Івано-Франківськ

Велика подія для Чернігівщини: в області відбулася міжрегіональна конференція серед підприємців деревообробної галузі (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Понад пів сотні учасників беруть участь у дводенному стаді-турі.

IMG 6064 scaled

Команда ГО «Розвиток бізнес сектору України» реалізовує національний проєкт, мета якого сприяти відновленню економіки країни у прифронтових регіонах. Діяльність реалізують при підтримці проєкту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Зміцнення громадської довіри (UCBI)».

Спершу підприємці мали змогу поспілкуватися з колегами в галузі та відвідати підприємства, де працюють з деревом на Чернігівщині, зокрема, побачили виробництво дитячих меблів, лісопильне та стругальне виробництво та виробництво фанери та шпону.

Сьогодні, 23 листопада, у Чернігові відбувається конференція «Розвиток деревообробної галузі на деокупованих територіях: проблеми та шляхи вирішення». Підприємці, представники центральної регіональної влади та експерти обговорили проблематику розвитку деревообробної галузі в умовах війни, а також розглянули програми підтримки та можливості для малого і середнього бізнесу у сфері деревообробного виробництва.

IMG 5934 scaled

«Ми запрошуємо експертів, які можуть розповісти про державні й грантові програми в допомозі бізнесу. І це реальні інструменти, якими можуть скористатися наші учасники», – прокоментувала керівниця проєкту Леся Круп’як.

Захід підтримали представники Міністерства економіки країни, обласної влади ТПП та бізнесу. А також представники ДУ «Офісу з розвитку підприємництва та експорту», ДП «Ліси України», Державного агентства лісових ресурсів України тощо.

Конференція відбувалася дуже жваво, було багато запитань від підприємців, адже кожен стикнувся з тими, чи іншими проблемами.

IMG 6143 scaled

«Цей захід ми вважаємо досить важливим, і важливо те, що спільнота звертає увагу на розвиток бізнес-середовища у деокупованих прифронтових територіях. На жаль, після широкомасштабного вторгнення Чернігівщина досить сильно постраждала. Ви мали змогу бачити Чернігів тепер, у березні-квітні 2022 року – це місто було зовсім не таким. Це були жахливі кадри. Понад 12 тисяч об’єктів зазнали, тією чи іншою мірою руйнувань, або були повністю знищені, це також стосується і підприємств. Але зараз Чернігівщина поступово відновлюється. Це стосується як інфраструктури, будинків громадян, приватного сектору, так і поступово відновлюється активність бізнесу», – зазначив Костянтин Мегем, перший заступник голови Чернігівської ОВА.

Він додав, що бізнес Чернігівщини опинився в логістичному тупику.

IMG 5906 scaled

«Досить багато не сприятливих чинників є зараз в умовах війни. Ми всі розуміємо географічне положення Чернігівщини. Бізнес, який тут, знаходиться у логістичному тупику. Відповідно його можливості, порівно з іншими територіями, менші. Але підприємці знаходять сили працювати. Тому має бути комплексна підтримка бізнесу», – каже Костянтин Мегем.

Голова Чернігівської торгово-промислової палати Костянтин Іванов зазначив, що такі заходи можуть допомогти бізнесу налагодити контакти та побудувати коопераційні торговельні зв’язки.

IMG 6223 scaled

«Сьогодні, в умовах війни, ми маємо підтримувати один одного, всі українці, всюди де можна. І такий обмін в рамках галузевих турів – це дуже важливо. Важливо й те, що це в рамках однієї галузі, оскільки підприємці розмовляють однією мовою, вони займаються однією справою. Це великий додаток до нашої стійкості загальноекономічної, людської стійкості в тому числі. Оскільки, це дозволяє коротко, і відносно швидко, за кілька днів, побачити підприємців тієї галузі, в якій ти працюєш, з багатьох регіонів України, щось взяти, і підсилитися таким чином у своїй діяльності», – каже Костянтин Іванов.

Своїми думками поділилися і представники бізнесу, що взяли участь у стаді-турі.

IMG 5991 scaled

Наприклад, підприємець Юрій Литвинов займається лісопильним та стругальним виробництвом, яке знаходиться у Покровську Донецької області. Це прифронтова територія з 2014 року, тому Юрій, як ніхто інший, розуміє виклики з якими стикнулися підприємці Чернігівщини та інших деокупованих територій.

«Ми не зупинялися, працювали, і працюємо у ці тяжкі часи. Тому думаю, що у Чернігівщині буде все добре та все налагодиться. Дуже подобається цей захід тому, що я вважаю його важливим для підприємців, котрі в час війни впали духом, котрі не знають, що робити, багато з них втратили все, або були вимушені переїхати на інші території, стикнулися із кадровою проблемою. Їх треба підтримувати, адже без важкої праці, без підприємств наша економіка не зможе рухатися», – каже учасник бізнес-туру.

IMG 5961 scaled

Зараз бізнес Юрія у Покровську працює, щоправда, торгівля впала, штат скоротився. В основному працюють для потреб військових та місцевих.

Юрій додає, що цією поїздкою та екскурсіями по підприємствах – дуже надихнувся.

«Дуже цікаво, надихає. Я ще довго буду роздумувати над побаченим. Наприклад, вчора ми були на підприємстві, яке за добу переробляє до 400-500 кубів круглого матеріалу. Я в захваті. Побувавши на цьому заході я бачу, що ще є перспективи, є куди рухатися, розширятися, розвиватися», – підсумував учасник бізнес-туру Юрій.

Пропонуємо вашій увазі фоторепортаж із конференції у Чернігові:

IMG 6384 1 scaled

IMG 6259 scaled

IMG 6291 scaledIMG 6242 1 scaledIMG 6251 1 scaledIMG 6184 scaledIMG 6174 scaledIMG 6113 scaledIMG 6176 scaledIMG 6054 scaledIMG 6279 scaled

IMG 6298 scaledIMG 6203 scaledIMG 6269 scaledIMG 6249 scaledIMG 6233 scaledIMG 6154 scaledIMG 6160 scaledIMG 6169 scaledIMG 6060 scaledIMG 6063 scaled

 

IMG 5964 scaled

IMG 6044 1 scaled IMG 6086 scaled

IMG 6016 scaled

IMG 5946 scaled

IMG 5984 scaled

IMG 6310 2 scaled

IMG 6010 scaled

IMG 5926 scaled

Нагадаємо, що стаді-тур в напрямі крафтового виробництва вже відбувся у Сумах. А наступний захід в рамках цього проєкту відбудеться на Дніпропетровщині у сфері агропромисловості та харчової переробки.

Читайте також: 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено