Івано-Франківськ

Чи може геморой перетворитися на рак?

Геморой – це проблема, яка ускладнює життя пацієнтам, незалежно від віку чи соціального статусу.

111

Захворювання несе у собі численні фактори ризику і може діагностуватися у кожного другого. Найчастіше питання, яке ставлять нам пацієнти після почутого діагнозу: «Чи може це перерости у рак?». Пропонуємо спільно із лікарем хірургом-проктологом медичного центру Оксфорд Медікал Ярославом Гайдуком разом відповісти на це питання і розкласти по полицях особливості будови та походження геморою і причин та симптомів раку прямої кишки.

Яким чином виникає геморой?

Геморой – це свого роду судинна подушка, яка розташовується в анальному каналі (внутрішній геморой) та під анодермою (зовнішній геморой). Венозне сплетення анального каналу відіграє дуже важливе значення в нашому організмі, адже герметизує задній прохід і сприяє фізіологічному механізму тримання. Гемороїдальні вузли виникають частіше за все на 3,7,11 год за умовним циферблатом, однак у запущених випадках можливе циркулярне розташування на любій позиції.

Схильність до геморою передається кожному, хто ходить у вертикальному положенні, оскільки головна патогенетична ланка розвитку геморою – це слабкість судинної стінки у поєднанні із підвищенням тиску у судинах малого тазу. Сприяють розвитку геморою закрепи, супутня судинна патологія, надмірні фізичні навантаження, пов’язані з потугами, застій венозної крові в малому тазу через сидячий, малорухливий спосіб життя та ін.

Геморой може ускладнюватися пошкодженням вузлів і як наслідок кровотечею, випадінням вузлів з защемленням, мацерацією та подразненням анодерми, тромбуванням та некротизацією вузлів, інфекцією та парапроктитом.

Чи може геморой перероджуватися у рак?

Гістологічне походження геморою унеможливлює будь-які шанси злоякісного переродження. Тобто геморой – це такий тип тканини, яка не має клітин, схильних до атипії, тобто переродження.

Відповідно, якщо ПІСЛЯ ОГЛЯДУ ЛІКАРЯ ПРОКТОЛОГА ви почули діагноз «геморой», то ви можете бути впевненими, що САМЕ ЦЯ ПРОБЛЕМА не схильна до переродження у рак.

АЛЕ!

Чи впевнені ви, що ваші симптоми свідчать саме про геморой і вам не потрібно підтвердження лікаря?

Які стани можуть призвести до розвитку раку прямої кишки?

Утворення прямої кишки можуть мати схожі симптоми із гемороєм. Найчастішою основою для злоякісного переродження є ворсинчастий поліп прямої кишки, який у 90% випадків призводить до появи карциноми. Поліпи товстої та прямої кишки часто носять спадковий характер, тому обтяжений онкоанамнез повинен стати для вас головною причиною для планової колоноскопії та відвідин лікаря.

Також наявність гострокінцевих перианальних кондилом свідчать про інвазію вірусу папіломи людини, а онкогенні типи ВПЛ призводять до розвитку аноректального плоскоклітинного раку та раку шкіри промежини.

Усі ці захворювання діагностує виключно лікар із допомогою повноцінної візуалізації та проведення біопсії зміненого матеріалу. На базі медичного центру Оксфорд Медікал в Івано-Франківську доступні всі методи для ранньої діагностики колоректального раку та передракових станів.

Які симптоми можуть вказувати на рак прямої кишки?

Щоб пацієнти не нехтували симптомами, ми наводимо детальний перелік змін, які можуть вказувати на ризики розвитку раку прямої кишки:

  • відчуття стороннього тіла в прямій кишці;
  • несправжні позиви в туалет (тягнучі відчуття внизу живота, ніби ви хочете сходити у вбиральню);
  • поява світлої крові та слизу в калі;
  • розвиток анемії (зниження рівня гемоглобіну);
  • відчуття неповного спорожнення прямої кишки після відвідин туалету.

Класичні ознаки раку, які ви звикли зустрічати у відкритих джерелах, такі як біль, різке схуднення, втрата свідомості, виражена загальна слабкість – це вже симптоми занедбаного процесу (ІІІ-IV стадії).

Тому радимо не чекати яскравої клінічної симптоматики, а при перших підозрілих симптомах – одразу звернутися до лікаря!

Лікарі медичного центру Оксфорд Медікал гарантують надання якісної медичної допомоги!

0673777299, 0503777299 м.Івано-Франківськ, вул. Незалежності 93а

https://ivanofrankivsk.oxford-med.com.ua/

ПАРТНЕРСЬКИЙ МАТЕРІАЛ

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено