Івано-Франківськ

Бойківську писанку внесли до нематеріальної культурної спадщини України

Кожна деталь орнаменту, а це понад 100 різновидів, має особливе значення.

img 20240714 wa0020 2

Традицію створення бойківської писанки булавкою внесли до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.

Про це повідомили в Міністерстві культури та інформаційної політики України, пише ПІК.

“Бойківська писанка – це не просто оздоблення яйця. Це цілий світ символів, обрядів і вірувань. Кожна лінія, кожен колір на писанці несуть глибокий зміст, пов’язаний з природою, космосом і життям людини”, – йдеться у повідомленні.

Традиція існує в місцях компактного проживання бойків, зокрема в містах Турка та Самбір, а також в окремих селах Самбірського району Львівської області та деяких селах Закарпатської області.

img 20240714 wa0011

Традиційно писанку писали жінки та дівчата напередодні Великодня. Майстрині створюють писанки булавкою – голкою, загостреною дерев’яною паличкою, пізніше загостреним сірником.

Багато знаків на бойківських писанках відповідають уявленням про природу, всесвіт, сонце, місяць та зорі, як уявлення про світобудову, спіралі або «кривульки» як символ взаємозв’язку та повторюваності життя, взаємозв’язку між різними поколіннями, змінюваності річного циклу.

Колір також має значення: червоний – радість життя, жовтий та оранжевий – символ природних світил, зелений – пробудження природи, коричневий – коріння роду, матінка-земля, білий – чистота помислів та діянь, темний та чорний – пошана душам.

Читайте також:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено