Івано-Франківськ

Як відновлюють економіку на звільнених територіях: серія мотиваційних відеороликів від підприємців

Підприємці з різних регіонів України об'єдналися, щоб протистояти різним проблемам та викликам, з якими стикнувся бізнес під час війни.

1 13 scaled

Сьогодні бізнес України працює в у мовах серйозних викликів, ризиків та випробувань. Багато малих та середніх підприємств мають проблеми в кадровій політиці,  логістиці, каналах збуту. Підприємці навчилися бути гнучкими та змінили чимало підходів в бізнесі, аби втриматись на плаву.

Саме на основі цієї проблематики в Україні реалізовують національний проєкт «Відновлення економіки країни». Ця ініціатива є частиною Проєкту “Зміцнення громадської довіри в Україні” – UCBI, який підтримує Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).

3 9 scaled

Цей проєкт тривав п’ять місяців. За цей час відбулося три стаді-тури у Дніпрі, Чернігові та Сумах, де підприємці змогли наживо побачити приклади успішних підприємств у прифронтових регіонах та відвідати три галузеві конференції в сфері агрофуд, деревообробної галузі та крафтового виробництва, де було представлено учасникам можливості розвитку бізнесу в час війни.

«За пів року роботи з малим та середнім бізнесом ми відчули наскільки корисну та потрібно роботу робимо. В час війни всі опинилися, наче, в своїй «бульбашці», зі своїми проблемами. Але приблизно у всіх ці проблеми ті ж самі. Саме тому ми знайомили підприємців між собою, шукали експертів, залучали представників регіональної та центральної влади, аби знайти способи відновлювати економіку країни та сприяти розвитку бізнесу, навіть в такий складний час», –  прокоментувала керівниця проєкту Леся Круп’як.

Проєкт реалізувала команда ГО «Розвиток бізнес сектору України» разом з Чернігівською, Дніпропетровською та Сумською Торгово-промисловими палатами та ОВА цих регіонів. До заходу долучилися  учасники з дванадцяти прифронтових регіонів країни: представники МСБ, бізнес-об’єднань національного та регіонального рівнів, органів влади, міжнародних організацій та торгово-промислових палат, ділових медіа, громадських організацій. Також у заходах в рамках проєкту брали участь  представники Міністерства економіки, Міністерства аграрної політики та продовольства України та Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України. Мета проєкту – підтримка малого та середнього підприємництва, а також допомога розвитку бізнесу на деокупованих територій.

2 9 scaled

Десятки підприємців з прифронтових та тилових областей країни об’єдналися, щоб поділитися досвідом та обговорити виклики, з якими довелося стикнутися у воєнний час.

Зокрема, на Сумщину з’їхалися крафтові виробники з дванадцяти регіонів країни. Вони відвідали кілька підприємств та мали змогу побачити, як виробляють батончики на основі сухофруктові, керамічний посуд, переробляють та консервують фрукти та овочі.

Перший заступник голови Сумської ОВА Тарас Савченко наголосив, що сам факт проведення таких заходів на території Сумщини – це вже невелика перемога для суспільства та регіонального бізнесу.

У промо-ВІДЕО учасники сумського стаді-туру розповіли, з якими викликами зіткнулися та як організовують роботу під час війни:

На Чернігівщині представники бізнесу збиралися на міжрегіональну подію в напрямі деревообробної галузі. Область втратила три тисячі робочих місць з початку повномасштабного вторгнення. На цей час, лише частина підприємців відновили роботу, деякі  – релокували бізнес на західну Україну.

Пів сотні учасників стаді-туру відвідали кілька підприємств на Чернігівщині, де безпосередньо мали змогу поспілкуватися з колегами в галузі.

«Бізнес в Україні сьогодні працює в нелегких умовах. А в прифронтових регіонах – ще більше труднощів. Тому ми ставимо собі за мету допомогти йому і знайти для МСП нові можливості.  А реальні зустрічі з колегами в галузі – це найкращий нетворкінг, це обмін інформацією та досвідом»,  – прокоментувала керівниця проєкту Леся Круп’як.

Чернігівські підприємці поділилися думками, щодо відновлення економіки та підтримки бізнесу. Як налагодили роботу та з якими труднощами зіткнулися –  дивіться у промо-ВІДЕО:

На Дніпропетровщині стаді-тур об’єднав підприємців, що працюють в агропереробній сфері та сфері сільського господарства. Представники бізнесу поспілкувалися з колегами та відвідали компанію, що займається виготовленням пива, вирощування яблук преміум-класу, виготовлення ковбас та іншої м’ясної продукції.

Як пройшов стаді-тур та чому важливо підтримувати підприємців у промо-ВІДЕО розповідають представники бізнесу Дніпропетровщини:

Нагадаємо, “Відновлення економіки на звільнених територіях” є частиною проєкту “Зміцнення громадської довіри в Україні” – UCBI, який підтримує Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).

Він об’єднав понад 200 представників малого та середнього бізнесу з шести прифронтових регіонів: Чернігівської, Сумської, Харківської, Донецької, Запорізької та Дніпропетровської областей.

Саме завдяки цьому проєкту підприємці з різних куточків країни мають змогу взяти участь в стаді-турах у прифронтових регіонахУкраїни, побачити як там працює бізнес, налагодити контакти та співпрацю, а головне – знайти для себе нові можливості.  

Читайте також: 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено