Івано-Франківськ

Мандри непомітним Івано-Франківськом: вулиця Героїв Крут (ФОТО)

Ці вулиці ви не знайдете в популярних довідниках та путівниках для туристів.

На перший погляд вони непомітні, втім, мають своє історичне, архітектурне та подекуди сакральне значення для колишнього Станіславова, а нині – Івано-Франківська, розповідає ПІК.

Розташування

Вулиця в районі Палацу правосуддя і залізничного вокзалу. Починається від вулиці Донцова і вливається у Грюнвальдську вулицю. Саме тому дехто вважає, що візуально вулиця є частину самої Грюнвальдської.

Назви

Існує від 1910 року. Перша її назва – вулиця Шуйського. Був недовго в історії Московської держав цар Василій Шуйський (1606-1610), який після невдалої війни з поляками під час смути був вивезений до тієї ж Польщі й там закінчив свої дні. Зрештою, як писав історик Михайло Головатий, потрібно перевірити, чи не було в історії Польщі (а саме в ті часу вулиця отримала таку назву) свого діяча з таким прізвищем.

1932 21

За німецької окупації вулиця носила ім’я лікаря, громадського діяча В.Яновича.

У 1945 році вулиця названа іменем письменника, класика російської літератури І.Тургенєва. Широко відомій його повісті «Записки мисливця», «Муму», роман «Батьки та діти». Він із симпатією ставився до українського народу, підтримуючи зв’язки із Т.Шевченком, Марком Вовчок, цінував талант Ю.Федьковича.

5 березня 2008 року вулиця перейменована на честь 90-річчя бою рід Крутами, в якому відзначилися українські юнаки.

Архітектура

Коротка вулиця Героїв Крут має будинки лише з правого боку, бо ліва зайнята невеликим сквером. Будинків на ній усього шість, це одно- і двоповерхові особняки. Вони збудовані майже одночасно, протягом одного десятиріччя після заснування вулиці в панівному стилі сецесії. Винятком є останній будинок №12, збудований пізніше, у 1920-х роках.

1196px Ivano Frankivsk vulytsya Geroyiv Krut 6

Читайте також: 

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено