Івано-Франківськ

Було-стало: колишній Міщанський банк та кам’яниця Гаусвальда на “стометрівці” (ФОТО)

У австрійські часі статус головної вулиці Сапіжинської (сучасна – Незалежності) вимагав споруджувати тут фешенебельні будинки

Про деякі з таких сторічних кам’яниць, які дійшли до наших днів, піде мова далі.

Найдавнішою з цього комплексу будинків є за адресою Незалежності №15. Його спорудили у 1900 році, про це свідчить напис на підлозі вестибюлю.

1905 nezalezhnosti 15

Власником новобудови був Міщанський банк. Але у 1914 році він був змушений оголосити про припинення діяльності. Відтак приміщення купила інша фінансова установа – Банк крайового господарства.
1faef4d20af8

У міжвоєнний період на першому поверсі кам’яниці працювали такі заклади, як ресторан Теофіла Квятковського, крамниця Владислава Лєвака, бюро подорожей «Орбіс» і фризерня.

У радянські часи тут містилися парфумерна крамниця «Фіалка» та ювелірний магазин «Рубін». Ювелірний є там й нині, а також оптика.

Кам’яниця ліворуч споруджена у 1910 році за проектом відомого архітектора Фредерика Януша. За два роки перед тим німецький підприємець Карл Гаусвальд придбав у Міщанського банку земельну ділянку та збудував розкішну кам’яницю (№13).

1915 3

За Польщі перший поверх, що являв собою просторий зал, зі стелею на двох потужних пілонах, займав магазин автомобілів «Мотор», у радянські часи – крамниця «Тканини». Нині там магазин одягу та ресторан.

На досягнутому Гаусвальд не зупинився та невдовзі збудував ще один дім – на розі з сучасною вулицею Вітовського (№11). Він належав до найкращих кам’яниць австрійських часів, так званих «люксових», з усіма вигодами, включно із ліфтом.

PIC 1 U 5872 1 scaled

Фотокор ПІК Тарас Яковин вирішив презентувати світлини, які відтворюють готель “Імперіал” з минулого та сучасний: 

MyCollages 14

Читайте також:

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено