Івано-Франківськ

Стало відомо, скільки має коштувати якісна ковбаса

Якісний продукт із високим вмістом м'ясної сировини не обійдеться дешево.

Стало відомо, скільки має коштувати якісна ковбаса

Якісна ковбаса в Україні не може коштувати дешево. Ціна на ковбасні вироби залежить від вартості сировини, технологічного процесу та інших факторів, пише ПІК.

“У Радянському Союзі був державний стандарт якості – ГОСТ. У ковбасах вищого ґатунку, згідно з ГОСТом, 95% було м’ясної сировини, решта – яйця, вершки, молоко. Перший ґатунок ковбасних виробів мав містити 20% м’ясної сировини. Замінити її можна, наприклад, рослинним білком, тим же білком спельти. Це не означає, що в ковбасу борошно додають. Це означає, що туди додають білок”, – пояснила доктор технічних наук Лариса Баль-Прилипко в інтерв’ю виданню “Главком“.

При цьому вона зазначила, що не варто лякатися доданого білка, адже “від того, що до м’яса додали батон, котлета не перестане бути котлетою”, а все залежить від пропорцій інгредієнтів і технічних умов виробництва.

“Усі хочуть сосиску або ковбасу за 100 грн. за кіло. Але ж кілограм м’яса не коштує стільки. Якісний продукт із високим вмістом м’ясної сировини не обійдеться так дешево”, – зазначила експерт.

За її словами, ціна за кілограм ковбаси вищого ґатунку має бути на рівні не менше ніж 300 – 350 гривень. Крім того, вона уточнила, що в будь-яких стандартах є допуски, тобто дозволена певна заміна.

Наприклад, передбачена для виготовлення така-то рецептура, але також допустимо, якщо у виробника чогось немає, наприклад жирної свинини, її можна замінити жировою емульсією. Є ковбаси і по 500 гривень за кілограм. Є комбінати, які мають свою сировину, забійний цех – у них буде одна ціна. Якщо ж ковбасний завод використовує привізну сировину, можливо, охолоджену чи заморожену – буде нижча ціна.

“Так чи інакше, виробник якісної ковбаси може додавати до неї хороші інгредієнти: рослинний білок, рослинний концентрат або ізолят у межах 1-5%, а з водою буде до 10%, і це нормально для ковбаси першого ґатунку”, – підсумувала Баль-Прилипко.

Читайте також у ПІК

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено