Івано-Франківськ

Які небезпечні павуки живуть в Україні та що робити, якщо вас вкусили

Лише кілька десятків видів павуків є небезпечними для людей, і більшість із них не живуть в Україні. 

o 1d31dih8lb3g1cj016ct6vk173iv

У світі існує понад 52 тисячі видів павуків, і всі вони отруйні. Отрута насамперед вбиває комах, якими харчуються павуки, і може загрожувати іншим тваринам, йдеться у статті “УП.Життя”.

Лише кілька десятків видів павуків є небезпечними для людей, і більшість із них не живуть в Україні.

“Павуки – це не комахи. Це зовсім інша група тварин, що належить до класу павукоподібних. Усі вони мають отруйні залози у щелепах (хеліцерах), які допомагають їм харчуватися та захищатися. Але не всі вони небезпечні для людини. У світі приблизно 20-30 видів павуків, отрута яких доволі сильна і небезпечна для людини. У деяких випадках вона може призвести до паралічу, омертвіння тканин”, – розповідає павукознавиця Ніна Полчанінова.

Павуки зазвичай не атакують першими – вони або захищаються, якщо їх потривожили, або кусають з переляку, якщо їх випадково придавили.

Які павуки в Україні небезпечні для людей?

Каракурт

Каракурт – один із найотруйніших павуків роду Latrodectus, розповсюджений в Азії і Європі, якого іноді називають “європейською чорною вдовою”. Це єдиний вид в Україні, який може завдати серйозної шкоди здоров’ю, каже Ніна Полчанінова.

Каракурти – це чорні павуки з круглим тілом, розміри яких можуть досягати 2 см. У самців – характерний рисунок з червоних плям, оточених білим. Під час шлюбного сезону самиці також можуть мати на тілі червоні плями, які потім зникають.

karakyrt 13 0

В Україні каракурт проживає в Одеській, Запорізькій, Миколаївській, Херсонській, Донецькій областях і Криму.

Укус каракурта болісний. Зазвичай людина відчуває дію отрути за 15-30 хвилин, протягом першої години біль віддає в кінцівки або живіт. Може з’явитися пітливість, нудота, підвищена температура, утруднене дихання, біль у м’язах, головний біль, судоми.

“І самці, і самки мають доволі сильну отруту і прокушують шкіру людини. Укус дуже болючий і, якщо нічого не робити, то небезпечний.. Цей павук також дуже небезпечний для тварин. Наприклад, якщо каракурт кусає вівцю, вона гине”, – каже арахнологиня.

Водночас із каракуртом часто плутають павуків-стеатод, які живуть у людських оселях: вони також темні та округлі, але не становлять жодної загрози. А каракурт може потрапити до хати хіба що випадково.

Розрізнити цих павуків неозброєним оком важкувато, тож найкращий варіант дій, якщо бачите круглого чорного павука, – просто не чіпати його.

Тарантул

Тарантул – найбільший павук в українській фауні, що належить до родини павуків-вовків (Lycosidae) і є легко впізнаваним через свою волохатість. В Україні водиться тарантул південноруський – довжина його тіла може сягати 3 сантиметри, а з лапами – до 7 см.

Тарантули можуть зустрітися людині у полі, на городі, пасовищі, узбіччі дороги. Вони риють в землі нірки, іноді до метра в глибину, які вистилають павутиною.

Lycosa singoriensis 01 1

Як і інші українські павуки, тарантули не нападають першими, але якщо ви їх зачепите – можуть вкусити, захищаючи себе чи потомство. Укус тарантула можна порівняти з укусом бджоли. Він не є смертельно небезпечним для людини, але може загрожувати алергічною реакцією.

Жовтосумий павук

226984 scaled

Жовтосумий павук не плете сіток і живе у траві. Тіло павука жовте, а хеліцери – чорні. Вид поширений по всій Україні.

Хоч отрута цього павука не вважається небезпечною для людини, але все-таки може викликати алергічну реакцію. Тому важливо отримати правильне лікування при укусі.

Ерезус чорний

Одним з останніх загрозливих видів, виявлених в Україні, є Ерезус чорний – рідкісний вид отруйних павуків, якого ще називають “павук-сонечко”.

ff340abf89b86d9b81224227fc61da8b1719029495

Цей вид поширений у Європі, Північній Африці та Середній Азії. У самців червоне черевце з чорними точками, наче у “божої корівки”, а самиця – повністю чорна. Ерезус не плете сітки, а натомість робить нори і вистеляє їх павутиною, трапляється у сухій траві. Самиця може жити до 2 років.

Як розпізнати укус павука і що робити?

  • Про укус павука можуть свідчити одна або дві точки на шкірі (сліди від хеліцер тварини), біль, набряк, нудота, симптоми отруєння.
  • Важливо не панікувати, пити багато води.  Можна промити місце укусу чистою водою з мильним розчином, якщо це не укус каракурта.
  • Випити антигістамінний та протизапальний препарати.
  • Якщо вас вкусив каракурт – потрібно негайно звернутися до медиків, які зазвичай мають протиотруту. Отрута каракурта нейротоксична, впливає на дихання і роботу серця.
  • Звертатися до лікаря також варто після укусу інших видів павуків, якщо у вас є нудота, підвищена температура тіла, біль та інші симптоми. Алергія після укусу може загрожувати набряком Квінке.
  • Також, варто прослідкувати, щоб не отримати зараження правцем. Самі павуки не передають правець, але зараження правцем може відбуватися при укусі будь-яких тварин. Тому варто показати місце лікареві.

Читайте також: 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено