Схід дуже релокував свій бізнес на Захід. Так само Захід може релокуватися на Схід. Тут великі можливості, великі масштаби, звичайно є ризики, але це і є одна з основних складових бізнесу», – каже учасник-бізнес туру Андрій.

Та додає, що українським підприємцям необхідно робити аби наблизити перемогу та відновити економіку України:

«Перш за все, потрібно відновлювати бізнес, оптимізувати його, не боятися його розвивати та працювати «в білу», тому що і держава може допомогти, і цим самим ми закріпимо економіку держави».

Подібні тури вже провели у на Сумщині у сфері крафтового виробництва та на Чернігівщині у сфері деревообробної галузі.

«Цього разу ми працюємо на Дніпропетровщині. Сюди приїхали підприємці малого та середнього бізнесу, фермери з прифронтових територій. Підприємці озвучили свої питання та отримали експертні відповіді від заступника Міністерства аграрної політики, заступниці Міністра економіки, заступника керівника Держпродспоживслужби. Це ті інстанції, які є підтримкою та допомогою для підприємств. Також представники бізнесу почули про державні й грантові програми в допомозі бізнесу. І це реальні інструменти, якими можуть скористатися наші учасники, а це допоможе їм йти вперед», – підсумувала керівниця проєкту Леся Круп’як.

Читайте також:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено