Івано-Франківськ

Мандри непомітним Івано-Франківськом: вулиця Цвинтарна (ФОТО)

Ці вулиці ви не знайдете в популярних довідниках та путівниках для туристів.

На перший погляд вони непомітні, втім, мають своє історичне, архітектурне та подекуди сакральне значення для колишнього Станіславова, а нині – Івано-Франківська, розповідає ПІК.

Від центральної дороги – вулиці Сапіжинської (нині – Незалежності), до цвинтаря (Меморіальний сквер), вела попри колишню німецьку Кірху неширока вулиця, так й звана Цвинтарною.

Мандри непомітним Івано-Франківськом

Мандри непомітним Івано-Франківськом

Наприкінці вулиці був головний вхід на кладовище з адміністративною та технічною будівлями (в’їзд). Колись він запирався воротами. Одоразу біля входу була передпоховальна капличка, одна для всіх трьох віросповидань (римо-католиків, греко-католиків, вірмено-католиків), якої вже також немає.

Мандри непомітним Івано-Франківськом

Цікаво, що приблизно у тому місці, де зараз заїзд до готелю “Надія” (зі сторони Незалежності) на високій колоні стояла статуя Ісуса Христа.

2

Цю статую у 1730-му році встановив Юзеф Потоцький на честь порятунку Станиславова від чуми.

Kadastrova mapa 1848 r

Кадастрова мапа 1848 р

Христос тримав у руці земну кулю, а на постаменті був викарбуваний латинський напис “Salvator mundi, salve nos!” (“Спаситель світу, врятуй нас!”).

4 3

Після війни пам’ятник знищили совіти. У 1960-1970-х роках за статуєю розташовувався дитячий майданчик, де гралися малюки з сусідньої хрущовки.

3 3

Читайте також: 

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram
Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено