Івано-Франківськ

Мандри непомітним Івано-Франківськом: вулиця Лермонтова (ФОТО)

Ці вулиці ви не знайдете в популярних довідниках та путівниках для туристів.
На перший погляд вони непомітні, втім, мають своє історичне, архітектурне та подекуди сакральне значення для колишнього Станіславова, а нині – Івано-Франківська, розповідає ПІК.

Розташування

Знаходиться в північно-східній частині міста, сполучає вулиці Генерала Тарнавського і Макогона. Ця дільниця утворилася в останній чверті ХІХ століття, і заселяли її переважно залізничники. Наприкінці того століття вона одержала назву – Леонівка, про яку зараз ніхто вже не згадує.

aerofotozjomka 1917 1

Леонівка

А назва ця походить від імені депутата австро-угорського парламенту, а згодом – міністра фінансів Австро-Угорщини Леона Білінського, який, будучі уродженцем Галичини, доклав чимало зусиль, щоб дирекція залізниць після Львова була створена не де-небудь, а в Станіславові. І це сталося 1894 року.

karta 1

Шевченка

До цього часу належить і створення низки вулиць на Леонівці, в тому числі і тієї, про яку йде мова. Відома навіть точна дата, коли вулиця одержала точну назву: 22 листопада 1900 року. І назва вулиці – Шевченка. Не дуже хотіли це робити поляки, але під тиском української громади та при позитивному ставленні австрійської влади були змушені. Згодом, за часів ЗУНР, вулиця носила назву Сагайдачного.

Войцеховського

В 1920-х роках поляки, після утворення власної держави,— все-таки перейменували на честь президента Войцеховського. Натомість мешканці сусіднього Княгинина іменем Шевченка назвали свою центральну вулицю (тепер вул. Княгинин). Між іншим, за часів рейху вулиця мала назву Леппкого.

m. Stanislav. 1916 r. vul. SHevchenka Lermontova.

м. Станіслав. 1916 р. вул. Шевченка.

Радянський слід

В радянські часи вулиця отримала теперішню назву — російського поета Лермонтова. Багатьох й досі дивує той факт, що ця назва була збережена до сьогоднішніх днів, враховуючи приналежність до «декомунізованих»…

Архітектура

Вулиця зелена, спокійна, переважно з двоповерховою садибною забудовою початку ХХ століття. Будинки №7, №8 та №13 – є пам’ятками архітектури. А кам’яниця № 9 — єдиний на вулиці триповерховий, зведений на початку ХХ століття.

49710270 2029331747145033 1358937556648984576 n

Читайте також: 

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено