Івано-Франківськ

Мандри непомітним Франківськом: вулиця Маланюка (ФОТО)

Ці вулиці ви не знайдете в популярних довідниках та путівниках для туристів.

На перший погляд вони непомітні, втім, мають своє історичне, архітектурне та подекуди сакральне значення для колишнього Станіславова, а нині – Івано-Франківська, розповідає ПІК.

Розташування

Вуоиця Маланюка веде від вул. Лермонтова у бік залізниці. Знаходиться на півночі центральної частини міста. Створена в 1890-х роках, у межах колишньої дільниці Леонівка. Про цей район ми розповідали у попередніх випусках нашої рубрики.

12 1

Назви

Першу назву вулиця отримала 22 листопада 1900 року на честь польського поета Зигмунта Красінського. У радянські часи спочатку була перейменована на М. Ломоносова (у 1944 р.), пізніше (у 1970 р.) на Ю. Безкровного на честь першого голови радянського Станіславського райвиконкому, що мешкав по цій вулиці, а під час нациської окупації очолив підпільну комуністичну групу. Був заарештований гестапо і страчений.

Теперішню назву вулиця носить від серпня 1995 року,— на честь Василя Маланюка,— члена ОУН, голови осередку «Просвіта» в Клузові. Страчений більшовиками за підпільну роботу на початку 1945-го, його повісили на вулиці Шпитальній із трьома іншими патріотами.

Забудова

На вулиці забудова переважно мадерністська, подібна до забудови паралельної вулиці Тарнавського, лише дещо скромніша. Всі будинки житлові, вищих ніж на два поверхи немає.

Архітектура

№ 2. Один із найстаріших будинків на вулиці. Збудований в 1890-х роках. Тепер це триквартирний житловий будинок.

№ 8а. Двоповерховий котедж, один із найновіших на даній вулиці. Зведений архітектором В. Стасевим (1927—1997) для своєї сім’ї.  Він був співавтором таких відомих в регіоні споруд, як турбази «Гуцульщина» та пішохідного мосту в Яремчі.

№ 14. Меморіальна будівля. Двоповерховий з масандрами, двосекційний. Зведений в 1933 році відомим в місті будівничим Павловичем. В будинку жив Ю. Безкровний,— перший голова радянського Станіславського райвиконкому. Під час німецької окупації очолив підпільну комуністичну групу, за що був заарештований гестапо та страчений.

№ 21. Одноповерховий з колонами. Зведений на початку ХХ століття Павловичем. У 1922-му його придбав новозаснований монастир редемптористів. Перші п’ять ченців на чолі із Йосифом Скрайверсом прибули із Бельгії. Вони прийняли греко-католицький обряд та вивчили українську мову.

43138773 2150515751625890 1918740505928138752 n

Після того, як монастир переїхав в новобудову на вул. Чорновола (не збереглася) у 1928 р., в цьому будинку відкрили українську ремісничо-промислову бурсу. Яка тут діяла до 1939 року. З того часу, тут,— триквартирний житловий будинок.

MyCollages 18

Читайте також: 

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено