Івано-Франківськ

Рецепт на вихідні: Фруктово-ягідна пастила замість цукерок (ФОТО)

Використовуємо спекотні дні для заготовок на зиму.

photo 2024 07 13 19 55 14 scaled

Фруктові цукерки пробували? Так кажуть про пастилу. Смачно і корисно, адже можна готувати без цукру. Заготівля цих смаколиків якраз актуальна: сезон фруктів і плодів. Із яблук найбільше підходять зелених сортів.

Як раз тепер літні Білий налив та Паперівки бабусі на ринку пропонують і по 10 грн за кіло. Та ще й спека, тож сушити можна і під прямими променями сонця. А це економить енергію.

Яблука, як основа

Яблук так багато, що годі дати собі з ними раду. Сільські сади стають щораз більше занедбаними: нема кому поратися біля них. Та ще й мода на компоти, повидла-варення — в минулому. Тепер надають перевагу замороженим фруктам і ягодам. Але ж перебої з електрикою стають щоразу дошкульнішими. То ще й із цих міркувань пропонуємо зробити пастилу. 

Пастила — це висушене пюре із фруктів, ягід і навіть овочів. Однак головним складником є яблука. Із практики відомо, що краще брати падалиці. Вони достиглі, отож у міру соковиті та сипкі. 

Помиті та порізані на четвертинки яблука зі шкіркою, без серцевини та пошкоджень, для пюре краще запікати в духовці. Попередньо охолоджуємо. Так виділяється більше пектину, який має властивості згущувача. Якщо з якихось причин зручніше розварити плоди, то пастила так само вдасться. 

Протираємо готові дольки через друшляк, щоб відділити шкірку і якісь тверді частинки, а далі збиваємо блендером або ж протираємо через сито. Це у випадку, якщо немає світла. 

photo 2024 07 13 19 55 15 2

У чому висушувати 

Ідеальний варіант — дегідратор. Може підійти електросушарка зі спеціальними піддонами для пастили. Якщо немає, то на піддон-сіточку застилаємо пергамент. Як і піддон, його бажано змастити кокосовою або оливковою олією. Соняшникова не годиться, бо від довгого зберігання дуже відчувається її специфічний присмак.

Пюре розкладаємо шаром не більше 0,5 см та вирівнюємо струшуванням піддону. Виставляємо режим: 12 годин на 45 градусів. Якщо вимкнуть світло, піддони можна розкласти для досушування на підвіконня із сонячного боку кімнати або ж на балкон чи надворі на сонце. Звісно, закрити марлею від комах. 

Сушити пастилу можна і в газовій чи електродуховці на силіконовому килимку. Тоді встановлюють режим 60 градусів та привідкривають дверцята для циркуляції повітря. 

Готова пастила не має липнути до рук. Зазвичай швидше висихають краї пласта, тож треба перевірити та за потреби поміняти піддони місцями. Якщо пересушили, то через кілька годин при кімнатній температурі пастила набирає вологості і не буде ламкою. 

photo 2024 07 13 19 55 15 scaled

Де зберігають пастилу? 

Готову пастилу зазвичай скручують у трубочки й зберігають у скляних банках. Якщо спеціальним вакуумним насосом відкачати повітря і відповідно закрити кришкою, смак та аромат не втрачається й через рік. 

Нарізають пастилу кулінарними ножицями. Можна зберігати і в кулінарних пластикових коробках, але попередньо посипати цукровою пудрою. 

photo 2024 07 13 19 55 15 3

Лаванда “дружить” із ягодами, імбир — зі сливою

Підсилює смак яблучної пастили кориця. Зазвичай яблука виступають як основа, а додавати можна різні фрукти, ягоди та навіть овочі. Підсолоджують цукром або медом, але важливо не перестаратися, щоб пастила не була липкою. 

Малину, чорницю, полуницю, ожину, вишню, виноград, смородину, порічки та навіть шовковицю можна додати до яблучного пюре у різному співвідношенні. Сирі чи заморожені — не має значення. Головне — протерти їх через сито, щоб не було кісточок. До ягід пасує лаванда. Її насіння чи квітки перетираємо на порошок. Присипають так само кунжутом, насінням чіа, подрібненими горішками. 

Легко зробити пастилу із додаванням абрикосового, персикового, грушевого чи сливового пюре. Найкраще плоди без кісточок і дольками запекти в духовці і перетерти через сито. До такої пастили підійде приправа імбир, а ще меліса.

У Грузії практикують гостру пастилу зі слив та аличі. А ще називають фруктовим лавашем — тклапі. Її там висушують на сонці. А загалом вправні господині роблять цей продукт із додаванням пюре із запечених кабачків, , помідорів, гарбузів, айви. І навіть м’якоті кавуна.

Треба врахувати, що для дітей більше підходить пастила зі вмістом яблучного пюре у співвідношенні десь 70:30. А ще малеча полюбляє такі солодощі із додаванням збитих із цукром білків. Виходять наче цукерки.   

“Власне, невістка Наталія почала виготовляти пастилу для дітей, та так захопилася, що навчилася робити ці смаколики із різними складниками, — розповідає мешканка Городенки Мирослава Романюк. — Замовила упаковки та етикетки, тож тепер солодощі можна і в подарунок давати”.

Людмила Стражник. Фото авторки

Читайте також: 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено