Івано-Франківськ

У Спаській громаді виробляють власну електроенергію для комунальних закладів

Сонячні панелі можуть генерувати до 15 кВт.

Sonyachni paneli Spaska TG 1 scaled

У Спаській сільській громаді, що у Калуському районі, реалізували проєкт з встановлення сонячних панелей, які забезпечують резервним живленням комунальні заклади громади.

Про це ПІК інформує Івано-Франківський регіональний офіс U-LEAD.

Завдяки власній генерації безперебійно працюють сільська рада і ЦНАП, а також забезпечується опалення в будинку культури.

Окремо встановили панелі для живлення дитячого садочка, що забезпечують живлення котла, гарячу воду у ДНЗ, а також опалення в сільській амбулаторії.

Зазначається, що обладнання придбали за кошти проєкту, який Спаська громада подала на конкурс програм та проєктів розвитку місцевого самоврядування, який щорічно проводиться Івано-Франківською обласною радою.

«Рішення про встановлення сонячних панелей прийняли, насамперед, щоб не створювати незручності мешканцям і бути у змозі повноцінно надавати адміністративні послуги. Але проєкт також дозволив громаді бути більш енергонезалежною, забезпечивши опалення в будинку культури, а також електроживлення котлів у будівлях амбулаторії та дитсадка», – розповів голова Спаської громади Микола Медвідь.

Окрім власне сонячних панелей, закупили акумулятори та обладнання, що дозволяє перемикати живлення в автоматичному режимі під час знеструмлень. Це забезпечує автономну роботу 4 закладів близько восьми годин.

Проте надлишок електроенергії, яка виробляється, громада не може віддавати в мережу через високу вартість технічних умов та приладів обліку, каже Микола Медвідь.

“За більш-менш сонячної погоди ми споживаємо десь 1 кВт, а можуть генерувати наші сонячні панелі до 15 кВт. Якби громада це могли віддавати в мережу та отримувати гроші, то обладнання окупилось би значно швидше”, – додає голова громади.

Читайте також:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено