Івано-Франківськ

Статистика невтішна: на Городенківщині найчастіше хворіють на сказ корови та собаки

Так впродовж вересня 2023 року зареєстрували випадки сказу в корови в селі Слобідка та собаки у селі Вікно.

Статистика невтішна: на Городенківщині найчасітіше хворіють на сказ корови та собаки

На Городенківщині з приходом осені знову дала знати про себе така небезпечна хвороба як сказ. Статистика двох останніх років по цьому захворюванню у громаді невтішна. Про це повідомляє Снятинський відділ Коломийського РВ ДУ “Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ”, пише ПІК.

“В листопаді 2022 року зареєстрували випадок сказу у корови в одному із сіл Рашківського старостинського округу на території Городенківської громади. Внаслідок захворювання на сказ корова загинула, а троє контактних людей отримують щеплення проти сказу”, – йдеться у повідомленні.

В середині квітня 2021 року в с. Чортовець, в одному з приватних обійсть був виявлений сказ у собаки. У травні та жовтні 2021 року зареєстрували по одному випадку сказу в собак у різних господарів в Городенці. Також у листопаді 2021 виявили лаболаторно підтверджений випадок сказу собаки у селі Острівець.

До слова, сказ(англійська назва рабієс) або гідрофобія належить до інфекційних захворювань збудником яких є вірус. Вірус сказу може вражати як тварин так і людей. Він вражає нервову тканину тварин і людей. Передається збудник сказу при укусі або ослюненні від хворої до здорової тварини або людини. Тому інкубаційний період може коливатися від 7 днів до 1 року, що залежить від місця укусу(ослинення). 

У тварин захворювання на сказ може проявляється насамперед зміною поведінки, спочатку тварина втрачає апетит, погано реагує на команди господаря, може роздирати рану в місці укусу, їсти неїстівні предмети. Потім тварина стає агресивною, втрачає страх, тікає з дому і нападає безпричинно на тварин і людей наносячи їм покуси. Період збудження може тривати 4-5 днів, а на 7-8 день хвороби тварина гине.

Читайте також у ПІК:
Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram, Youtube та Telegram
Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено