Івано-Франківськ

Мандри непомітним Івано-Франківськом: вулиця Крива (ФОТО)

Ці вулиці ви не знайдете в популярних довідниках та путівниках для туристів.

На перший погляд вони непомітні, втім, мають своє історичне, архітектурне та подекуди сакральне значення для колишнього Станіславова, а нині – Івано-Франківська, розповідає ПІК.

Розташування

Вулиця Крива відгалужується праворуч від вулиці Гетьмана Мазепи біля колишнього клубу комунальників (№24) , через кілька десятків метрів повертає під прямим кутом і невдовзі впирається в огорожу диспансеру. Тут вулиця закінчується і переходить доріжку (зі сходами), що виводить на найближчу вулицю Короля Данила.

map 1

Історія

Під цією назвою вулиця існує від 1870-х років. Але вже на мапі міста 1805-го року можна побачити її зачатки, відгалуження, яке стало вулицею. Тоді там були парцелі трьох власників. Історик Михайло Головати простежив їх етнічний склад. Спочатку – це вірмени (Агопсовичі, Абгаровичі, Аксентовичі), в 1869 р. – дві родини з трьох – польські (Агоповичі, Нітарські й Сливінські).

Перед Першою світовою війною кількість парцель збільшується до 14-ти, і власниками всіх маємо євреїв (Генігсберги, Бари, Менінгери). Тоді на цих ділянках стояло 11 (!) будинків, але всі вони були одноповерхові, глинобитні й до нашого часу не дійшли. Зберігся лише один капітальний сецесійний двоповерховий – №4, збудований 1907-го.

Ivano Frankivsk 1221 vul. Kryva 4 1

Назви

За радянської влади в 1970-80-х роках вулиця мала назву лейтенанта Крюченка. Що саме це була за особа, сказати важко. Але можна стверджувати, що в лавах визволителів міста від нацистів його не було. Є припущення, що це був енкаведист, який загинув у боях з УПА. В 1992 році вулиці повернули історичну назву – Крива.

Забудова

На вулиці лише три будинки. Крім згаданого №4, також будинки №2 і №4-а. Щоправда, два останні – великі, пятиповерхові, чотирипід’їздні. Хоча вулиця є фактично тупиком, малолюдною її не назвеш. Тут можна щодня побачити чимало перехожих, які скорочують собі шлях з вулиці Короля Данила до вулиці Січових Стрільців, зрізаючи кут.

Михайло Головатий

Декілька років тому виникла пропозиція перейменувати вулицю Криву в честь видатного краєзнавця і ведечого легендарної програми “Вулиця” Михайла Головатого. Через важку хворобу він спочив на 74-му році життя. Цікаво, що Головатий все своє життя проживав у будинку саме на вулиці Крива. Він пишався своєю вулицею та її історією. Окрім того, було запропоновано також встановити меморіальну дошку в його честь.

Цікаво, що мешканці вулиці ініціативу перейменування не прийняли, але встановлення меморіальної дошки підтримали.

OnHEf6IjRaU

Читайте також: 

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram
Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено