Івано-Франківськ

Велика подія для прифронтового міста: у Сумах відбулася конференція серед “крафтовиків” (ФОТО)

Представники бізнесу представили власну продукцію, напрацювали контакти для співпраці та дізналися, які є можливості для бізнесу в умовах війни.

IMG 3573 scaled

Команда ГО «Розвиток бізнес сектору України» реалізовує національний проєкт, мета якого сприяти відновленню економіки країни у прифронтових регіонах. Діяльність реалізують при підтримці проєкту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Зміцнення громадської довіри (UCBI)».

Спершу «крафтовики» мали змогу побачити, як працюють колеги в галузі на Сумщині. Вони відвідали кілька підприємств, зокрема з перероблювання конопель, виробництва батончиків на основі сухофруктові, виробництва керамічного посуду, перероблювання та консервування фруктів та овочів.

Наступного дня, 27 жовтня, у Сумах відбулася конференція «Крафтове виробництво – перспективний вектор розвитку регіональної економіки». Підприємці, представники центральної регіональної влади та експерти обговорили проблеми бізнесу в умовах війни, розповіли про підтримку профільного бізнесу в постраждалих регіонах та презентували можливості, повідомляє ПІК.

IMG 3454 scaled

Проєкт підтримали, як і обласна, так і центральна влада.

 «Для нас, у Міністерстві економіки, дуже важливо, щоб бізнес, підприємці, які тримають економічний тил, знали про всі можливості, які дає держава для розвитку та створення бізнесу. Завжди намагаюся всюди розповідати про державну програму «єРобота» – це можливість отримати гранти від держави на розвиток та створення власної справи. Вона діє з середини минулого року. І все одно є підприємці, які про неї не знають», – зазначила Тетяна Бережна, заступник Міністра економіки України.

IMG 3374 scaled

Тарас Савченко, перший заступник голови Сумської ОВА наголосив, що для прифронтового міста такий проєкт – це велика подія.

 «Сам факт того, що в прикордонній Сумщині йде суспільне, економічне життя, відбуваються заходи – це вже потужний сигнал, як і всередині регіону, що життя триває, і потрібно зберігати стійкість, міцність і віру в майбутнє. Так і сигнал нашим ворогам, що попри обстріли, тут триває життя, люди планують і реалізують свої проєкти, підтримують один одного, й допомагають. Ми згуртовані, нас підтримують міжнародні партнери, зокрема USAID, та центральні органи влади. Це все говорить про те, що ми разом, ми працюємо. І найбільш важлива частина нашої зустрічі – це наші підприємці. Вдячний їм, що вони залишилися на Сумщині, не релокувалися, і незважаючи ні на що продовжують виробляти ті прекрасні речі й продукти», – Тарас Савченко, Перший заступник голови Сумської обласної державної адміністрації.

IMG 3411 scaled

Віцепрезидент ТПП України наголосив, що в складний для країни час важливо бути гнучкими в адаптації до нових реалій, а тому проводити такі заходи, де надають реальні інструменти допомоги бізнесу – вкрай потрібно.

«Багато разів брав участь у схожих заходах і точно знаю, що це необхідно і представникам бізнесу, і торгово-промисловій палаті, і національній владі для розуміння ситуації зсередини. Для розуміння того, що зараз відбувається у бізнес-середовищі, як виробники реагують на ту ситуацію, що склалася, і як взагалі, виживають», – Валерій Король, віцепрезидент ТПП України.

IMG 3421 scaled

А голова Сумської торгово-промислової палати Костянтин Макаренко зазначив, що зараз підприємців у прифронтових регіонах, й зокрема на Сумщині хвилюють різні питання.

«Підприємців найбільше цікавить, які є грантові програми. У нас створена така програма нашої торгово-промислової палати, яка б допомогла підприємцям знайти ці кошти, закордонні кошти, попрацювати із донорами і щоб вони могли отримати фінансування на розвиток своєї справи», – сказав він.

За його словами, також є люди (ред. підприємці), які на сьогодні в розпачі, не знають, що робити. Саме тому в установі є фахівці, які можуть дати поради.

IMG 3388 2 scaled

Голова Сумської ТПП К. Макаренко

Окрім того, відбулася виставка крафтової продукції, де підприємці мали змогу презентувати свої вироби, поспілкуватися та обмінятися контактами й обговорити подальшу співпрацю із колегами по цеху.

IMG 3591 scaled

Своїми думками поділилися і представники бізнесу, що взяли участь у стаді-турі.

Аркадій Фішман до війни мав бізнес у Слов’янську, займався важким машинобудуванням. Наразі ця справа “на паузі” та чекає кращих часів.

 «Цей стаді-тур надзвичайно корисний, зокрема цінними знайомствами. Перейняв досвід людей, і побачив декілька ідей, технологій, які можна запозичити й вдосконалити», – каже Аркадій Фішман, учасник бізнес-туру.

Аркадій зараз живе у Тернополі та виготовляє там різноманітні фруктово-овочеві закрутки, соуси, пастилу.

 «Було дуже важко починати з нуля. Я коли релокувався у Тернопіль, огляну місцевість і зрозумів, що там нема важкої промисловості, тільки фрукти-овочі. Є багато фермерів, але майже немає переробки цих продуктів. І оскільки я виробник, вирішив цим зайнятися. Бізнес працює, щоправда, є труднощі, хотілося б стрімкішого розвитку», – додає Аркадій.

IMG 3613 scaled

Наступний стаді-тур відбудеться у Чернігові. Там організатори будуть працювати з бізнесом у сфері деревообробної галузі.

 «Головною ідеєю проєкту є посилення партнерства та комунікації, обговорення нових ідей, можливостей та інструментів для ведення бізнесу. І що дуже важливо – це посилення партнерських відносин бізнесу і держави. Ми змінили концепцію, і зосередилися не лише на представленні успішних підприємств, а також організували спілкування за участі спікерів профільних Міністерств, влади, та підприємців, де розповіли про можливості для бізнесу, зокрема про гранти, підтримку від держави, чи донорів», – підсумувала керівниця проєкту Леся Круп’як.

Пропонуємо вашій увазі фоторепортаж із конференції у Сумах:

IMG 3498 scaled

IMG 3490 scaled

IMG 3429 scaled

IMG 3442 scaled

IMG 3385 scaled

IMG 3685 scaled

IMG 3684 scaled

IMG 3682 scaled

IMG 3680 scaled

IMG 3677 scaled

IMG 3675 scaled

IMG 3705 scaled

IMG 3656 scaled

IMG 3388 scaled

IMG 3432 scaled

IMG 3436 scaled

IMG 3392 scaled

IMG 3427 scaled

IMG 3527 scaled

IMG 3539 scaled

IMG 3483 scaled

IMG 3588 scaled

IMG 3594 scaled

IMG 3630 scaled

IMG 3633 scaled

IMG 3649 scaled

IMG 3645 scaled

IMG 3491 scaled

IMG 3456 scaled

IMG 3457 scaled

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook, Instagram, Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено