Івано-Франківськ

Удар по “Охматдиту”, саміт НАТО, трагедія в Космачі та підпал авто: ТОП-10 новин тижня за 8-14 липня

Ряд актуальних та важливих подій, які варті повторного перегляду.

Ворохта й ТЦК, приїзд Орбана та потопельники: ТОП-10 новин тижня за 1-7 липня

ТОП-10 новин тижня, які трапилися за 8-14 липня 2024 року в Україні та на Прикарпатті в черговому огляді Прикарпатської інформаційної корпорації (ПІК). 

Як військові втрачають слух на фронті та чи можуть допомогти слухові апарати

ВІЙНА: напружена ситуація на фронті

Найнапруженіша ситуація залишається на Покровському напрямку, де відбулася понад третина від усіх боїв. Також загарбники активно штурмують на Торецькому напрямку.

Окрім того, російська армія на Харківському напрямку продовжує наступальні дії та готує нові підрозділи до атак у Вовчанську.

Президент Володимир Зеленський повідомив, що від початку тижня окупанти випустили по українських регіонах 700 керованих авіаційних бомб, близько 170 ударних безпілотників та 80 ракет.

Водночас, невизнаний президент Білорусі Лукашенко заявив, що напруженість на кордоні з Україною “ліквідована”, тому Мінськ відводить війська. 

ВОРОЖИЙ УДАР: російські ракети влучили в “Охматдиту”

8 липня російські окупанти завдали ракетного удару по київській дитячій лікарні “Охматдит”.

У ДСНС наголосили, що внаслідок ворожого обстрілу 8 липня в столиці загинули 33 особи, з них 5 дітей. Також 121 особа постраждала, з них 10 дітей. 11 осіб було врятовано.

d10b9d8f59db4a7d78dc0e71bb09952f

Загалом 8 липня росія завдала масованих ударів по Києву, Дніпру, Кривому Рогу та інших містах України. За останніми даними, відомо про 42 загиблих, серед них четверо дітей, та 190 постраждалих.

Серед померлих – хлопчик з Голині Єгор Завадовський, що на Калущині, якого перевезли туди після ракетного удару росіян по дитячій лікарні.

af54097b23872750 scaled

У хлопчика відмовили печінка, нирки, не працював шлунок. Також відмирала права рука і Єгор перебував на діалізі.

Єгор Завадецький вижив після ворожого ракетного удару по Національній дитячій спеціалізованій лікарні «Охматдит», звідки його з мамою перевезли у київський кардіоцентр. Тут дитина і померла вранці, 12 липня.

ffc44231d7ca0277

СВІТ: Ювілейний саміт НАТО

З 9 по 11 липня 2024 року у Вашингтоні проходив саміт НАТО. На ньому було зроблено кілька гучних заяв, зокрема про створення “мосту” до членства України в НАТО.

11 липня на полях саміту НАТО у Вашингтоні було підписано Український договір (Ukraine Compact). Документ буде координувати та прискорювати допомогу Україні в сфері безпеки. Підписантами стали понад 20 країн.

240710g

Водночас у тексті підсумкової декларації саміту НАТО, погодженому ще 10 липня, наголошувалося союзники по Альянсу візьмуть на себе зобов’язання підтримувати Україну на шляху в НАТО.

Зокрема, ішлося про те, що НАТО “буде в змозі надіслати Україні запрошення приєднатися до Альянсу, коли союзники погодяться і будуть виконані умови”.

Водночас, прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан на саміті НАТО у Вашингтоні заявив, що Україні не варто приєднуватись до Альянсу. 

e48a6eb0272684ada03d1b4d47ced097 scaled

Після участі у саміті в Вашингтоні Віктор Орбан вирушив до Флориди на зустріч із Дональдом Трампом, який вважає, що повномасштабне вторгнення Росії спровокували наміри України приєднатись до НАТО.  

МОБІЛІЗАЦІЯ: дедлайн для оновлення даних 

У Міністерстві оборони наголошують, що військовозобов’язані громадяни, які не оновили свої дані до 16 липня, можуть отримати штрафи від 17 тисяч до 25,5 тисяч гривень, також окремий штраф можна отримати за непроходження ВЛК.

У військовому відомстві нагадали, що новий закон про мобілізацію, який набув чинності 18 травня, передбачає двомісячний термін для оновлення громадянами своїх військово-облікових даних, який закінчується 16 липня.

11e53ed733422dcc30cce1b36208fecf scaled 1

Представник Міноборони зазначив, що громадяни мали оновити три основні категорії своїх даних – місце проживання, номер телефону і, за наявності, електронну адресу.

“Громадяни, які не оновили свої дані, можуть бути притягнуті до адміністративної відповідальності. Кодексом України про адміністративні правопорушення передбачено розмір такої відповідальності на сьогодні від 17 тисяч до 25,5 тисяч гривень”. 

Водночас, в Міноборони не бачать необхідності продовжувати термін оновлення даних.

СОЦІУМ: Ситуація в енергетиці має покращитися

Ситуація в енергетиці має покращитися вже з 20-х чисел липня. Про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, підбиваючи підсумки тижня

“Продовжуємо децентралізацію енергетики. Маємо програми підтримки для домогосподарств, ОСББ, малого та середнього бізнесу, великого бізнесу, аби всі могли встановити додаткову генерацію. Це і сонячні панелі, і вітряки, і міні-ТЕЦ. Даємо гранти та пільгові кредити. Разом вистоїмо“, – написав він.

Завтра, 15 липня, графіки відключень електроенергії будуть застосовуватись протягом всієї доби, — ДТЕК.

НАДЗВИЧАЙНІ НОВИНИ: трагедія в Космачі 

В Космацькій громаді, що на Косівщині, оголосили дні жалоби за 9-річною Аллою Зизатчук, яка трагічно загинула напередодні внаслідок розливу річки Пістинька в селі Космач.

MyCollages 46 scaled

Трагічний випадок стався 12 липня, коли прихід грози та великої води зніс  дитину за течією. Дівчинку знайшов житель громади на місці, де розходиться річка, без ознак життя.

«Просимо жителів в тиші провести дні жалоби, які оголошено з 13 по 15 липня. Щиро співчуваємо батькам Зизатчук Алли Василівни, учениці 2- Б класу», – йдеться у повідомленні на сторінці громади в соцмережі.

КРИМІНАЛ: У Долині спалили автомобіль військового

У місті Долина підпалили машину військового, який приїхав у відпустку, розповідає ПІК.

Донька захисника Діана Батіг повідомила у соцмережі, що авто її батька, яке використовується для бойових завдань, підпалили невідомі. Вона закликала знайти винних і притягнути їх до відповідальності.

Зловмисники чекали відключення світла, щоб камери не зафіксували, хто підпалив автівку з фронту. Наразі тривають слідчі дії, а поки – родина військового оголосила збір на купівлю нового авто для військового. 

Варто зауважити, що це вже не перший випадок зумисних підпалів автівок військовослужбовців. Схожі випадки були і в інших містах України.

Читайте також:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено