Івано-Франківськ

Світлини старого цвинтаря з Прикарпаття перемогли у міжнародному фотоконкурсі “Єврейська спадщина”

У цілому місце варто відвідати хоча б один раз не лише краєзнавцям чи дослідникам минулого єврейського народу.

Jewish Heritage WLM2021 uk 1 800x445 1

Стали відомі переможці спецномінації «Єврейська спадщина» у рамках української частини міжнародного фотоконкурсу «Вікі любить пам’ятки», яку вже шостий рік поспіль підтримує українське представництво канадської недержавної організації Ukrainian Jewish Encounter (UJE).

2023 року у межах спецномінації завантажено понад 800 світлин. На цих фотографіях зображено 119 об’єктів, з яких 46 — не охороняються державою.

На знімках представлені пам’ятки єврейської спадщини з 20 регіонів України. Всього роботи на спецномінацію завантажили понад 50 учасників та учасниць. Усього у списках спецномінації «Єврейська спадщина» є 940 об’єктів, із них 670 — не охороняються державою.

Найкращою серією світлин стали три роботи із зображенням єврейського кладовища Делятина Івано-Франківської області авторства Тараса Золотавіна. Це кладовище не охороняється державою.

Журі відзначило не тільки художність робіт, а й детальне документування — завантажено понад 100 світлин кладовища, яке до цього у вікіпроєктах представляло тільки три фотографії користувачки Trip Impressions Iryna.

001

Марла Раучер Осборн та Джей Осборн(Сан-Франциско/Львів) — співзасновники волонтерської ГО«Єврейська спадщина Рогатина»(ЄСР), так прокоментували світлини: 

«На цьому знімку зображено одне з небагатьох уцілілих єврейських кладовищ у західній частині України, яке старіє природним шляхом без стороннього втручання. Фото ілюструє типову щільність поховань, які були на цих старих кладовищах, і унікальний стиль різьблення написів і символів (як примітивних, так і більш витончених). [Фото] демонструє обширність і рідкісність цього незвичайного історичного місця».

002

Мирослав Переймибіда особливо відзначив цю роботу із серії: 

«[Нема] нічого зайвого. Темне хмарне небо вигідно контрастує зі світлими тонами каменю, водночас, не відволікаючи уваги від мацеви».

Цю роботу також зауважив Сергій Хом’як

“Вдало підібраний ракурс, поєднання художньої та документальної складових. Похмуре небо додає атмосферності».

003

Автор робіт Тарас Золотавін вперше взяв участь у конкурсі 2021 року, відзначившись серед учасників-дебютантів, а вже у 2022 році він увійшов до десятки найбільш результативних конкурсантів. Зараз він перебуває на службі в ЗСУ.

Серед інших переможців та призерів в спецномінації “Єврейська спадщина”:

Читайте також: 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено