Івано-Франківськ

“Синій понеділок”: як Ганс Крігер і гестапо винищували євреїв в Станіславові

Ганс Крюгер (Hans Krüger) відомий своїми наказами про масові розстріли у Східній Галичині.

kriher s ofyceramy hestapo na vul. hrjunvaldskij

У серпні 1941 німці розпочали першу криваву операцію зі знищення євреїв, яка отримала назву «синій понеділок».

Новий шеф гестапо Ганс Крігер наказав місцевим інтелігентам відрядити делегації за спеціальностями та прибути в управу для відрекомендування. Людям казали, що у гестапо складуть списки фахівців для подальшого працевлаштування.

І ось у неділю охайно вбрана єврейська еліта рушила до будинку гестапо, що на теперішній вулиці Сахарова. Йшли вчителі і фотографи, адвокати та актори, музиканти, лікарі, рабини, художники. Назад повер­нулися лише музиканти. Решту німці оголосили заручниками.

З воріт в’язниці виїхала довга колона вантажівок, вкритих брезентом. Містом поповзли чутки, що заручників вивозять у Павлівський ліс і там розстрілюють. На жаль, чутки виявилися правдою. Тоді німці знищили 2865 осіб – весь цвіт єврейської інтелігенції.

Багатьох закатували вже у в’язниці. Наприклад, рабинів заводили до клозету, обличчям опускали в унітаз та зверху накривали шинеллю. При спробі вдихнути ковток повітря жорстоко били прикладами.

hans kriher scaled

Ганс Крігер

Ганс Крюгер (Hans Krüger) відомий своїми наказами про масові розстріли у Східній Галичині. Очільник Станіславського відділення керівництва Львівської поліції безпеки і СД (пізніше — Станіславський комісаріат прикордонної поліції).

За шість днів у селі Павелче (Павлівка) розстріляли 425 вчителів, 142 лікаря, 18 художників і письменників, 125 юристів, 68 інженерів, 27 музикантів і артистів, 75 фармацевтів, 28 ветеринарів, 180 голів єврейських громад і священиків, 1750 службовців. Загалом приблизно 2850 людей. Євреїв зобов’язали носити білі пов’язки з блакитною зіркою Давида.

Читайте також: 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено